A videojátékipar 2020-ban rekordbevételt tudhatott magáénak, ami sokszorosa a film és a zeneiparénak – együttvéve.

A videojátékipar – ha nem is exponenciálisan, de – rohamosan növekszik. Egy korábbi cikkünkben ugyan rámutattunk, hogy a legtöbb játékost mobil platformon találjuk (az ipar majd 80%-a), azért a „hagyományos” gaming sem panaszkodhat, hiszen 2020-ban is rekordbevételt tudhatott magának.

Mindezt természetesen a koronavírus-járvány és az amiatt hozott intézkedéseknek „köszönhetően”, sokan ugyanis az otthonaik fala közé kényszerülve a videojátékokat választották kikapcsolódási formának, míg a meglévőknek így valamivel több idejük jutott játékra.

Számokban ez 130 milliárd dolláros összbevételt jelent, amivel többszörösen a világ legnagyobb szórakoztatóipari ágazata, jelentősen elhagyva a film és a zeneipart – együttvéve.

1. Sony – gaming bevétel: 25 milliárd $

sony - largest video game company in the world 2020

A Sony 2021-ben is a világ legrentábilisebb videojátékokkal (is) foglalkozó vállalataként lépett, amit nagyban köszönhet a már sokszor bizonyított taktikájának. A PS4-éra utolsó évére időzített remek exkluzív címei, majd a rekordeladásokkal startoló PS5 azonnal az élre repítette őket. Ez utóbbi komoly készlethiánnyal is küzd, tehát könnyen lehet, hogy normális esetben 25 milliárd dollárnál nem álltak volna meg.

Legjövedelmezőbb portéka: PlayStation 5

2. Tencent – 13.9 milliárd $

A kínai Tencent egyáltalán nem meglepő szereplője a listának, hiszen a legtöbb nyugati óriáskiadóban tulajdonrésze van (az Epic Games 40%-a, míg a Riot és a LoL, illetve a PUBG is teljesen az övé), továbbá ő az a videojátékokkal foglalkozó cég, aki leginkább lefedi a Kínai Népköztársaságot. A vállalat 2020-ban rendkívül sok cégbe vásárolta be magát, amivel megkerülhetetlen piaci szereplővé vált.

Legjövedelmezőbb portéka: Honor of Kings

3. Nintendo – 12.1 milliárd $

nintendo - top 10 video game companies in the world

Japán első számú videojáték vállalata, a Nintendo, egy kifejezetten remek évet tudhatott magának 2020-ban, és nem csak a Switch várakozásokon felüli eladásainak köszönhetően (amivel nem mellesleg simán lekörözte az összes többi konzolgyártó eladásait). Az Animal Crossing ugyanis hihetetlenül népszerűvé vált, részben a járványnak, részben pedig a szórakoztató faktorának kösznhetően.

Legjövedelmezőbb portéka: Animal Crossing: New Horizons

4. Microsoft – 11,6 milliárd $

video game companies

Noha a Microsoft sem panaszkodhat a negyedik helyével, 2021-ben ennél mindenképpen jobb eredményeket kell majd felmutatnia. Legalábbis a videojátékos divíziónak, ugyanis a 11,6 milliárd dolláros bevétel közel sem fedezi Phil Spencer költekezéseit – legyenek azok bármennyire is üdvözölendők. A Game Pass és a játékstreaming fejlesztése, az új konzol legyártása és megjelenése, illetve a Bethesda 7,5 milliárdos megvásárlása óriási kiadások, és elnézve a tavalyi bevételt, nem olyan biztos, hogy egyhamar megtérül.

Legjövedelmezőbb portéka: Xbox Series X|S

5. Activision Blizzard – 8.1 milliárd $

activision blizzard - top 5 of the top 10 biggest video game companies in the world

Az Activison Blizzard az utóbbi napokban-hetekben nem igazán kedveltette meg magát a játékosokkal. A kiadó ugyanis óriási bevételeket tudhat magáénak, aminek megfelelően a cégvezető Bobby Kotick is megjutalmazza magát, ezzel párhuzamosan viszont egyre több embert rúgnak ki – átlagosan több száz főt. Ez persze a részvényeseknek, befektetőknek sem tetszik túlzottan, de amíg továbbra is ilyen jól megy a szekér (2020-ban megduplázódott a részvénypapír ára), addig aligha fogják megrendszabályozni a CEO-t.

