Avagy routerből gamert, megéri?

Manapság a gamer pizsamák korában senki sem lepődik, ha egy gamer routerrel hozza össze a sors, de mit is jelent ez pontosan? A marketingplakettek mögött sokszor csak üres ígéretek sorakoznak, ellenben szerencsére akad pozitív ellenpélda is. A router manapság fontos az egyik legfontosabb eszközök közé lépett, hiszen az internetelérés biztosítása a legfőbb erénye, ez pedig már elengedhetetlen része a háztartásoknak. Kapni már pár ezer forinttól kezdve, de akár 2-300 ezer forintot is elkérnek egy minőségibb darabért.

Visszatérve a routerek alapfunkciójához, a hálózatok kiosztásához. A mai magasabb sebességű internetkapcsolatok egyben magasabb számítási teljesítményt is igényelnek. A PC-khez hasonlóan a routerekben is találunk központi egységet, azaz ugyanúgy különböző teljesítményű processzorral vásárolhatjuk meg ezeket a készülékeket. Pont úgy, mint amikor egy saját gépet állítunk össze, a processzor teljesítménye ez esetben is rendkívül fontos, ezért pedig érdemes lehet többet költeni az eszközre, hogy mondjuk ne egy 1 magos 244 Mhz-es CPU teker vagy épp egy 4 magos 2,2 GHz-es nagyágyú felel a hálózatunkért.

Az utóbbi esetben például szinte garantáltan gamer routerről beszélünk, ami alacsonyabb válaszidővel kecsegtet, aki pedig játszott már életében online, az tudja, hogy mennyit is számít a jó ping. Az alacsonyabb válaszidő mellett külön szoftveres funkciókkal is felvértezik az újabb játékra készített routereket. Az ASUS például egy roppant praktikus appal látja el ezen eszközeit, amely segítségével bármikor monitorozhatjuk a telefonunkról az eszköz kihasználtságát, időzíthetünk, frissíthetünk, sőt akár hálózatszintű anti-vírus védelmet is aktiválhatunk, aki pedig egy kicsit mélyebbre ásna, az akár a reklámblokkolást is megoldhatja a routerről.

Mégis az egyik legpraktikusabb tudás, az a megfelelő priorizálás, aminek köszönhetően a gamer routerek a játékokat előnyben részesítik. Ez azt jelenti, ha mondjuk játszani szeretnénk, de pont ekkor jut eszébe Mariskának, hogy 4K-ban nézzen Balázs Show-t a YouTube-on, akkor mi kapunk nagyobb sávszélességet, illetve a rendszer magasabb prioritásban kezeli a gépünket, így élvezhetjük az alacsony pinget.

Ugyanez igaz a mobil gamerek esetén is. Legyen az PUBG Mobile, Call of Duty Mobile vagy épp Fortnite, a routerek minden esetben kiemelten kezelik a gaminget.

Aki pedig nem csak játszik, hanem streameli is azt a nagyvilágnak, annak érdemes elgondolkodnia a redundáns kapcsolattal rendelkező routerekben. Ez általában a magasabb árkategória kiváltsága. Ennek lényege, hogy a felhasználó sosem marad internet nélkül, tekintve hogy két különféle szolgáltatótól származó internetkapcsolatot tud kezelni a router. Így ha elmegy az egyik jel, akkor automatikusan átáll a rendszer a „B” vonalra így pedig folytatódhat gond nélkül a stream, hiába vacakol a jel.

Wi-Fi 6, hogy mi?

WLAN (wireless LAN) rádióhullámot használó vezeték nélküli helyi hálózat, a legnépszerűbb WLAN szabványcsalád a Wi-Fi, de ide tartozhat akár a Bluetooth is. Ám sok esetben a Bluetooth-t inkább a WPAN (vezeték nélküli személyi hálózat) kategóriába sorolják. A WiFi és a WLAN nevet gyakran egymás szinonimájaként használják a fentebb említett népszerűségi ok miatt. Ezért találkozhatunk a WLAN rövidítéssel sok WiFi-vel kapcsolatos hír vagy bejegyzés kapcsán. Az első bejegyzett szabványt 1997-ben ismerték el, azóta pedig a technológia fejlődésének hála egyre csak bővül ez a lista.

IEEE szabvány Generációs jelölés Megjelenés ideje Működési frekvencia (GHz) Sebesség (jellemző) (Mbit/s) Sebesség (maximális) (Mbit/s) Hatótávolság beltéren (méter) Hatótávolság kültéren (méter)
Eredeti 802.11 (nincs) 1997 2,4 0,9 2 ~20 ~100
802.11a (Wi-Fi 2) 1999 5 23 54 ~35 ~120
802.11b (Wi-Fi 1) 1999 2,4 4,3 11 ~38 ~140
802.11g (Wi-Fi 3) 2003 2,4 19 54 ~38 ~140
802.11y (nincs) 2008 3,7 23 54 ~50 ~5000
802.11n Wi-Fi 4 2009 2,4 / 5 74 600 ~70 ~250
802.11ac Wi-Fi 5 2013 5 500 1300 ~140 ~350
802.11ax Wi-Fi 6 2018 2,4 / 5 9600

Érdekesség: A 802.11b, 802.11a és 802.11g utólag, nem hivatalosan kapta meg a Wi-Fi 1, 2 és 3 megjelölést; hivatalos megnevezést a 4, 5 és 6 kapott az új elnevezési szabvány bevezetésekor, 2019-ben.

Manapság gyakorlatilag már minden valamire való eszköz képes WiFi kapcsolatra, legyen szó egy mobiltelefonról vagy éppen egy okosizzóról. Jelenleg az “ac” szabvány a legelterjedtebb a háztartásokban, de folyamatos utat tör magának a “Wi-Fi 6; ax“. Nem véletlen, hiszen egyre több készülék támogatja és egyre olcsóbbak is lesznek az ilyen tudásra képes routerek. Ez a szabvány a 802.11ac erősségeire épül, miközben növeli a hatékonyságot és a rugalmasságot, amely lehetővé teszi az új és meglévő hálózatok számára a sebesség és kapacitás növelését a következő generációs alkalmazásokkal.

Az új konzolok mellé is érdemes minőségibb routert választani

Jobb élményt nyújtanak a tipikus vezeték nélküli LAN-hálózatok számára. Továbbá kiszámíthatóbb teljesítményt nyújt a fejlett alkalmazásokhoz, mint például a 4K vagy 8K videók, nagyobb adatforgalmú játékok, illetve alkalmazások.

Kimaradt valami?

Szinte minden érdemi részt érintettünk, talán az RGB LED világítást és a több millió beállítható színvariáció kimaradt a repertorából, de ez már csak olyan extra, amit ha van, már csak azért is felkapcsolunk. Túl sok egyéb előnye nincs az esztétikán túl. Hogy némi támpontot is adjunk, a középkategóriában érdemes az ASUS RT-AX82U-t keresni, ami szinte mindent tud, amit a nagyok, mégis kedvezőbb áron elérhető. Aki pedig nem akar kompromisszumokat kötni, annak ott az Asus RT-AX89X, ami egy igazi űrhajó, de megnyugtatunk mindenkit, a vad külső, izmos belsőt takar.

×