Minibillentyűzet, kifejezetten gamingre hangolva.

Az évek során jó pár White Shark termék került a tesztpadunkra, így már nem igazán érnek meglepetések. Vagy mégis? Ezúttal az elsők között tesztelhettük le a White Shark legújabb billentyűzetét, ami a Shinobi nevet viseli, ami ninját jelent. A fekete variáns esetén ez egy fokkal jobban passzol, viszont szerintem ezúttal jó választás lett a név, nem úgy, mint mondjuk a Legionnaire esetén.

Doboz

Nos, a White Shark nem igazán az a fajta, aki nagyon rámenne az extrákra, helyette inkább az árcédulával villant, ez pedig most sincs másképp. Gyakorlatilag nulla extrával érkezett a Shinobi, a dobozban csupán a lecsatlakoztatható kábel, a leírás és a garanciajegy árválkodott.

Külső

Alapállapotban egy igazán szolid, kicsit a hagyományosba nyúló formákat vonultat fel a Shinobi.

Nem mondanám felvágósnak, persze ez hamar megváltozik, a Type-C bedugása (ami hála Istennek lecsatlakoztatható) után egy új arcát mutatja meg.

Itt már a szolid lenne az utolsó szó, ami beugrana a Shinobi láttán. Igazi RGB orkán, persze nem a szó legszorosabb értelmében, ugyanis az kicsit rontja a képet, hogy mindössze 5 különféle színnel találkozhatunk. Ezek ráadásul nem programozhatók, szóval a világítás amolyan vízválasztó. Vagy bejön ez a sárgától rózsaszínig nyúló színskála, vagy kikapcsolja az ember. Lehet persze fényerőt állítani, 17 különféle világítási módot kapunk, sőt vannak médiabillentyűk, az FN különféle kombinációival pedig egész sokat módosíthatunk a billentyűzet felépítésén. Megcserélhetjük például a felső számsort az „F1-12” funkcióbillentyűkre, ha esetleg nem a játék lenne a fő fókusz.

Egy biztos: ezt a 60%-os kialakítást kifejezetten játékra találták ki.

Nincs kertelés, itt bizony nincs NumPad, de még az F funkcióbillentyűk is kimaradtak az alapfelállásból. Az FN-nel előcsalhatunk mindent persze, de nyilván ez kényelmetlen lehet sokszor.

Ezúttal is egyfajta hibrid kiosztással állunk szemben. A gyártó US zászlóval hirdeti, ami megmagyarázza az „í” billentyű hiányát, ellenben a rövid enter helyett a UK és HU kiosztásnál használt hagyományos entert találjuk. Ennek örömére egyedül az í-ről kell lemondanunk, persze ott a jól ismert altgr+j kombináció, amivel bármikor előcsalogathatjuk majd.

Amennyiben az anyaghasználatról is értekezünk pár sort, érdemes megjegyezni, hogy a kupakok teljesen rendben vannak minőségileg, ellenben a külső burkolat nemhogy a fémvázat nélkülözi, de a műanyagok között sem a legstrapabíróbb. Ezt a fenti látvány koronázza meg, a világítás ugyanis egyszerűen átüt a burkolaton. Az a helyzet, hogy ez akármennyire is az anyaghasználati hiányosságokból fakad, rohadt menő, főleg este. Más gyártók konkrétan RGB ledcsíkokat raknak még a billentyűzet szélére, hogy még nagyobb legyen a mámor, erre a White Shark előáll egy budget megoldással, ami valószínűleg még csak nem is volt szándékos.

Gyűlölitek vagy imádjátok? Döntsétek el Ti .

Szerintem egyáltalán nem zavaró, de nekem a billentyűzet színei is bejöttek.

