Ha április 12., akkor Az űrutazás világnapja, aminek alkalmából összeszedtünk 6 ikonikus játékot a témában.

A második világháborút követően a világ próbálta magát távol tartani az újabb világégéstől, és ugyan akadtak itt-ott érdekháborúk a földön, a legnagyobb téttel járó összecsapás mindenki háta mögött, titokban zajlott. A hidegháborús időszak egy rendkívüli feszültséggel teli, Amerika és a Szovjetúnió rivalizálásának korszaka volt, ami csak kisebb szerencsével nem fajult el.

Ennek a titkos háborúnak volt 1957 és 1975 között fontos hadszíntere a világűr (erről egy részletesebb műsort megnézhettek a Netflixen is), a két nagyhatalom pedig mindent bevetett, hogy ő legyen az első, a nagy áttörésben. Az első ember alkotta tárgy, a Szputnyik-1 orosz műhold volt 1957-ben, az első élőlény pedig (még ugyanebben az évben) a szintén orosz földről induló Lajka nevű kóborkutyus volt.

A Holdat is az oroszok érték el előbb, ugyanis a Luna-2 elnevezésű egységük 59-ben sikeresen becsapódott az égitestbe, majd a Luna-3 fényképeket készített róla, a Luna-9 pedig már sikeresen le is szállt rá. A NASA is ezekben az időkben alakult (58), de a nagy áttörés, pontosabban az elsőbbség rendre elkerülte őket.

Az orosz tudomány ismét beelőzte Amerikát, ugyanis a Vorsztok-1 űrhajó fedélzetén 1961. április 12-én Jurij Gagarin lehetett az az ember, aki elsőként kimerészkedett a legnagyobb semmibe, a végtelen világűrbe. 

A hidegháborúnak szerencsére már vége, és még az amerikaiaknak is kijutott a legnagyobb dicsőségből, ugyanis 1969. július 21-én ők – pontosabban Neil Armstrong és társai – lehettek az elsők a Hold emberi meghódításában. Az április 12. viszont így is az egyik legnagyobb áttörés az űrkutatásban, ezért Gagarin tiszteletére ezt a napot tűzték ki Az Űrhajózás Világnapjának – melynek épp ma van 60 éve.

Mivel a videojátékok világában is egészen meghatározó, és sokaknak nem kevés ihletadóak voltak ezek a tudományos áttörések, úgy gondoltuk, hogy összeszedjük a legikonikusabb játékokat, melyek az űrhajózás, űrutazás témájában korszakalkotóak – múltban és a jelenben.

1. Lunar Lander

A Lunar Lander játékot ma már csak nagyon kevesen ismerhetik, eredeti 1979-es formájában pedig még kevesebben. A holdraszállós „szimulátor” rendkívül nehéz volt, sokakat az őrületbe is tudott kergetni, viszont rendkívül szórakoztató és sokszor vicces volt. Rendkívül sok változatot és másolatot élt meg, nálunk például az informatika órák örök kedvence volt.

2. Asteroids

Noha a vektorgrafikás kis nyilacskáról keveseknek jutna az eszébe egy valódi űrhajó, a videojátékok világában az Asteroids mondhatni úttörő volt. Az árkádgépeken hódító játék egy korábbi, befejezetlen próbálkozásból, a Cosmosból nőtte ki magát és vált a platformjának egyik legnagyobb slágerévé, hogy aztán az Atari gépeire tovaszállva adjanak el belőle (a 80-as évek elején) 3 millió példányt.

3. Wing Commander

A modern sci-fi és űrszimulátorok egyik legnagyobb úttörője a Wing Commander volt. Ugyan a korában akadtak hasonló próbálkozások, de olyan nagy ívű, nagyot álmodó és fantáziadús mint ez, nem volt még. Átvezetők, kidolgozott történet, elképesztően festő és intenzív űrcsaták, na meg a Tiger’s Claw mint bázis, egészen elképesztő élményeket adott a 90-es évek játékosainak, és még azon is túl. Több helyütt minden idők top10 legjobbjait összesítő listáján szerepel.

4. Haegemonia

Sokat gondolkoztam, hogy a legendás magyar fejlesztőcsapat, a Digital Reality melyik mesterművét rakjam a listára, mint hazai alkotást: a Heagemoniát, vagy az Imperium Galacticát? Végül pedig előbbi mellett döntöttem, és a válasz sem bonyolult, ugyanis a Haegemoniában sokkal nagyobb a hangsúly az űrön, mint elődjében.

A Haegemonia egy igazi űrstratégiai mestermű, aminek méltán van helye a valaha készült legjobb magyar játékok panteonjában. A távoli jövőben játszódó kampányt több szemszögből is végigvihetjük (Föld, Mars), ami magyar nyelvű feliratokat és szinkront is kapott. A játékmenete és a látványa a mai napig megállja a helyét, és ugyan nem övezi akkora kultusz, mint az IG-t, a sci-fi és a stratégia zsánerért rajongók számára kötelező darab.

5-6. No Man’s Sky és az Elite: Dangerous

Végül pedig muszáj voltam egy-két ma is ajánlatos címet is a listára citálni, de persze még akadt volna bőséggel emlékezetes klasszikus. Ma viszont, ha űrjátékról van szó, akkor úgy gondolom a No Man’s Sky és az Elite: Dangerous a műfaj királyai.

Előbbit gyakran szokás elhessegetni a bődületesen gyalázatos rajtja miatt, azonban mára valóban azzá a játékká vált, amit megjelenésre ígértek. A végtelen felfedezésre vágyó sci-fi rajongóknak kötelező.

Utóbbi viszont egy egészen nehéz alkotás, ami nem mindenkinek ajánlható könnyű szívvel. Lassú, egy szimulátor, amit leginkább a tudományért és a valódi űrutazásért rajongók fognak a leginkább élvezni. Viszont ha valakit elkap benne a gépszíj, akkor olyan csodálatos dolgokat tár elé, amit máshol nem kaphat.

Tudom, hogy sok remek játékot kihagytam, ezért arra kérnélek, hogy kommentben pótold ki a listát azzal az „űrgammával”, amit innen nagyon hiányolsz! (Star Wars: TIE Figter esetleg?)

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×