Aminek talán egyik fő oka az lehet, hogy túl van tolva benne a szerencse szerepe. Meg az, hogy nem sok újdonság van benne.

A csodálatos királylepkék minden egyes évben elindulnak Mexikóból Észak-Amerikába, a Nagy-tavak környékére, ahol a nyarat töltik, majd vissza délre, Michoacánba, hogy ott teleljenek át. Hernyója egyetlen dolgot eszik, ez pedig a selyemkóró, így hosszú, több ezer kilométeres útjukon ezeknek a telepeit kell érinteniük.

Ebből a lenyűgöző természeti csodából készített társasjátékot Elisabeth Hargrave, a 2019-es évet letaroló Fesztáv szerzője. Az egycsapásra sztárszerzővé avanzsált, civilben politikai elemző tehát következő játékával is a természetből vett témát, hogy ismét parádésan felépítsen egy társasjátékot.

A Mariposasban tavasztól őszig vezetünk az úton egy lepkecsaládot, aminek a végén, a tél közeledtével a negyedik generációnak már biztonságban kell áttelelnie. A játékban fejlődéskártyákat gyűjtünk, szaporodunk, hogy minél több lepkével érjünk haza. A hosszú úthoz kevés az idő, és a játékban több stratégiát is alkalmazhatunk a győzelemhez.

A királylepkék száma jelentősen csökkent, veszélyeztetett fajnak számít, ráadásul a selyemkóró területe is visszaszorult, ezért az emberek segítenek: a nagyobb városok körül megállókat hoztak létre a lepkéknek valóságos selyemkóró-paradicsommal. Ezeken a megállókon tudunk bónuszokat felmarkolni, meg itt lehet szaporodni, a táplálkozás mellett persze.

Hargrave játéka korántsem durrant akkorát, mint a Fesztáv, sőt ahhoz képest kis túlzással azt is elmondhatjuk, hogy érdektelenségbe fulladt. Ennek egyik oka lehet, hogy hiába elvileg stratégiai játék, a szerencsének nagyon nagy szerepe van. Ugyanakkor a téma feldolgozása nagyon jól sikerült ismét, passzol hozzá a mechanika, mindenre megvan a magyarázat, és még a játékmenet is rendben van. Csak épp túl sok mechanikai és játékmenetbeli újdonságot nem hozott, de kétségtelen, hogy kellemes családi játéknak kiváló.

Olvasd el a Tarsasjatekok.com-on, hogyan kell játszani!

 

Hamarosan végeredmény!

Megkérdeztünk 98 társasjátékos szakembert, melyik volt a legjobb játék tavaly

×