Nem meglepő módon a hadsereggel kezdődött minden.

Rengetegen próbálták leváltani, mégsem sikerült az elmúlt 50 évben megfelelőbb perifériát találni az egér helyett. Persze néhány specifikus feladatra jobb lehet egy joystick, kontroller vagy hasonló kiegészítő,  de az egér egyeduralmát nem tudta megdönteni még semmi.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy hogyan jutottunk el a mai modern egerekig? Nézzük is!

A trackball

Trackball – 1946

A legelső, egérszerű találmányig egészen 1946-ig kell visszamennünk. Ralph Benjamin ekkor alkotta meg a trackball névre hallgató beviteli perifériát egy radarrendszer részeként. Igen, természetesen ez az eszköz is, mint sok más találmány a hadseregnek köszönheti a létrejöttét. Benjamin projektje analóg számítógépeket használt arra, hogy kiszámolja az adott célpont jövőbeni pozícióját. Akkoriban az adatbevitelre egy egyszerű joystick volt foganatosítva, de Benjamin úgy érezte, hogy egy elegánsabb és hatékonyabb lehetne erre a trackball.

A bogár – A kezdetek

A bogár

A legelső, klasszikus értelemben is egérnek nevezhető találmányig egészen 1963-ig kell visszaugranunk. Douglas Engelbart professzor, a Stanford egyetem tanára és a NASA/ARPA kutatójának laborjában már ekkor megszületett a bug/bogár névre hallgató periféria. Ám már ekkor többen egérnek kezdték el becézgetni, hiszen a kialakítása és a kábel miatt mindenkit a kis, aranyos rágcsálóra emlékeztetett a laborban. Ez a modell két, egymásra merőleges fémkorongot használt, ezek alapján számolta ki a gép, hogy mennyit és milyen irányba mozogjon a kurzor.

1968 – A nagy leleplezés

Bár a színfalak mögött már többen ismerték az újdonságot, a klasszikus értelemben vett bemutatóra még öt évet kellett várnunk. Ekkor mutatták be az NSL névre hallgató grafikus operációs rendszert, mely jelentősen megelőzte korát:

  • Hálózati lehetőségek sokasága állt a rendelkezésre
  • Grafikus felhasználói felülettel rendelkezett
  • Átnevezhető fájlok, átméretezhető ablakok
  • Élő audió- és videókapcsolat is létrejöhetett akár két város között is

Douglas Engelbart és a bogár

Egy ilyen grafikus operációs rendszer kezelésére azonban már nem feltétlenül lett volna elég egy billentyűzet, így épp itt volt az ideje a bug debütálásának. Ezt a bemutatót egyébként a mai napig „The Mother of All Demos/Minden demók ősanyja” néven emlegetik, akkora hatással volt az iparágra.

A következő lépés

A következő nagy lépés Bill English nevéhez köthető, ismét egy öt éves ugrás keretein belül. A Xerox PARC laborja igazolta le, ahol már javában zajlott az Alto nevet viselő személyi számítógép tervezése, természetesen erőteljesen inspirálódva az 1968-ban látott NSL bemutatóból.

Xerox Alto egér

A gép nagyfelbontású monitort (606 x 808 képpont) használt a megjelenítésre, így itt is adta magát egy beviteli eszköz, mely megkönnyíti a mindennapos használatot. Természetesen a Xeroxnál is az egérre tették le a voksot, ám itt már a fémkerekek helyett egy golyó forgása alapján alakította át a mozdulatainkat a gép. A tömeges elterjedése azonban egészen az 1980-as évek közepéig várnunk kellett.

Az optikai egér

A napjainkban használt optikai egereket, már 1988-ban levédette a fentebb többször is megemlített Xerox. Ám akkoriban méregdrága, szinte megfizethetetlen technológiának számított, így esélytelen volt az elterjedése. Egészen az 1999-es „forradalomig” kellett várnunk, hogy hétköznapi ember is hozzájusson az optikai egérhez.

IntelliMouse Explorer

A Microsoft ekkor dobta piacra az IntelliMouse Explorert, mely alapjaiban változtatta meg a felhasználói szokásokat. Gyakorlatilag pár év alatt megölte a mechanikus egereket, hiszen akik tehették az elkövetkezendő időszakban optikai egérre cserélték. A manapság használt profi egerek szintén optikát használnak a mozgás dekódolásához, ám ezen új generációs szenzorok felbontása, pontossága és hibatűrése fényéveket ver az első példányokhoz képest.

Ti milyen egeret használtok jelenleg?

×