A szervezők június 5-ig várják a pályaműveket a Nagy Tavaszi Társasjátékfejlesztő-versenyre.

Meglepően sokan vágynak saját társasjátékra Magyarországon. A pezsgő társasjátékfejlesztő-szcénát életet többek között a Board Game 12 fejlesztőverseny (ahol fél nap alatt kell összehozni egy működő játékot) hatalmas népszerűsége, a jópár, igen élénk életet élő társasjáték-fejlesztős Facebook-csoport és a magyar szerzők és közreműködők nemzetközi sikerei mutatják látványosan.

A Nagy Tavaszi Társasjátékfejlesztő-versenyhez a Board Game 12-nek és az egyik fontos fejlesztőcsoportnak, a Magyar Társasjáték-fejlesztők Klubjának (TFK) is jelentős köze van. A támogatók között ugyanis ott van az az A-games kiadó, mely a Board Game 12-t is szervezi, szervezőként a Qubit tudományos-ismeretterjesztő oldal, melynek társasjátékos szakújságírója az a Gáspár Merse Előd, aki pedig a TFK alapítója; rajtuk kívül a nálunk legtöbb játékot kiadó Gémklub és a kisebb, de fontos Vagabund Kiadó található a támogatók között.

A versenyre június 5-ig lehet beküldeni játékot, mégpedig kizárólag az ún. paper&pencil típusút. A felhasználható eszközök és komponensek korlátozottak: csak olyan dolgokat tehetünk a játékba, amik egy átlag háztartásban is megtalálhatók. Ami a kiírók értelmezése szerint hatoldalú dobókocka (1-től 6-ig számokkal, de különböző színűek lehetnek), pénzérmék, magyar vagy francia kártya és homokóra. Ezen kívül üres és nyomtatott papír használható, a papír anyaga kötött, karton nem lehet, csak sima papír, mennyisége pedig korlátozott, játékosonként max egy A4-es ív lehet a játékban. És egyedi kártyás játékot sem fogadnak el.

Kevésbé konkrét megkötés, hogy a „játék jellege írogatós maradjon”, amihez nyilván nem elég, hogy mondjuk a pontszámokat föl kell írni. Mondjuk azt is megjegyzik, hogy aki bármi mást használna, írjon nekik, és megmondják, lehet-e.

A zsűriben a már említett Merse, az A-games alapítója és társasjátékszerző Hegedűs Csaba, illetve a Gémklub Stúdió fejlesztőcsapatának tagja, Tuska Miklós van (ők nem mellesleg mindhárman küldtek ajánlást a legjobb tavalyi játékot kutató Corporate Boardgame kezdeményezésünkre, melynek a napokban jön ki a végeredménye), akik augusztus 20-ig teszik közzé a nyertest és a helyezetteket.

További részletek, például a díjazás itt, illetve a paper&pencil játékokról egy komolyabb összeállítás pedig itt található.

 

 

Hamarosan kiderül, melyik!

Megkérdeztünk 91 társasjátékos szakembert, melyik volt a legjobb játék tavaly

 

×