Elvileg a jó munkahelyi környezet a produktivitás kulcsa, a Valve-nál viszont épp fordítva alakult, és a kényelem miatt felejthettek el játékokat készíteni.

A Valve és Gabe Newell számlájára bizony nagyon sok dolgot írhatunk, a pro és kontra rubrikába egyaránt, azt azért nem vitathatjuk el tőle, hogy hosszú évek kemény munkájával jutott a videojátékipar egyik legmagasabb csúcsára.

A Steam világhódító sikere előtt viszont nem voltak rest játékokat is készíteni, a 1996-os megalakulásuk utáni első alkotásukkal például azon nyomban beírták magukat a videojátékok történelemkönyvébe. Aztán jött a hányattatott sorsú folytatás, aminek egy jó részét újra kellett kezdeni, hiszen nemcsak ellopták majd kiszivárogtatták a Half Life 2 első verzióját, de ki is derült, hogy az E3-as bemutatókon prezentált játékmenet sem volt valós. A Valve persze jól megrázta magát, és nagyjából egy-másfél év alatt olyan játékot készítettek, aminek a mai napig is a csodájára járnak.

A trauma viszont sosem múlt el, és részben ennek is köszönhető, hogy egy ideje már érdemben nem fejlesztenek. Szomorú, de a cég legnagyobb és egyetlen bevételét a Steam adja, és ugyan próbálkoztak más területeken is, a kudarcok sorra tántorították el Gabe Newellt a további kísérletezésektől.

A Half Life: Alyx megszületése tulajdonképpen egy játékipari csoda, az pedig még inkább, hogy ilyen sokáig kitartanak a VR mellett – amit ha bukásnak nem is, de hamis ígéretnek azért hellyel-közzel nevezhetünk. A Valve felvette a teknősbéka alakzatot és bezárt, és lehet ugyan, hogy csak a megfelelő időre várnak, amikor ismét odavághatnak, ezt egyelőre rajtuk kívül senki sem láthatja, tudhatja.

A munkakörülményekre viszont bizonyosan nem lehet panasza a Valve munkatársainak, ugyanis 2003-ban a Steam létrejöttével párhuzamosan Newell úgy döntött, hogy követi néhai kiadójukat, a legendás Sierrát, és a központjukat a már igen szűkös Kirklandből Belleuve-ba, egy szebbe és szellősebbe helyezi. Az új erőd maximálisan bevált, hiszen a Steam a legnagyobb és legmeghatározóbb PC-s játékáruházzá, a Half Life 2 és a Portal 2 minden idők egyik legjobb egyjátékos FPS-évé, a Team Fortress 2 és a Counter Strike a legikonikusabb és legnagyobb hatású kompetitív játékaivá, a Left 4 Dead pedig minden idők legmenőbb kooperatív lövöldéjévé vált.

Igen ám, csakhogy a városban 2010-ben vándoroltak át az új és jelenlegi irodájukba, ami azóta is az egyik legmodernebb és legmenőbb, inspiratívabb munkahely a világon. Ennek pedig meg lett az ára, hiszen 11 év alatt összesen 6 játékot készítettek el: az Alien Swarm-ot, a Portal 2-t, a CS:GO-t, a DOTA 2-t, a megszűnő Artifactot és a tavalyi Alyx-ot.

Most pedig azt is megnézhetitek, hogy hol nem készülnek már a játékzsenijeik folytatásai!

Az iroda egy mondhatni hagyományos forma többemeletes irodakomplexumban található, aminek pár szintjét Newellék foglalták be maguknak. Ez pedig meg is látszik rajta, hiszen mind a workplace-ek kialakítása és elhelyezkedése, mind a dekoráció egyénileg a Valve-ra és a dolgozók igényeire lett szabva.

Megtalálható a munkavállalók gyerekei számára kialakított játszótér szerű szoba, ahogyan saját konditeremmel is rendelkeznek. A vállalat játékai amolyan emlékeztetőül szépen ki vannak pakolva, bár már aligha a fejlesztőknek, sokkal inkább az olyan látogatóknak, akik elámulhatnak a Valve sok-sok évvel ezelőtti, de el nem múlt nagyságán.

De mondjátok meg Ti, hogy dolgoznátok-e a Valve-nál úgy, hogy nem készíthetitek el a HL3-at, a L4D3-at, Portal 3-at és a TF3-at sem:

Az átadás után frissen (képek: Ed Sozinho, Office Snapshots):

The Valve Offices - 1

The Valve Offices - 2

The Valve Offices - 3

The Valve Offices - 4

The Valve Offices - 8

The Valve Offices - 10

És íme belakva évekkel később:

Egyet elvinnénk, talán fel sem tűnne senkinek!

Half Life játékosok, ez a folyosó ismerős esetleg?

Nos, neked hogy tetszik a Valve főhadiszállása? Dolgoznál itt a legendák „harmadik” részén?

Forrás: Ema Peter (Archdaily), A srác, aki lelopta a HL2-t 2002-3-ban, Ed Sozinho, Office Snapshots

https://leet.hu/?s=%22white+shark%22+%22eshark%22&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×