Az újfajta szerverhűtés nem csak hatékonyabb, de jóval kevesebb helyet is igényel, mint a hagyományos léghűtéses módszer.

A Microsoft már több éve kísérletezik a szervereivel, amikel hol a tenger mélyére küld, hol pedig teljesen újfajta hűtőfolyadékba mártogatja őket. A HVG ez utóbbiról számolt be frissen, ami alapján a redmondi vállalat nem csak a szerverei hűtésén tudott javítani, hanem azok energia és helyigényén is jócskán lefaragtak.

Az új megoldás egy speciális folyadékon alapszik, melynek lényege tulajdonképpen a forráspontjában keresendő. Míg a víz 100 C°-on forr fel (lép működésbe), addig az új anyagnak feleannyi, már 50C° is elég ehhez – az ilyenkor keletkező gőz pedig szépen elvezeti a hőt, így tartva az eszközöket a megfelelő, nagyjából 35 Celsius fokos hőmérsékleten.

Ez a fajta módszer nem egy újkeletű dolog, hiszen a kriptobányászok is hasonló folyadékot használnak, ezt fejlesztette tovább a Microsoft, amin több éven keresztül dolgozott a vállalat ilyen irányú fejlesztéseiért felelős Christian Belady és csapata.

 

A módszerhez egy speciális tárolót is készítettek, ami a folyadékká alakuló kicsapódó gőzt visszajuttatja a berendezésbe, ezzel biztosítva a megfelelő körforgást. A Microsoft ugyancsak pozitívan nyilatkozott az energiafogyasztásról is, mivel az eredmények alapján magasabb terheltség mellett az eddig használatos léghűtéses megoldáshoz képest 5-15%-al csökkent a fogyasztásuk.

Mindemellett környezetkímélő hatása is van, hiszen kevesebb vizet használ, sőt, Belady azt is elárulta, hogy a fejlesztések során kifejezetten szem előtt tartották – és tartják a jövőben is – a zéró vízhasználat elvét.

Továbbá a megfeleződött forráspont lehetővé tette azt is, hogy a szervereket közelebb tegyék egymáshoz, így sokkal kevesebb helyet is foglalnak, ergo az új módszerrel ugyanakkora helyre több szervert telepíthetnek. Jelenleg egyetlen ilyen egység működik, a HVG szerint viszont a jövőben ezek válthatják a régi módszert.

A léghűtésről folyadék alapú hűtésre való átállás a szerverek élettartamára nézve is jó hatása van, ugyanis lég-oxigénmentesített környezetben sokkal kevésbé van kitéve a korrodálódás veszélyeinek.

Forrás: HVG, The Verge

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×