Nem egyszerű eligazodni a beírható parancsok labirintusában, de megkíséreljük a lehetetlent.

A legutóbbi CS:GO-val kapcsolatos útmutatónk óta már másfél hónap eltelt, így mindenképpen eljött az ideje egy újabb ismertetőnek, amelyben ezúttal a játék konzolparancsait vesszük alaposabban szemügyre. Az ezeket egy helyre tömörítő oldal tanúsága szerint, a CS:GO-ban legalább 3000 parancsot tudunk alkalmazni, mi ezekből igyekeztünk kiválogatni a leghasznosabbakat és a legérdekesebbeket.

Kalandra fel, vesszünk el a fejlesztői konzol szövevényes útvesztőiben!

Természetesen a Total CS:GO weboldalán megtalálható számtalan konzolparancs nagy részének nem igazán vesszük hasznát, kivéve akkor, ha szerverek fenntartásával, üzemeltetésével foglalkozunk, vagy netán versenyszervezőként/adminként tengetjük napjainkat.

Első és legfontosabb, hogy, engedélyezzük a fejlesztői konzolt (Enable Developer Console), amit a játékbeállítások (Game Settings) menüpontban tehetünk meg. Ha ezzel megvagyunk, akkor az ehhez beállított billentyű lenyomásával hozhatjuk elő és már neki is eshetünk a parancsok beírásának.

Fejlesztői konzol engedélyezése a játékban. A kalóz nyelv senkit ne zavarjon meg, én már túlvagyok a beállításán!

language pirate

Ha csak a cikk címében olvasható kalóz nyelv keltette fel az érdeklődésedet, akkor nem is húzom tovább az idődet, ez az, amit keresel. Természetesen a „pirate” tetszőlegesen behelyettesíthető más nyelvekkel is, így például: english, german, french, stb. Fontos, hogy ezt az indítási opciókhoz is be kell írnod (lévén, hogy szükséged lesz a nyelvcsomag fáljaira), amit a lentebb látható módon érsz el.

Így tudsz eljutni a játék indítási opcióihoz, amiről már korábbi cikkünkben is írtunk.

net_graph 1

Az egyik leghasznosabb parancs az egész listán, segítségével sok-sok információhoz hozzájutszhatsz, így például láthatóvá válik az FPS-ed, a pinged és a szerverhez tartozó tick rate is.

fps_max 0

Megszünteted az FPS-edhez tartozó korlátozást, ezáltal maximálisan ki tudod használni a gépedben rejlő teljesítményt.

cl_use_opens_buy_menu 0

Ugyan apróság, de nagyon zavaró tud lenni, ha a kezdőhelyen felvennél egy fegyvert a földről, mire megnyílik a vásárlási menü.

cl_show_team_equipment

A csapattársaid feje felett láthatóvá válik a teljes fegyverzetük, ideértve a gránátokat is, így teljesebb képet kaphatsz az aktuális helyzetetekről, stratégiai lehetőségeitekről.

demoui

Előhoz egy négyszögletes ablakot, ami egy beépített interfész a demók nézéséhez. Ugrálhatsz az idősíkon, lassíthatsz, gyorsíthatsz, de akár saját demókat is betölthetsz vele. Az már más kérdés, hogy rendkívül lassú, elavult és már nagyon rá férne egy ráncfelvarrás.

Bár a DemoUI már több frissítést is kapott, még mindig nagyon távol áll a tökéletestől.

voice_scale [0.5] / voice_enable

Hacsak nem öten indultok el játszani, egy külső kommunikációs program (pl. Discord, TeamSpeak) társaságában, akkor a játékbeli voice chat is egy fontos tényező. Amennyiben túl hangosak a társaid a játékhoz képest, akkor ezzel a paranccsal tudsz halkítani rajtuk egységesen (külön is van rá lehetőség, a scoreboard előhívásakor). A fentebb írt „0.5” felére csökkenti a hangerőt, de a számot tetszőlegesen variálhatod, a „0” beírásával egyszerűen le is némíthatod őket. A „voice_enable 0” szintén elősegíti, hogy a játékon kívül semmit se hallj.

