Sokféle eszközön láttuk már a Doomot, de azt sosem gondoltam volna, hogy valaki egy különleges hímzésben helyezi azt el.

A klasszikus Doom mára egy olyan játék lett, mellyel a modderek imádnak kísérletezni. Nem is olyan rég valaki egy fényképezőgép képernyőjére varázsolta, de láttuk már a játékot egy billentyűzet apró kijelzőjén is. Manapság nagyjából bármivel képesek vagyunk játszani ezt a játékot. Persze sosem gondoltuk volna, hogy

a Doom egy keresztszemes hímzésen lesz játszható.

Bármennyire is furcsa: valakinek sikerült egy olyan keresztszemes hímzésen alapuló gépet építenie, amely hímzésmintákat használ arra, hogy játsszuk rajta a Doomot. A keresztszemes hímzés (Cross-stitch) a szálszámolásos apró laposöltések továbbfejlesztéséből született. A szem elnevezés két vagy több egymást keresztező lapos-öltést jelent. Normál szövésű vászon v. pamut alapanyagon a keresztszemes hímzést szálszámolással kell előkészíteni.

Ezzel a technikával készülő hímzések százaival találkozhatunk, most viszont valaki ezt alapul véve készített egy gépet, mely folyamatosan váltogatja a mintákat. Azért, hogy megjelenítse a Doomot.

 

Az fenti videón láthatjuk, hogy mi történik, ha programozás segítségével egy kis anyagra varrjuk a DOOM régi verzióját. Nos, ez valójában nem pontosan keresztöltés, hanem félig fekete, félig fehér anyagból készült hurkok forognak. Forognak előre-hátra, és a mozgás illúzióját adják. Okos.

Biztosak vagyunk benne, hogy egy hímzésen még senki nem látta mozogni a Doomot, legalábbis mostanáig. Igaz, hogy nem ez lesz a legnagyobb játékélmény, de kiváló példa arra, hogy a programozó elmék mi mindenre képesek manapság. Reméljük, hogy az ilyen tehetséges emberek segítik majd a jövőben a videojáték-ipart is.

×