Egy tanulmány szerint a kriptobányászat romba döntheti Kína klímaváltozási céljait.

Kínában a Bitcoin és az egyéb kriptovaluta bányászat olyannyira szén-dioxid-intenzív, hogy új kutatások szerint ez veszélyeztetheti az ország kibocsátáscsökkentési céljait. Kína azt tervezi, hogy a kártékony anyag kibocsátása 2030-ra eléri majd csúcsát, és céljuk, hogy 2060-ig széndioxid-semlegessé váljanak. Be kell vallani, ez egy igen ambiciózus terv a jövőnkre nézve.

A probléma az, hogy a kriptovaluta bányászat szénlábnyoma tanulmány szerint akkora, mint Kína nagyobb városainak egyike. Fontos tudnunk, hogy Kína adja ki a Bitcoin bányászat több mint 75%-át szerte a világon – mondták a kutatók. Ami még érdekesség, hogy Kína egyes vidéki területei a legnépszerűbbek a bányászok körében, mert itt a legolcsóbb a villamosenergia és a telepek elhelyezésére szolgáló beépítetlen földterület.

Mennyire súlyos probléma a kriptobányászat és az energiafogyasztás?

Kínában a Bitcoinhoz kapcsolódó kibocsátások már meghaladják Csehország és Katar teljes kibocsátását 2016-ban. 2024-re meghaladják Olaszország és Szaúd-Arábia teljes energiafogyasztását, így a 12. helyet foglalnák el a nemzetek között. Mindkét adat megdöbbentő, és igen káros a környezetvédelemre való tekintettel.

Mi lehet a megoldás?

A kutatók szerint a szén-dioxid adó hatástalan lenne ebből a szempontból. Helyette inkább a helyszíni szabályozás politikáját javasolták, mely területekre lebontva szabályozná a bányászatot az ország által meghatározott szempontok alapján.

https://leet.hu/?s=%22white+shark%22+%22eshark%22&post_type=product

×