Azt gondolnánk, hogy olyan hatalmas vállalatok nem lehetnek veszélyben, mint például az Apple, de úgy tűnik, hogy tévedtünk.

Több cikken át foglalkoztunk már a globális chiphiány témájával. Úgy tűnik, a járványhelyzet rengeteg szektor munkáját lehetetleníti el. A videokártyáktól elkezdve számos játék is emiatt késik, továbbá a kialakult chiphiány is eléggé nagy részben ennek köszönhető.

Az embereket különösen arcon vágja az a tény, hogy a legnagyobb vállalatokat is utoléri a probléma, akikről azt is feltételeznénk, hogy mindenre fel vannak készülve. Ugyanakkor ha tovább gondoljuk a dolgot, mégsem annyira meglepő. Minél nagyobb a vállalat, annál több készüléket kell gyártani = sokkal több alkatrész.

A NikkeiAsia értesülései szerint most az almás céget is visszaszorításokra kényszerítette a világszintű probléma. Az Apple lassítja egyes MacBookok és iPadek gyártását: utóbbiak esetében a kijelző és az ahhoz tartozó alkatrészek ellátásával van probléma, míg a laptopnál az alaplappal való összeszerelési munkálatokat nem tudják elvégezni.

Ami viszont szerencsés, hogy úgy tűnik, az Apple mobilok gyártását még egyelőre abszolút nem befolyásolja a kialakult helyzet. 

×