Forradalmi ötlet a streamelés világában, de vajon hova fog ez vezetni?

Az elmúlt napokban végigsöpört a gaming és esport tematikájú oldalakon egy hír, aminek olvastán minden CS:GO rajongó felhúzta a szemöldökét és ami alapjaiban formálhatja át a valóságshowról alkotott képünket. Én legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy valaha ezt a mondatot olvasni fogom, de úgy hozta az élet, hogy most még le is írom:

Valóságshow készül a CS:GO-hoz!

Az ötlet Bezlikiy nevéhez fűződik, akit valószínűleg Magyarországon nem ismernek túl sokan, de a CIS régióban az egyik legnépszerűbb (és ezzel együtt az egyik legmegosztóbb) influenszernek számít, csak Instagramon két millió követővel rendelkezik. A fényűző életéről ismert orosz férfi gyakran fotózkodik szupersportautókkal, attraktív hölgyekkel, hajókkal, de a mostanság trendinek számító tigrises kép sem maradhatott ki a sorból.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bezlikiy (@bezlikiy) által megosztott bejegyzés

Non-stop valóságshow

Cikkünk főszereplője nemrégiben gondolt egyet és úgy mivel úgy látta, hogy a CS:GO még hiányzik a reality műsorok széles felhozatalából, most igyekszik betölteni ezt az űrt. Nem is akárhogyan, hiszen az általa kieszelt műsor a nap 24 órájában, a hét minden napján élőben sugározná a szereplők életét, így bárki bármikor kénye-kedve szerint becsatlakozhatna az adásba. Illeszkedve a mai társadalom igényeihez, mindezt az interneten lehetne követni, mégpedig az esport és a gaming világ legnépszerűbb streaming felületén, Twitch-en.

Azzal mindenki tisztában van, hogy bár a Twitch eredetileg videójáték-közvetítésekre szakosodott, azért az elmúlt években alaposan megváltozott az arculata. A Just Chatting (Általános csevegés) kategória és a többi IRL (Való élet) szekció elképesztő méreteket ölt, így nem meglepő, hogy Bezlikiy is erre a platformra tette le a voksát. Ő egyébként azt tervezi, hogy a műsor néhány feltörekvő, ambiciózus gamer mindennapjait mutatná be, benne a kezdeti nehézségekkel, a profi szinthez vezető rögös úttal, majd később az esportolói léttel.

Bezlikiy egy könyvespolc előtt. Művészneve oroszul annyit tesz, hogy „arctalan”, emiatt minden fotón maszkban, avagy arcát más módon eltakarva láthatjuk.

Precedensek

Bezlikiy ötlete nem egyedülálló az esport világában, tavaly nyáron mi is beszámoltunk arról, hogy valóságshow készült a Sims 4 alapján. Emellett még a CS:GO tekintetében is elő tudunk hozakodni egy korábbi eseménnyel, hiszen néhány évvel ezelőtt a Valve lövöldéjének háza táján akadt már példa hasonló törekvésre. Bár a két évadot megélt (2017, 2018) GAMERZ is egy valóságshowra hajazott (és így is hirdette magát), sem a formája, sem a kialakítása, sem pedig a szereplői miatt mégsem tekinthető hagyományos értelemben vett reality műsornak. A botrányos végkifejletéről és utóéletéről nem is beszélve.

A GAMERZ show második évadának résztvevői azért küzdöttek, hogy bekerülhessenek a Fnatic akadémiájára.

Minőség vagy trash?

Az biztos, hogy a valóságshow ezen formája megbontja a hagyományokat, ráadásul ha ez a koncepció a gyakorlatban is intelligens és edukatív módon lesz tálalva, akkor egy különösen hasznos műsorral gazdagodhatnánk. Az persze nem kérdés, hogy – a társadalom változatos igényei miatt – nézettsége így is, úgy is lesz, de azért én örülnék neki, ha a műsor a tanító/nevelő szándéka, fordulatos és érdekfeszítő történetei, illetve tanulságos mivolta miatt vonzaná a nézőket, nem pedig azért mert mértéktelen méreteket ölt benne a trash.

Ti mit gondoltok Bezlikiy elgondolásáról? Működhet a gyakorlatban egy 24/7 esport valóságshow? Írjátok meg kommentben!

https://leet.hu/?s=glorious&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/huncsgo/

×