Legjövedelmezőbb portéka: Call of Duty: Black Ops – Cold War

6. Electronic Arts

Az EA sem tartozik a legszeretettebb vállalatok közé, mégis a világ egyik legjobban profitáló kiadója. Ezt legnagyobb mértékben természetesen idén is a Fifának és az Ultimate Team mikrotranzakcióinak köszönheti, amit egyre több ország súlytana tiltással, vagy komolyabb szabályozással. Főleg a mostanság kirobbant EAGate botrány fényében, kiderült ugyanis, hogy pár fejlesztő komoly összegekért árulta a legerősebb játékoskártyákat.

Legjövedelmezőbb portéka: FIFA 21

7. Epic Games – 4.2 milliárd $

Az Epic Games őrületes éven van túl. Egyre nagyobbra nő az Epic Games Store, összeakasztották a bajszukat az Apple-el, de a Fortnite is egészen elképesztő, popkulturális magasságokba emelkedett. Persze mostanában nagyon nagy divatja temetni a temérdek kollaborációval tarkított battle royale-t, a számok egészen mást mutatnak.

Legjövedelmezőbb portéka: Fortnite Battle Royale

8. Take Two Interactive – 3,1 milliárd $

A Take Two is kihúzta már a gyufát, pontosabban a CEO Strauss Zelnick, hiszen ez volt az első vállalat, amelyik meglépte a 70$-ra való drágítást méghozzá egy olyan játékukkal, ami tömve van mikrotranzakcióval, majd átugorhatatlan reklámokkal is kitömték (NBA). A GTA VI megjelenésekor viszont bizonyosa előkelőbb helyen fognak majd végezni.

Legjövedelmezőbb portéka: NBA 2K21

9. Sega Sammy – 2,3 milliárd $

top 10 video gaming companies

A SEGA anyavállalata sem teljesített ám olyan nagyon rosszul, igaz a legnagyobbakhoz képest igen nagy lemaradásban van. Nem is olyan meglepő, hogy egy ideje már pletykálnak a Microsoft felvásárlási szándékáról.

Legjövedelmezőbb portéka: Total War Saga – Troy

10. Bandai Namco – 2,2 milliárd $

A Bandai Namco 2020-as videojátékos teljesítménye a 10. helyre volt csak elég. A vállalat szerencsére a Microsoft-hoz hasonlóan több lábon áll, a gaming divízió csak egy pici részét adja a bevételeiknek. A Bandai persze bármikot húzhat egy-két váratlant a jövőben, hiszen ők bábáskodnak a Dragon Ball és a Pac-Man fölött, tehát nem érdemes leírni őket.

Legjövedelmezőbb portéka: Dragon Ball Z: Kakarot

Ezek a vállalatok hát a videojátékipar 10 leggazdagabb és legjelentősebb szereplője, akik együtt a világ vezető szórakoztatóipari ágazatát alkotják.

Jövőre viszont ezek a számok még érdekesebben alakulhatnak, ugyanis 2021-re alig maradt nagyobb játékmegjelenés, de a játékok ára 70$-ra, vagyis 25-28 ezer forintra növekszik, továbbá a konzolgyártók – a Nintendon kívül – sem tudnak elegendő újgenerációs konzolt piacra dobni. Mindeközben viszont a gaming tovább szárnyal, hiszen a koronavírus-járvány további intézkedésekre késztették a világ kormányait (is), ezért igen sokan és egyre többen a játékokkal múlatják a szabadidejüket.

Te mit jósolsz 2021-re? Mennyire változik meg a lista?

A lista az All Top Everithing adatai alapján készült. A vállalatok egyéb bevételeit nem tartalmazzák, kizárólag a videojátékipari nyereséget.
https://leet.hu/termek/kingston-hyperx-cloud-ii-wireless/

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×