Magyarország legnagyobb gaming és esport tematikájú szórakoztató központjáról a társalapítót és igazgatót, Morvai Balázst kérdeztük.

Régóta várunk egy helyre, ami segíthet itthon fellendíteni az esportot és alkalmas arra, hogy feltegye kis országunkat a nemzetközi térképekre. Ahol lehet és érdemes is nagyszabású versenyeket rendezni, ahol minden platform képviselteti magát, ahol egy hobbi gamer és egy profi egyaránt feltalálja magát. Úgy tűnik, hogy a várakozásnak vége, hiszen hónapokon belül

megnyitja kapuit Gamerland, Magyarország legnagyobb gaming és esport tematikájú szórakoztató központja!

A Gamerlandról, a Digital Warriors CS:GO versenyről és a központ lehetőségeiről a társalapítót és igazgatót, Morvai Balázst kérdeztük.

Hogyan kerültél közel a videojátékokhoz? Mi volt az első játékod? Mi a kedvenced most?

Van egy hat évvel idősebb bátyám, aki a spórolt pénzéből vett egy gépet és elkezdett játszani a számomra legnagyobb klasszikusokkal. Mivel a kistesó mindig azt akarja csinálni, amit a nagy, viszonylag korán lecseréltem gyerekként a földön legózást a Star-Craftra, Diablóra, Red Alertre, Generalsra, Heroes 3-ra és végül jött a szerelem, a jó öreg Counter-Strike. Ha választanom kellene, a kedvenc játékom most a Warzone, amivel a karantén alatt találkoztam. És azért szeretem, mert a Gamerland vezetőségből többen is játszunk, így egy nehéz hét után, amikor a hétvégét nem munkával töltjük együtt, menekülünk a gáz elől Verdanskban.

Miért tartod fontosnak a közös játékot? Szerinted mit adhat a közösség, a közös tér a játékosoknak?

Nagyon fontosnak tartom, hogy a játékok oltárán feláldozott időnek mindenképp legyen valami pozitív hozadéka, adott esetben ez a közösségépítés. Ha az online megismert társakból barátok lesznek a Gamerlandben, máris kivettük a részünket egy picit a társadalmi értékteremtésből. Sok olyan ember van, aki valamilyen online játéknak és az ebből fakadó offline közösségi találkozóknak köszönhetően tett szert barátokra és szakadt ki a magányból. Úgy gondolom, hogy jelenlegi vírushelyzet miatt talán még nagyobb szerepe van ennek, mint bármikor.

Honnan jött a Gamerland ötlete, mi volt az alapvető célkitűzés?

Szeretnénk, ha Magyarország fel tudná venni a lépést nemzetközi szinten is az esport piacon. A Gamerland ebben úgy tudja kivenni a részét, hogy biztosít egy helyet teljes infrastruktúrával, ahol folyamatos napi és heti programok, versenyek várják a hétköznapi gamereket és az esportolókat egyaránt. Nem titkolt célunk, hogy minél több esport piacon jelenlévő szereplővel együttműködve, minél több programot szervezhessünk a magyar gaming közösség számára.

A közösségépítés eredményeként pedig szeretnénk, ha minél több sikeres esportolót tudna az ország kinevelni.

Pontosan milyen helyet kell elképzelnünk? Mekkora területen, mire lesz pontosan lehetőség? Mik a rövid és hosszútávú célok?

A Gamerland egy modernkori játékterem és egy esport specifikus rendezvényközpont indulásnak 1000 négyzetméteren, ami a hely adottságainak köszönhetően négyezer négyzetméterig bővíthető.
A nosztalgiára vágyók retró konzolokon játszhatnak kocka TV-n, vagy éppen kivehetik a Bunker szobát, ami tökéletesen felszerelt egy egész éjszakás baráti gameléshez, vagy csapatoknak bootcampre. Szimulátorainkon beülhetnek a vendégek egy versenyautó, sőt egy traktor, vagy repülő kormánya mögé is. Az aréna területén van egy nemzetközi példára épített színpad 2×5 verseny PC-vel, kivetítőkkel, ami még pluszban egy 8k képminőségű micro LED kijelzővel is fel lesz szerelve. A nézőtér mögött a vendéglátó egység foglal helyet, ahol étel és ital egyaránt kapható lesz majd. Az éttermi rész fölött van egy galéria, ami rendezvények esetén VIP részlegként, a hétköznapokban leginkább társasjátékokhoz használt területként funkcionál. Sajnos mindent azért nem lőhetek le előre, egy pár meglepetést hagyni kell a nyitásra is.

