A Twitch mostantól azokat is kitiltja, akik a platformon kívül zaklatnak másokat, követnek el bűncselekményt.

A zaklatások egészen sarkalatos problémát jelentenek internet szerte, melynek visszaszorításáért a különböző szolgáltatók, platformok és oldalak hol többé, hol kevésbé, de mindenképpen próbálnak tenni. A legtöbb helyen, ha valakiről kiderül (tehát általában jelentik), hogy egy notórius zaklató-bully-troll, majd egyértelműen be is bizonyosodik, akkor rövid úton és könnytől mentes szemekkel búcsúznak el tőle.

A pakliban persze benne van a kamu profilról való visszatérés, de így is csak idő kérdése, hogy mikor teszik ki újra a szűrét az illetőnek. A Twitch és a többi videós, illetve közösségi oldal kifejezetten szigorúan veszik a zaklatók ügyét, méghozzá annyira, hogy a videóstreaming platform újabb szigorításokat vezet be.

Mostantól mindenkit végleges bannal jutalmaznak, akiről kiderül, hogy másokat bármilyen formában is abuzált, fenyegetett, fizikailag és/vagy verbálisan erőszakosan lépett fel mások ellen, szexuálisan zaklatott, tagja terrorra, erőszakra és gyűlöletre szító csoportnak-szervezetnek, vagy gyermekpornográfiát terjeszt-készít-birtokol.

Ez természetesen eddig is így volt, a változás csupán annyi, hogy a tiltás akkor is megtörténik, ha a bűncselekmény nem a Twitchen, hanem akár fizikálisan történt.

Kép: Gamepur

Sokan a hír hallatán ráncolják a homlokukat, félve attól, hogy emiatt megszaporodnak majd a hamis vádaskodások, azonban a Twitch tulajdonosa, az Amazon egy külsős jogi céget fog alkalmazni, hogy megbizonyosodjanak az állítások valódiságáról. A tiltásról tehát csak és kizárólag akkor hoznak döntést, ha a külsős vizsgálat már befejeződött, ami után ha szükséges akár a hatóságokat is értesíthetik.

Ez egyfelől üdvözülendő, hiszen az online és offline zaklatások visszaszorítása minden szempontból kiemelten fontos ügy, másfelől azonban magában hordozza a téves megbélyegzés problémáját is. Ugyanis a jelenlegi online közeg sokszor már a jogi ítélethozatal előtt lecsapnak, megbélyegezve és ellehetetlenítve végül ártatlannak bizonyuló embereket is.

Az Amazon figyelmeztet is: a hamis vád szintén felfüggesztést von maga után!

A Twitch viszont nem csapja be a kaput a bűnösök előtt: bizonyos idő elteltével, és természetesen az elkövetett bűn mértékétől függően (mert bárki azért nem) jelentkezhetnek rehabilitációra, aminek programját végigcsinálva visszatérhetnek a platformra. A kérdés csak az, hogy érdemes-e?

Forrás: The Verge, Twitch, CNBC, Siliconangle

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×