A General Electric olyan szenzort fejleszt mobileszközökbe, ami laboratóriumi pontossággal kimutatja a koronavírust.

A koronavírus már több mint egy éve a világ legmeghatározóbb problémája, amely miatt tulajdonképpen az egész életünk, életmódunk átrendeződni kényszerült. A mobiltelefonokat néhány helyen példásan használták a járvány ellen folytatott harcban, elég csak Dél-Koreára, vagy Szingapúrra gondolnunk, ahol a fertőzöttek készülékeinek helymeghatározásával térképezték fel a vírus terjedésének útvonalát és a potenciálisan megfertőződött kontakt személyeket.

Hamarosan újabb kulcsszerepet kaphatnak a mobilok, a General Electric ugyanis egy olyan beépíthető szenzor fejlesztésén dolgozik, ami képes jelezni és pontosan kimutatni a koronavírust. Az ígéretek szerint a technológia olyan hatékony lesz, mint a jelenleg laboratóriumokban használt eszközök.

GE is working to put COVID-19 virus-detecting sensors in phones

Kép: GE Researh

A fejlesztés pár nappal ezelőtt kapott zöld utat az amerikai Nemzeti Egészségvédelmi Intézettől, melynek értelmében két évük van arra, hogy egy használható, megbízható és megfelelően kivitelezhető technológiát fejlesszenek – Android és iPhone készülékekbe.

A GE kutatói egészen bizakodóak, hiszen már lassan egy évtizede dolgoznak a szenzoron, igaz, először általános vírus és baktérium felismerőnek, és nem a koronavírusra szánták. A GE szerint a szenzor nem csak a használóját, hanem különböző tárgyak felületét is képes lesz analizálni, így a használatával már azelőtt leellenőrizhetünk bizonyos eszközöket, hogy egyáltalán hozzájuk érnénk.

A GE szakemberei a következő két évet a szenzor tökéletesítésével fogják tölteni, melyet a tervek szerint nem csak telefonokba, hanem egyéb okoseszközökbe is (tablet, okosóra stb.) szeretnének majd beépíttetni. Ha pedig megvalósul, az alapjaiban könnyítheti meg a vírus(ok) elleni védekezést.

Forrás: HVG, Engadget, General Electric

https://leet.hu/?s=%22white+shark%22+%22eshark%22&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×