Lehet annyit keresni játékbeli építéssel, mint amennyit a valódi építészek tesznek zsebre egy-egy munka után?

Aligha lepődik meg bárki ha azt mondom, hogy egy sikeres és/vagy foglalkoztatott építész azért nem keres rosszul. Az viszont már kevésbé lehet egyértelmű, hogy játékbeli tervezgetéssel és építgetéssel is lehet százezreket, nem ritkán akár milliókat is keresni. Ez utóbbi esetében pedig nem kell hosszú éveket ülni a BME tantermeiben sem, elég hozzá ha bekapcsoljuk a gépet, majd a tökélyre fejlesszük tudásunkat a Minecraft, Sims, Animal Crossing, Terraria valamelyikében.

Persze az itt megszerzett tudást valószínűleg sohasem fogjuk kamatoztatni a való életben, pénzt viszont kereshetünk vele, és nem csak akkor, ha hivatásos Minecraft kertépítőnek jelentkezünk valahol külföldön.

A Bankrete brit oldal kapva kapott az ötleten, és összehasonlította, hogy az átlag angol építészekhez képest mennyit keresnek a videós tartalmak gyártására „szakosodott” virtuális kreatív játékokban utazó (angolszász) „kollégáik”. Kiindulópontként érdemes feljegyezni, hogy Angliában átlagosan 61,602 fontot, körülbelül 25 millió forintot keresnek munkánként a valódi építészek.

 A méréseket az Influencer Marketing Hub alapján állították össze, alapvetően négy játék kifejezetten kreatív és építéssel (is) foglalkozó tartalomgyártói közül szemlézve, mint a The Sims 4, Animal Crossing: New Horizons, Minecraft és Terraria. 

A három leggazdagabb gamer építész

Az első helyen LDShadowLady áll, aki leginkább Minecraft videókat készít. Az átlagos bevétele videónként 3973 fontot keres, ami nagyjából 1.600.000 forintot jelent, míg a teljes Youtube-ból befolyó bevétele több mint másfél milliárd forintra tehető.

A második Mumbo Jumbo, aki videóival ugyan jóval kevesebbet, forintba átváltva 650.000 forintot keres átlagosan, a teljes bevételt tekintve alig marad el ShadowLady-től. Ő egyébként szintén Minecraft videókban utazik.

A harmadik legjobban kereső angol „minecrafter” JeromeASF, aki összbevételét tekintve ugyancsak alig marad el pár százmillió forinttal az első kettőtől (ami így is több mint egymilliárd forint), videónkénti bevételét tekintve viszont jócskán kevesebbet, 140.000 forintot tehet zsebre.

A top 20-ban viszont akadnak érdekességek, ugyanis vannak olyanok, akiknek jóval magasabb a videónkénti ázsiója, teljes vagyonukat tekintve viszont még nem tartanak ott, ahol az első három helyezett. Külön érdekesség, hogy a 13. helyig nem is látunk más játékot a Minecrafton kívül.

Mennyit keresnek az Animal Crossing: New Horizons építészek?

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy az AC építészek a rangsor alján vannak, ami persze nem azt jelenti, hogy rosszul keresnének, csupán közel sem annyit mint mondjuk a Sims, vagy a Minecraft játékosok. Ezt leginkább annak tudhatjuk be, hogy a játék kizárólag a Nintendo Switchen érhető el, és 2020-ban jelent meg – ennek fényében pedig kifejezetten jól áll.

Mennyit keresnek a Terraria építészek?

A Terraria még inkább rétegjáték mint bármelyik másik, így az ő esetében kifejezetten dicsérendő a játékosok és a nézők lelkesedése. Emiatt talán nem meglepő, hogy itt keresik a legkevesebbet a gamer építészek, az első helyezés például 271 fontot, vagyis körülbelül 110.000 forintot keres videónként.

Mennyit keres egy Sims 4 építész?

A Sims 4 esete közel sem egyszerű, hiszen sok-sok éve már, hogy megjelent, amit az EA különböző kiegészítőkkel tart életben. A Minecraft után viszont ennek a játéknak a kreatívjai állnak a keresési/gazdagsági lista második fokán, tehát meg lehet élni belőle. Az első helyen Clare Siobhan áll, aki 230.000 forintnak megfeleltethető angol fontot keres Sims 4 videónként a Youtube-on.

A konklúzió tehát az, hogy remekül meg lehet élni befutott Minecraft, Sims, Terraria és Animal Crossing videósként, én mégis inkább azt javaslom, hogy sokkal kifizetődőbb a valódi építész szakma felé fordulni. Persze jóval nagyobb áldozatot, elhivatottságot és tanulással töltött időt igényel, de nem csak több pénzt, hanem olyan biztos egzisztenciát is ad, amit a fenti játékok sohasem lesznek képesek. Arról már nem is beszélve, hogy sokkal nagyobb eséllyel lehet az építész, mérnöki pályán elhelyezkedni, minthogy valaki a fentiekhez hasonló módon befusson – főleg egy olyan icipici piacon mint Magyarország.

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×