Hackerek az illegális Microsoft és Adobe szoftverek crackjeivel törnek be a felhasználók gépeire, amiről szinte bármilyen privát információt lelophatnak.

Óriási veszélyben vannak azoknak a felhasználóknak a számítógépről elérhető összes adata, akik jogtalanul telepítettek és használnak Adobe és Microsoft szoftvereket – figyelmeztet a Bitdefender.

A portál számos olyan fájlra és háttérben feltűnő folyamatra lett figyelmes, melyek a szoftverek crackelésekor kerülhetnek a gépre. Ezek a kártékony fájlok és kódok teljesen észrevétlenül, bizonyos időközönként összegyűjtik a számítógépen, illetve a böngészőben található összes privát információt és sütit, majd TOR proxit használva eljuttatják azokat a hackereknek.

Ilyen módon pedig teljes hozzáférést nyerhetnek a banki tevékenységekhez, jelszavakhoz, sőt, még kriptovalutát is képesek elemelni.

Az ilyenféle malware adatlopás nem újkeletű dolog, azonban a hackerek ezúttal egészen nagyszabású támadássorozatba kezdtek. A megkárosítottak túlnyomó többsége Indiából és Amerikából kerül ki (vélhetően itt van a legtöbb felhasználó is), azonban Európát, úgy pedig Magyarországot sem kímélik – pontos számokat viszont nem osztottak meg.

Kép: Bitdefender

Természetesen a kártékony programok és folyamatok nevét is sikerült visszafejteni, ezért ha használsz nem legális, tört szoftvereket, mint például az Office, vagy a Photoshop, akkor érdemes lehet rájuk szűrni.

%SYSWOW64%\ncat.exe
%SYSWOW64%\ndc.exe
%SYSWOW64%\chknap.bat
%SYSWOW64%\nddcf.cmd
%SYSWOW64%\tarsrv.exe
%SYSTEM32%\ncat.exe
%SYSTEM32%\ndc.exe
%SYSTEM32%\tarsrv.exe
%SYSTEM32%\nddcf.cmd
%SYSTEM32%\tarsrv.exe

Mindezt persze jogtiszta programok használatával és megfelelő védelemmel orvosolni lehet, és érdemes is, hiszen ezzel nem csak az ilyen veszélyeket bekkelhetjük ki, hanem minden biztonsági és funkcióbeli frissítést is megkapunk a hivatalos patchekkel.

Ezeknek a szoftvereknek az ára viszont sokszor igen borsos, főleg ha a legújabbakról van szó, ezért ha nem tehetjük meg, akkor érdemesebb inkább valamilyen ingyenes megoldás után nézni, azokból is akad bőven használható.

Forrás: TechRadar, Bitdefender, PC Fórum

https://leet.hu/?s=%22white+shark%22+%22eshark%22&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×