A rövidtávú célok között van, hogy amennyiben a korlátozások mellett ki tudunk nyitni, a hétköznapi vendégfogadás mellett, elkezdjük a pénz és tárgynyereményes versenysorozatokat több játékban, egyelőre offline nézőközönség nélkül. Sajnos a helyzet miatt ezt az időpontot nehéz lenne megjósolni, mert semmiképp nem szeretnénk addig kinyitni, amíg kockázatot jelentenénk a vírus terjedését illetően. Hosszútávon a saját terveink mellett szeretnénk együtt dolgozni a már piacon lévő szervezetekkel és kezdeményezésekkel. Szeretnénk, ha mindenki a lehetőséget és nem a konkurenciát látná bennünk. Teljesen más az üzletpolitikánk, mint általában cégeknek piacra lepésekor. Mi jelenleg is gamerek vagyunk, akik mindig ezzel a fejjel fognak gondolkozni, és ennek tükrében fognak döntéseket hozni. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy azok a célok, amiket kitűztünk a magyar esport fellendítésére, meg is tudjanak valósulni.

Miben más a Gamerland, mint a többi, már korábban létrejött esport vagy gamer központ, vagy épp egy gamer tematikájú bár?

Leginkább méretében, komplexitásában és persze valami egyedit próbálunk létrehozni, ami remélhetőleg a látványon és a hangulaton vissza fog tükröződni. Ezen felül nagy hangsúlyt fektetünk a közösségünkkel való kommunikációra – nem is gondolnád, hány visszajelzést kaptunk már most. Szeretnénk, ha a Gamerland a magyar gaming közösség igényei alapján alakulna és fejlődne majd tovább. Folyamatosan kérdezni fogjuk a nálunk megfordulókat, hogy min változtatnának, mit cserélnének le, mire lenne még igény, hogyan lehetne még játékos kompatibilisebbé tenni a helyet.  Szerettünk volna értelmes határon belül egy kicsit mindenből, de továbbra is arra koncentrálva, hogy a fő profilunk a versenyek és egyéb rendezvények szervezése. Ez nem azt jelenti, hogy egy hétköznapi gamelésre nem lesz érdemes leugrani hozzánk. Egyszerűen szeretnénk folyamatos tartalommal (leginkább versenyekkel) megtölteni a helyet, ezzel lehetőséget biztosítva a fejlődésre a playerek számára.

Aradi Balázs (Vespin) a Gamerland srtreamer szobájában.

Mivel nem csak az esportolók a célközönségünk, így szülői felügyelet mellett a 8-10 éves gyerekek is megtalálhatják majd a számukra izgalmas időtöltést. Természetesen minden érdeklődőt szívesen látunk majd, nem csak a gamereket. Fogunk olyan fun, vagy éppen oktató jellegű programokat is szervezni, ami kifejezetten azokat szólítja meg, akiknek teljesen idegen ez terület. Például a fiatalabb generáció szüleit, akik nem értik miért ül a gyerek a gép előtt és nem ugrik azonnal szombaton délben a rántotthús illatára. A kutatásaink alapján sokak számára sajnos az esport még mindig a káromkodó gyerek a számítógép előtt. Nekik szeretnénk majd megmutatni, hogy ellenőrzött környezetben oktatási céllal is lehet használni az esport játékokat, például egy coach mellett. Ez igen sokat tud hozzáadni a gyerek fejlődéséhez és személyiségéhez, ha nem esik át a ló túloldalára a játékidővel, ahogy én tettem középiskola idején (haha).

Kognitív képességek fejlesztése, csapatban való együttműködés, előre gondolkodás, nyomás alatt jó döntést hozni, koncentráció, csak hogy néhányat említsek.

Kiknek, milyen alkalmakhoz javaslod, hogy a Gamerlandet válassza?

