Egy elhatalmasodó pletyka szerint a Valve nagyon szeretne lepacsizni a Microsofttal, hogy a Steamre költözzön a PC-s Game Pass.

A Valve és a Steam belsős ügyeiben általában jól informált Tyler McVicker (korábban a közel 10 évig futó Valve News Network csatorna tulajdonosa) egy friss Q&A videójában elejtette azt a mondatot, miszerint a Valve tárgyalásokat folytat a Microsofttal, ugyanis Gabe Newellék nagyon szeretnék megszerezni a PC-s Game Pass szolgáltatást a Steamnek.

Mindez természetesen egyelőre csak városi mendemonda, ami ha igaz is, biztosat csak akkor fogunk tudni, ha a két vállalat megegyezésre jut és bejelentik a kollaborációt. Ez pedig vagy soha nem fog megtörténni, vagy csak sokára, így nekünk csak a spekuláció jut.

Mit jelent és miért lenne jó mindenkinek, ha jön a Steam Pass?

 

Először is gyorsan vegyük át, hogy mi is a Game Pass szolgáltatás. A Game Pass a Microsoft videojátékos Netflixe, ami egy bizonyos havidíj ellenében több száz remek, és kevésbé jól sikerült játékhoz engedi hozzáférni az előfizetőt. A kínálat havonta változik valamelyest, pár játék ki, pár pedig bekerül, míg a redmondiak sajátjai állandó részét képezik.

Ez utóbbi azért is fontos, mert nem oly rég zárult a Bethesda felvásárlása, ami a legendás RPG gyáras összes alkotását magával hozta, illetve az Electronic Arts-al való megállapodás keretein belül az Ultimate (vagyis a prémium előfizetők) az EA 80+ játékához is hozzáférhetnek.

Ha a felek sikeresen megállapodnak, akkor a Valve három kiadót nyerhet egyetlen csapásra, míg egy konkurenciától megszabadul.

Már ha lehet konkurenciának nevezni a Game Pass-t. Mindenesetre a Steamnek rendkívül jól jönne egy hasonló szolgáltatás, hiszen lassacskán már minden valamirevaló vállalatnak van valamilyen előfizetése, vagy kooperál egy hasonló szolgáltatóval. Arról pedig nem beszélve, hogy a Microsoft gondol egyet, és a saját platformjára, vagy akár exkluzívan a GP-be jelentethetné meg a játékokat, ilyen mód pedig egy The Elder Scrolls debütálás komoly fegyvertény lenne – főként ha bevesszük a képletbe az Epic Games Store-t is.

A Steam Game Pass a PC-s piac letarolása lenne

Kép: Nifey

A Gabe Newell és Phil Spencer kézfogása ugyanis nem csak azt jelentené, hogy a Steamre költözne a PC-s GP, hanem azt is, hogy az Epicet ezáltal kivonják a Bethesda és Microsoft játékokból (és részben az EA-ből is de az speciálisabb eset). Továbbá egy ideje már a Uplay/Ubisoft+ Game Pass-ba való beolvadását is pletykálgatják, mellyel a Valve még inkább a konkurencia fölébe emelkedhetne.

Aztán ott a Microsoft oldala, amely előtt a PC-s játékosok legnagyobb bázisa nyílhatna meg, amire nem kicsit fáj a foga. Ha pedig az xCloud – már Xbox Game Pass Streaminget is hozzáadjuk, az akkora elérés lehetne mindkettejüknek, amilyet még nem látott a gamer világ. Sőt, így a redmondiak is könnyebben törhetnének be az Apple piacára is, ahol jelenleg a felhő alapú megoldásaik egyáltalán nem elérhetőek.

Még merészebb vizekre evezve még az is simán előfordulhat, hogy az üzletbe beveszik a Valve saját VR fejesét, amit így elérhetővé tehetnek az újgenerációs Xboxokon (ujjkeresztbe egy Xboxos Half-Life Alyxért), vagy akár azt is, hogy a Valve játékai is megérkeznek a szolgáltatás kínálatába, kezdve a Left 4 Dead, Portal, Half Life játékokkal és/vagy a soha el nem készülő folytatásaikkal.

Persze a veszélye is megvan a dolognak, hiszen egy ekkora mértékű összeborulás komoly mértékű polarizálódást is eredményezhet. Annak fényében pedig még inkább, hogy az Epic minden ingyen játékokkal és exkluzívokkal való fáradozása ellenére sem tudja rentábilissá tenni a boltját, ami egy Steam-Game Pass beteljesülő szerelemmel még nehezebb feladattá válik.

Te mit gondolsz, igaz lehet a pletyka? Megvalósulhat a Steam-es Game Pass?

Forrás: Game Rant, Comicbook, GamingBible, Tyler McVicker

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×