Ahogyan lesz egyre nagyobb az eSport szcéna, úgy válnak egyre gyakoribbakká az elcsalt meccsek.

2019-ben Ausztráliában öt fiatal esportolót tartóztattak le, miután fény derült arra a kis turpisságra, hogy a saját csapatuk vereségére fogadtak a sportfogadási irodákban. Mindezt nem is egyszer, ugyanis a hatóságok legalább hat hónapon keresztül figyelték meg a csapattagokat mielőtt lecsaptak volna rájuk, így kiderült, hogy az ilyen esetek rendszeresen előfordultak.

Akkor ez nagyon úgy tűnt, hogy precedens értékű lehet, ugyanis a vádlottakra előzetesen kért 10 éves börtönbüntetés nem kicsit hathatott elijesztőnek. A nyomozást vezető  Steve White 2020 novemberében úgy nyilatkozott, hogy tapasztalatai alapján az esport játéksok sokkal könnyebben korrumpálhatóak mint a hagyományos sporttársaik, köszönhetően a borzalmas játékos-oktatásnak, és jellemző edzői, menedzseri attitűdöknek.

Mindenkinek van egy ára

15 Match-Fixing Investigations Pending for CSGO ESEA MDL

Az Esport Integritásáért Felelős Bizottság (ESIC) ausztrál vezetője, Stephen Hanna szerint lehetetlen teljesen visszaszorítani az esportban elkövetett csalásokat és bundázásokat, azonban mindenképpen le kell redukálni a potenciális csalók esportos mozgásterét, amennyire csak lehetséges.

Persze egyáltalán nem meglepő, hogy ennyire megszaporodott a bűnözés és a korrupció a virtuális sportban, hiszen a legnagyobb világmárkák szponzorálásai révén (pl. Louis Vuitton, BMW, Coca Cola) rendkívül populáris lett, de az esport sportfogadások megjelenése is sokat rontott a helyzeten – már ha a több millió dolláros nyeremények önmagukban nem lettek volna elég motiválóak.

Most pedig az Leet Esports szúrta ki a hírt, hogy az észak-ameriakai meccsfixálós botrányok felgöngyölítésébe már a Szövetségi Nyomozó Iroda, vagyis az FBI is beszállt.

https://leetesport.hu/hu/2021/04/01/megbundazott-csgo-meccsek-eszak-amerikaban-az-fbi-bevonasaval-zajlik-a-nyomozas/

A meccs-fixálás annyit tesz, hogy a meccsek végeredménye már annak kezdete előtt ismeretes, a többi már csak formalitás. Ezeket a csalásokat a legnehezebb megállapítani és bizonyítani, Amerikában pedig egészen gyakori szokássá is vált – legfőképp a Counter Strike meccsekkel kapcsolatban. Ezért talán nem is olyan meglepő, hogy az ESIC munkájához már az FBI is becsatlakozott.

A testvéroldalunk továbbá azt is megemlíti, hogy egy interjú során az ESIC biztosa, Ian Smith elárulta, hogy sajnos a meccsek és versenyek ilyen formában való elcsalása egyáltalán nem ritka, sőt, az ESEA MDL-re is hosszú-hosszú ideig jellemző volt.

Magyarországon például már 2020 óta lehet sportfogadást kötni bizonyos esport eseményekre, melyeket a Szerencsejáték Zrt. felügyel, viszont rajtuk kívül senki nem vizsgálja a magyar szervezésű esport versenyeket érintő esetleges és/vagy potenciális csalásokat.

https://leet.hu/?s=redragon&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×