Az esport biznisz egyre nagyobb és nagyobb, amibe olyan sztárok, sportlegendák és celebek is milliókat fektetnek be, akikről még csak nem is gondolnánk.

Ugyan manapság is el tudnak vitatkozni emberek arról, hogy most akkor sport-e az esport, avagy sem, azt azért már senki sem kérdőjelezheti meg, hogy óriási üzletté, millió, de inkább milliárd dolláros ágazattá nőtte ki magát. Mindezt pedig észveszejtően gyorsan tette, hiszen tíz évvel ezelőtt ez sem volt egy tényállás.

Ebben a fejlődésben természetesen nagy szerepük volt a befektetőknek, akiknek a pénzéből szuper színvonalú eseményeket rendezhettek, melyeknek köszönhetően nem csak a versenyek minősége, de az ebből élő játékosok megítélése is jelentősen megváltozott – a pozitív irányba. Aztán jöttek a nagynevű szponzorok is, aztán a sportfogadás, majd egycsapásra a világ egyik legnagyobb sportága lett – rágódjanak bármennyit is a megnevezésén.

Jelenleg pedig már ott tartunk, hogy egyre több nagynevű sportoló, sztár és celeb fektet az esportba, ami nem csak több csapatot és pénzt, hanem egyre nagyobb figyelmet és egyre nagyobb mértékű elfogadást is jelent. Viszont akadnak a nyilvánvalókon kívül olyanok is, akikről nem feltétlenül gondolnánk, hogy beszálltak az esport bizniszbe.

Belőlük gyűjtöttem össze néhányat.

1. Steve Aoki

A világhírű DJ még 2016-ban alapította Vikkstarral karöltve a saját esport csapatát, a Rogue-ot. A csapat a legtöbb esport játékban képviselteti magát, és olyan befektetőkkel büszkélkedhet, mint az Imagine Dragons zenekar, Rudy Gobert kosaras, Landon Collins NFL játékos, vagy Nick Gross.

2. Drake

Akik követik az esport ppiaci alakulását, azokat aligha lepi meg, hogy szerepel a listán a zenész. Drake egyáltalán nem áll távolt a gamingtől, 2018-ban például Ninjával volt egy közös Fortnite streamje, ami tulajdonképpen az alapozója volt a későbbi történéseknek. A rendkívül jól sikerült stream után ugyanis nem kevés összeget fektetett bele a 100 Thieves esport organizációba, aminek nem sokkal később társtulajdonosává lépett elő.

3. Michael Jordan

Bizony! A valaha élt egyik, ha nem a legnagyobb kosaraslegenda, akit szinte a civilizált világ minden tagja ismer is érdekelt az esportban, méghozzá nem is kicsit. Ugyan nem tulajdonosa egy csapatnak sem, szinte lehetne, mivel 2018-ban nem kevesebb, mint 26 millió dollárral dobta meg az aXiomatic-ot, pontosabban a Team Liquid anyacégét.

4. Will Smith

Will Smith nem csak fizikailag nem öregszik (52 éves!), de fiatalos lendülettel követi le az aktuális játékipari/esport trendeket is. Legalábbis erről árulkodik a 2019-es húzása, amikor is 46 millió dollárt fektetett be a Generation Gaming organizációba, amit a legtöbben úgy ismernek, mint a Gen.G. Jobb választása maximum csak öt lehetett volna, ugyanis a Forbes listája szerint a 2020-ban a Gen.G. volt a hatodik legnagyobb és legrágább esport szervezet az egész világon, a maga 185 millió dolláros összértékével.

5-6. Shaquille O’Neal és Jennifer Lopez

Jordan mellett egy másik kosaraslegenda, O’Neal is milliókkal szállt be az esportba, méghozzá Jennifer Lopezzel és a baseball bajnok férjével karöltve. Mindketten az NRG Esports csapatba fektettek, bizonyára azért mert jó viszonyt ápolnak annak tulajdonosával, az NBA-hez és az amerikai sportélethez szorosan köthető Andy Millerrel. Jelenlétük pedig bőven elég volt ahhoz, hogy további befektetőket vonzanak be, olyanokat például mint a néhai trance pápa Tiesto.

Elérkeztünk a lista végére, de persze még bőséggel akadnak sztárok, sportolók, celebek, akik milliókat ölnek az esportba, viszont itt nincsen róluk szó. 

Ezért, ha te tudsz egyről-kettőról, azt írd meg nekünk kommentben!

https://leet.hu/?s=%22white+shark%22+%22eshark%22&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×