Nagy hype-ja van manapság a régi játékok újrakiadásának, melyek sokszor csak a külsőt turbózzák föl, hogy aztán drágán, akár tíz-, sőt hússzoros áron kínálják az egyébként ugyanazt tudó játékot. A most bemutatott három darab újrakiadás, de ennél azért jóval több van bennük.

Gloomier: A Night at Hemlock Hall
Hat nappal a kampány vége előtt 20 ezer helyett 550 ezer dollár fölött jár több mint 5700 támogatóval.

16 éves Keith Baker játéka, melyben a játékosoknak három saját természetes számuk van, és az a cél, hogy a számkártyáik kijátszásával ezeket minél kisebb értékűre csökkentsék. A többiek ebbe azzal tudnak beleszólni, hogy időről időre növelik a többiek számértékét. Ez így még elég uncsi, de ha úgy csavarjuk, hogy a szám igazából egy karakter hangulatát mutatja, a célod meg az, hogy minél durvább csapásokkal pokollá tedd az életét, majd aztán bizarr módon végezz vele, miközben a többiek pozitív dolgokkal próbálják ezt akadályozni, máris izgalmas lesz! Na, ez lett annak idején a Gloom, melyből azóta húszrészes játékcsalád lett az Atlas Gamesnél, cthulhus kiegészítővel, meg Trónok harcás kiadással. A most Kickstarteren lévő Gloomier: A Night at Hemlock Hall önállóan játszható kiegészítő pedig visszatér a játék eredeti viktoriánus kulisszáihoz.

Robinson Crusoe – Collector’s Edition
10 nap van még a kampányból, 50 ezer eurót akartak, de már több mint egymilliót kaptak 9200 backertől.

A Robinson Crusoe gyűjtői kiadása azért kilóg az újrakiadások közül. Például nem is olyan régi, csak kilencéves. Aztán nemcsak az, hogy jól néz ki, hanem valami egészen fantasztikusa. A karaktereknek saját, nagyon részletesen kidolgozott figurájuk van, a kockákat vulkántoronyba dobáljuk, a táborunkat pedig ténylegesen föl kell építenünk. Az alapok ugyanazok, mint kilenc éve: veszélyes sziget, ahol túl kell élnünk. Meg kell küzdeni az éhséggel, hideggel, vadállatokkal, ha mindez okés, és megvagyunk a napi teendőinkkel is, jöhet a küldetésünk. Se nem kedves, se nem egyszerű, és persze nem is rövid játék. A Robinson Crusoe – Collector’s Edition mindezek mellett egy kampányfüzetet is hoz, ötven (!!) új küldetéssel, és nem a Kickstarteren, az egyre népszerűbb Gamefoundon gyűjt.

Fjords – A Grail Game
Ebből is 10 nap van még, a kitűzött csaknem 6500 dollár miatt pedig nem kell aggódni, 110 ezernél jár a kampány.

Fjords – A Grail Game egy, a fönt írt Gloomhoz hasonlóan 2005-ös Fjords újrakiadása. Hexákból kell összeraknunk a tájat, hogy aztán szállástokenekkel minél nagyobb területet marjunk ki belőle. Kifejezetten két játékos részére készült, és fél óránál nem nagyon hosszabb egy játszma, és nincsenek hozzá kiegészítők, talán ezért sem nagyon népszerű, még ha sokan is szeretik. Ez a mostani kampány néhány új alkatrészt és új dizájnt hoz, meg azt, hogy akár négyen is játszhatjuk. Az ára pedig egyáltalán nem lehúzás, sőt.

Folytatás a Tarsasjatekok.com 13. heti crowfunding-összeállításában

 

Hamarosan jövünk a végeredménnyel!

Megkérdeztünk 96 társasjátékos szakembert, melyik volt a legjobb játék tavaly

×