Az Erica nyomán készül az új FMV horror, amit csak este 10 óra után indíthatunk csak el.

Az FMV típusú, vagyis a ‘Full Motion Video’ – interaktív film-játékok igazán a ’90-es évek derekán hódítottak, bár azt sem sokáig, ami a színészek jellemzően röhejes alakítása miatt talán nem is volt olyan nagy baj. Legnevesebb képviselője a Night Trap volt egyenesen 1992-ből (tudom-tudom, van egy Phantasmagoria is…), ami valójában csak azért válhatott ismertté, mert annak idején a videojátékok erőszakossága miatt kirobbant balhéban egy lapon említették a Doom és a Mortal Kombat játékokkal.

Azóta persze óriásit fordult a világ, a Netflix pedig egyre-másra kísérletezik az interaktív filmekkel, melyekkel meghozta a kedvet az FMV stílus feltámasztásához is. Ez pedig azért is üdvözülendő, mert azóta jóval komolyabban veszik a játékokat úgy pedig ezeket a projekteket is, így a színészek játéka konkrétan össze sem hasonlítható a majd 30 évvel ezelőtti próbálkozásokkal. A legjobb példa erre az Erica, ami mind kritikai mind anyagi siker lett, a műfajának legjobbja jelenleg.

Most pedig az egészen egyedi ötletre alapuló Host című (magyarul Az utolsó rítus) reality-horror alkotója, Jed Shepherd jelentette be, hogy a Limited Run Games kiadóval és a Visible Games indie fejlesztőcsapattal karöltve egy Real-time horror FMV-t készít, Xboxra, PlayStationre, Switchre és PC-re.

 

A játék a Ghosts címre hallgat, aminek főszereplői a Hostból is ismerős Haley Bishop, Jemma Moore, Emma Louise Webb, Radina Drandova és Caroline Ward lesznek. A történetről vajmi keveset tudunk: a korábbi horrorhoz hasonlóan paranormális jelenségekkel fogják a frászt hozni ránk, illetve hogy az egyértelmű cél a karakterek életben tartása lesz. A történet egy TV csatorna szellem és legendavadász műsora körül forog majd, amely a ‘The Long Lady’ históriájának jár utána, de hamar a lehető legrosszabbra fordulnak a dolgok.

Until Dawn szellemekkel?

Többé-kevésbé, ugyanis az FMV-kben inkább a döntéseinkkel irányítjuk a szereplőket, valódi kontrollra, pályát és területek körüljárására senki se számítson. Ez persze nem jelenti azt, hogy interakció nélkül maradnánk. Az Erica erre szintén egy remek példa lehet, ami kifejezetten jól bánt a PS4 DualShock kontrollere adta lehetőségekkel, ha pedig mondjuk ezt kombinálják a (szerintem borzalmas magyar szinkront is kapó) Hidden Agenda mobilos kooperatív rendszerével, akkor egészen rendkívüli dolgokat alkothatnak.

De van még egy apropója a Ghosts-nak!

A készítők is elárulták, hogy a játék egy „Real-time” FMV lesz, jelentsen ez bármit is. Erről egyelőre annyit tudunk, hogy a játékosok kizárólag este 10 óra után játszhatnak a majd vele, ha ez előtt próbálnánk belépni, akkor egy fekete képernyő fogad majd minket.

Itt kiemelték, hogy így az adott országban (és időzónában) játszók egyszerre Ghostsoznak majd, amiből arra következtetek, hogy ennek is lesz valamilyen befolyása a játékmenetre (mert ha nem, akkor ennek így semmi értelme).

Ennek viszont komoly ára is lehet, hiszen ez az időkorlátozás könnyedén kihathat a játék sikerére, mivel ha valakinek épp nincs ideje, vagy épp ereje este 10-kor leülni végigjátszani, akkor nagyon könnyen lemondhatnak róla.

Kiadó és független fejlesztőkből álló lelkes csapat, illetve szereplőgárda van, költségvetés viszont már annál kevésbé, ezért a projekttel a Kickstarteren házalnak. A kitűzött cél 226,190$, amiből már el tudják készíteni a játékot, ebből jelenleg – egy hónappal a zárulta előtt – 73,609$ jött össze, összesen 899 támogatóval. A kitűzött megjelenési dátum természetesen 2022.

A legnagyobb összeggel befizető pedig egy egészen pofás gyűjtői kiadást is kap:

Forrás: Gamebyte, Kickstarter | Szalagkép: Gamebyte

https://leet.hu/?s=%22white+shark%22+%22eshark%22&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×