Teljesítmény, használat

Az egyik legolcsóbb versenyzőt, a sokak által kedvelt OUTEMU kapcsolókat találjuk a kupakok alatt. A kék kivitel rendkívül jól használható a mindennapok során. Pontosan érezzük, hogy mikor nyomjuk le a gombokat, ami játéknál kifejezetten jól jön. Persze a kék kapcsolók árnyoldala is jelen van, azaz számolnunk kell a hanggal, ami egy barna vagy piros kapcsoló esetén nem áll fenn. Ha fejhallgató van rajtunk, úgy biztosan nem fog zavarni, sőt olyannal is találkoztam már, aki kifejezetten minél hangosabb megoldást keresett. Ez nem a világ leghangosabb kapcsolója, de a halktól igen távol áll.

A kapcsolók egyébként állítólag 1 ms-os válaszidőre képesek, az egy másik kérdés, hogy az implementálás során mennyi lesz ebből, de olyan 8-10 ms-sel kell számolni ebben a kategóriában, amivel hozza az átlagos mechanikus billentyűzetek válaszidejét. Aki valami igazán gyorsa vágyik, annak ott a SteelSeries Apex Pro, de az egy másik kategória.

Kellemes tapintású ABS kupakokat kapunk, amelyek MX Cherry kompatibilisek, szóval aki szeretné szabadon cserélgetheti őket, ez jó pont. Egyébként teljesen jól funkcionálnak, nem hiszem hogy sokan cserélgetnék, majd esetleg pár év múlva, ha már az idő megejtett rajtuk pár karcolást, de egyébként meglepően tartósnak néznek ki első blikkre. Ehhez még kellene pár év, hogy kiderüljön kiállja-e az idők próbáját, de szerintem jó eséllyel indulna.

Verdikt

Nehéz dolgunk is van, meg nem is, ha a White Shark Shinobit szeretnénk összegezni. Egyrészt az árcédula miatt sok dolgot hajlamosak vagyunk elfeledni neki, 15 ezer forint környékén ugyanis nem túl nagy a választék a 60%-os billentyűzetekből. Itt kapunk egy lecsatlakoztatható kábelt, egy dizájnos háttérvilágítással, ami bár nem RGB, de jól fest az asztalon. Akinek csak játékra kell egy olyan billentyűzet, aminek minden leütését pontosan érzi, az jó helyen jár. Aki viszont gyakran használja a NumPadot és sokat gépel, esetleg zavarják a hangosabb billentyűzetek, annak nem a Shinobi lesz a hű társa.

Most a springsharkkuponnal az eredeti 17 990 forintos árcédula helyett 13 491 forintért lehet hozzájutni a Shinobi billentyűzetekhez.

https://leet.hu/?s=%22white+shark%22+%22eshark%22&post_type=product

Galéria

Köszönjük a tesztterméket a White Shark hivatalos forgalmazójának, az Ageta Kft-nek.

 

Összefoglalás

Villantós mégis spórolós mechanikus minibillentyűzet – White Shark Shinobi teszt


Szerzői értékelés

7

A White Shark Shinobi egy szolidnak látszó billentyűzet, ám amint bedugjuk, megváltozik a véleményünk róla. Előny, hogy magunk dönthetünk a világítás módjáról, bár azért túl nagy beleszólásunk sincs, ha a testreszabhatóság kerül előtérbe. Az anyaghasználat néhol kiemelkedő, néhol pedig kevésbé kedvező, de összességében a kategóriájában igencsak kiemelkedő a Shinobi. Talán az egyik legjobb belépű szintű mini gamer billentyűzet. Ez alatt nem érdemes nézelődni, ugyanakkor a kék kapcsolókkal így is kompromisszumot kell kötnünk.

remek árcédula

mechanikus kivitel

50 millió garantált leütés

kompakt, gaminghez ideális 60%-os felépítés

jó minőségű kupakok

lecsatlakoztatható Type-C kábel

kapcsolható 5 színű világítás

17 különféle effekt

hasznos kombinációk

hiányzik a szoftver

hangosak a kék kapcsolók

a külső váz anyaghasználata nem a legjobb

nincs magyar kiosztás

Nulla/ESC ugyanazon a gombon érhető el

Olvasói értékelés

9

×