A Girls Make Games nevű csoport Amerikában arra bíztatja a lányokat, hogy csatlakozzanak a játékékiparhoz. Most partnerségre léptek a Google Playjel.

Ahogy arról az utóbbi időben sok cikk, hír és botrány szólt, a videojáték-ipar komoly problémákkal küzd a nők kezelésében. A probléma olyannyira valós, hogy jelenleg is számos peres eljárás folyik különböző ügyekben, melyekben videojáték-cégek érintettek, sőt számos cégben az ilyen botrányok kirúgásokkal és vezetők lemondásával jártak. Miközben több játékfejlesztő igyekszik figyelni a nők szerepére a játékokban, sok játékfejlesztő csapatban kevés női fejlesztő van. Ahhoz, hogy ez megváltozzon,

létrejött a Girls Make Games, mely most együttműködésbe lépett a Google Playjel a változás megvalósítása érdekében.

 

A Girls Make Games egy olyan szervezet, amely általában videojáték-készítő táborokat és workshopokat tart kiskorú lányoknak az Egyesült Államokban. A résztvevők által készített játékok közzéteszik az interneten, amivel a szervezet szerint a női programozók kulcsfontosságú lépést tesznek „a férfiak által uralt” játékipar felé.

 

A szervezet és a Google Play közötti partnerség új lehetőséget biztosított a tizenéves lányoknak, hogy megismerjék a videojáték-ipart, a Change the Game kihívással. Ennek lényege, hogy 13-18 év közötti fiatal játéktervezők beküldhetik ötleteiket egy mobiljátékhoz a Google Playen keresztül. A győztes ötletek beküldői résztvehetnek egy online workshopon, ahol fontos játékfejlesztési ismereteket szerezhetnek.

Sajnos erre egyelőre csak az Egyesült Államokban és Kanadában élő fiatalok jelentkezhetnek.

Ettől függetlenül a kezdeményezés kiváló példa arra, hogy hogyan próbálják egyes szervezetek arra ösztönözni a fiatal nőket, hogy videojátékokkal foglalkozzanak. A Girls Make Games weboldala szerint a nők a videojáték-ipar kevesebb mint 22% -át teszik ki. Ha azonban ez a szervezet folytatni tudja erőfeszítéseit a tizenéves lányok inspirálására, akkor remélhetőleg ez a jövőben megváltozik.

Nagyon örülnénk neki, hogy ha az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések végre nem csak a Államokban, hanem Európában és Magyarországon is elérhetők lennének. Egyébként van olyan olvasónk, aki lány és szívesen készítene videojátékokat?

×