Kíváncsiskodóknak körbenézni, kipróbálni pár izgalmas VR-t, csapatoknak bootcampre, régi gamer haveroknak hétvégére nosztalgiázni a Bunkerban. Ha egyszerre vagy kocka és akarsz kimozdulni otthonról, akkor is tökéletes célpont lesz a Gamerland. Cégeknek csapatépítőre, vagy éppen egy sajtótájékoztatóra, és bárkinek, aki fantáziát lát a hely nyújtotta szórakozási lehetőségekben. Ha túl leszünk a Covidon, egy

nagyon menő gamer bár is fogja várni a vendégeket.

A jelenlegi járvány miatti korlátozások megnehezítik a nagy létszámú események szervezését. A Gamerland a COVID alatt is használható lesz kisebb társaságok számára?

Ha a törvény engedi és azt látjuk a teszt időszakban, hogy a vendégekkel be tudjuk tartani a biztonsági óvintézkedéseket úgy, hogy az nem veszi el a „feelinget”, akkor korlátozott számban használható lesz a hely.

Hogyan készültök fel technikailag a különböző igényekre?

Mivel semmit nem bíztunk a véletlenre, kifaggattunk rengetek kompetens személyt az alapvető igényekről és azokról a dolgokról, amit esetleg hiányolnak más helyekről vagy rendezvényekről. A gépek, monitorok, perifériák, TV-k és más egyéb berendezések is elérik azt a szintet, hogy mindenki elégedetten távozzon és úgy érezze, hogy megérte a kifizetett összeg. Speciális igényekre is fel vagyunk készülve, ilyen esetre a partnereinkkel közösen együttműködve remélhetőleg ki tudunk elégíteni minden igényt egy racionális határon belül.

A Gamerland amellett, hogy egy gamer közösségi tér, otthon ad esport versenyeknek is. A Digital Warriors CS:GO verseny döntője is itt kap helyet. A döntő hogyan zajlik majd, kik lesznek/lehetnek ott?

A Digital Warriors döntőjén négy kadét és négy profi csapat fog részt venni. Ők osztoznak majd a 1.500.000 forintos összdíjazáson. Kadét kategóriában 500.000 Ft értékű tárgynyeremény a tét a BestByte jóvoltából, míg a profi kategóriában 1.000.000 Ft készpénz forog kockán. A selejtezők már lezajlottak (beszámoló itt), a profi kategóriába meghívott két csapat pedig a Budapest Five és a Lenovo Legion Honvéd. A verseny szervezője ugyebár a Honvédelmi Sportszövetség, nekik köszönhetően a mérkőzések között is különleges programokkal készülünk a Twitch nézőknek. Aki szereti a CS:GO-t és a haditechnikát, az semmiképpen ne maradjon le a közvetítésekről.  A versennyel kapcsolatban egyébként az esportmanager.com/digitalwarriors oldalon lehet tájékozódni.

Pontosan mikor nyílik a Gamerland, mikor várjátok az első vendégeket? Hol található pontosan a Gamerland?

A Gamerland Budapesten a III. kerület, Szentendrei úton helyezkedik el a PP Centerben a Kaszásdűlő HÉV megállóval szemben. Az Árpád hídtól 5, a Margit hídtól 10 percre tömegközlekedéssel.
Az első vendégeket a törvény által korlátozott számban, április első hetében várjuk, ha addig nem születik erről más döntés. Az, hogy az igazi Gamerland feeling mikor indulhat el, sajnos a vírushelyzet kezelése fogja eldönteni.

Mit üzennél azoknak, akik még sosem jártak olyan helyen, mint a Gamerland?

A lanozást és offline versenyek élményét egyetlen netes liga sem tudja pótolni. Ez igaz a nézőkre és a játékosokra egyaránt. Az elmúlt években nem sok ilyen eseményen vehettek részt a gamerek és e-sportolók. Ez a hiány a koronavírus miatt csak fokozódott. A Gamerland ezt az űr fogja megszüntetni, hiszen hétről hétre olyan programokat fogunk majd kínálni a látogatóknak, ami miatt megéri majd otthonról felkelni a monitor elől, és ellátogatni hozzánk.

Köszönjük szépen az interjút!

Érdemes követni Gamerlandet Facebookon és Instagramon is, mert folyamatosan tartalmakkal prezentálják, hogy hol tart éppen a projekt.

https://leet.hu/termek/kingston-hyperx-cloud-ii-wireless/

×