novid

Kikapcsolod a Valve intróját, ezzel is megspórolva néhány felesleges másodpercet a játék indulását követően.

sv_cheats 1

Saját szerveren mindenképpen szükséged lesz rá, akár a pályához, akár a pénzügyekhez, vagy éppen a körök hosszához nyúlnál. A beírásával gyakorlatilag minden kliens- és szerver oldali parancs elérhetővé válik.

noclip / god

Mindkettőhöz szükség van az „sv_cheats 1” beírására. A „noclip” segítségével repülni tudsz, míg a „god” bepötyögése halhatatlanná tesz.

sv_grenade_trajectory 1 & sv_grenade_trajectory_time [10]

Előbbivel bekapcsolod, hogy lásd a gránátok útvonalát, utóbbival pedig azt állíthatod, hogy mindez hány másodpercig legyen látható. Gyakorlásnál kihagyhatatlan funkció!

Gránátok lekövetése használat közben. (Kép: csgopedia.com)

cl_radar_always_centered 1

A radar gyakran félrevezető tud lenni, így érdemes középre helyezni, hogy mindig tisztában legyél a pályán történtekkel. Valószínűleg kelleni fog egy kis idő, hogy hozzászokj, de mindenképpen megéri.

cl_radar_rotate 0

Ha nem szeretnéd, hogy forgás közben a radar is veled együtt forogjon, akkor a fenti paranccsal ezt is kikapcsolhatod.

bot_add / bot_kick / bot_difficulty

Előbbivel hozzáadni, utóbbival eltávolítani tudod a botokat. Specifikusan is használhatóak: ha CT botot szeretnél, akkor a „bot_add_ct”, ha T botot, akkor pedig a „bot_add_t” lesz segítségedre. Eltüntetéskor ugyanez a szisztéma, de akár nehézségi fokozatra (pl. bot_add ct hard, bot_kick easy) vagy akár névre szólóan (bot_kick opie) is alkalmazhatod őket. Ha pedig egységesen megváltoztatnád a botok erősségét, akkor a „bot_difficulty”-re lesz szükséged, amit egy szám kell, hogy kövessen (0: könnyű, 1: normál, 2: nehéz, 3: szakértő).

cl_drawonlydeathnotices 1

Egyes videók készítésénél (pl. frag movie) elengedhetetlen, hiszen teljesen kikapcsolod a HUD-ot és csak a killfeed lesz látható.

cl_lefthand / cl_righthand

Alapvetően jobbkezes modellel találkozunk, de ez is tetszőlegesen variálható. Nem csak preferencia kérdése, hiszen sokszor a láthatóságot is segíti, ha a karod és a fegyvered nem takar el bizonyos területeket. Ennek érdekében érdemes egy billentyűre bebindelni, pl. bind k „toggle cl_righthand 0 1”

Egy AK-47-es, immáron bal kézben.

exec

A parancs az „execute” (végrehajt) kifejezés rövidítése, célja pedig az, hogy betöltsd a saját konfigurációs fájljaidat, amelyek a játék könyvtárában találhatóak. Ilyeneket az internetről is letölthetsz, illetve te magad is készíthetsz, de nagyon figyelj arra, hogy mit tartalmaznak, hiszen a használható beállítások között eltérések vannak egy saját szerver és egy matchmaking, vagy éppen egy verseny tekintetében.

kill

Ott helyben feldobod a bakancsot. A „W”-re történő bindelése nem ajánlott.

disconnect / quit

Ha pedig megspórolnál néhány extra kattintást, akkor előbbivel azonnal a főmenüben találod magadat, utóbbival pedig teljesen kilépsz a játékból.

Ha pedig érdekel a fennmaradó több ezer parancs, akkor látogass el a Total CSGO weboldalára. Ott kedvedre keresgélhetsz is közöttük, de hasznos bindekkel is gazdagodhatsz. Jó szórakozást kívánunk!

https://leet.hu/?s=glorious&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/huncsgo/

×