Összeszedtünk pár koncepciós művészt a világ legjobbjai közül, akiknek a játékokhoz készült munkáit művészeti galériákba kellene kiállítani.

Egyik legutóbbi Leet podcastben épp arról beszéltünk, hogy üzlet vagy művészet-e a videojáték, amely során egészen eltérő konklúziókra jutottunk, abban azért abszolút egyetértettünk, hogy legyen szó szinte bármilyen játékról, egészen biztosan vannak művészeti kötődései.

Véleményem szerint, ha a videojátékiparban művészetet keresünk, akkor mindenképpen értekeznünk kell a ‘concept artist-ok’, vagyis a koncepciós művészek munkái fölött. Na nem csak azért, mert munkájuk jellegéből adódóan ők állnak a legszorosabb kapcsolatban a hagyományos, vagyis a mindenki által egyértelműen elfogadott vizuális művészettel, hanem azért is, mert nélkülük a játékok fejlesztése sem nagyon tartana sehol.

Ők azok, akiket nyakon lehet önteni az ötletekkel és elképzelésekkel, mivel nem nagyon akad olyan, amit ne tudnának kivitelezni. Ők azok, akik először álmodják papírra (vagy képernyőre) a játék alap koncepcióját, vázlatát, amely alapjaiban határoz meg tulajdonképpen mindent, ami később történik. Az ő munkáik alapján kezdenek el dolgozni a 3D-s modellezők, az ő munkáikkal szoros együttműködésben készülnek a pálya és a fegyverdizájnok, de még csak a nagyjából vázolt karaktereket is ők formálják szinte véglegessé, de legalábbis az alapot biztosan ők adják hozzá.

Nagyon sokféle koncepciós művész létezik – mind terület, mind stílus szerint, egy dologban mégis nagyon hasonlítanak: a játékfejlesztés egyik legfontosabb vázát ők jelentik.

Ezért, hogy ti is pontosan lássátok, hogy milyen tehetséges emberekkel van megáldva az ipar, úgy gondoltam elhozok néhány olyan koncepciós művet, melyeknek vita nélkül művészeti galériákban kellene mutogatni a nagyérdeműnek.

A képek sarkában láthatjátok, hogy melyik játékhoz készült, a művészek nevére böködve pedig azok teljes portfóliójára kerülhettek.

Balázs Ágoston:

Darek Zabrocki:

Need for Speed: Payback

Halo Wars 2

Alexander Sköld:

Sabin Boykinov:

AC: Origins

Jason Borne

Meat Hallway

Wojtek Fus:

Detroit: Become Human:

James Paick:

Shadow of Mordor

Marthe Jonkers:

Sajnos itt a vége, de ha szeretnél még hasonló cikkeket látni, akkor azt mindenképpen jelezd kommentben!

Képek és forrás: ArtStation

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×