A népszerű Cloud II végre immáron vezetékek nélkül.

Tavaly év végén érkezett a hír, hogy a Cloud II megvált a kábeleitől és egy új, vezeték nélküli kivitelben hódít majd a továbbiakban. A koronavírus-járványnak hála egy kicsit csúszott a start, főleg itt, Európában, de ami késik nem múlik.

Végre hozzánk is megérkezett a HyperX új nagyágyúja, ami a jól ismert Cloud alapjain építkezik.

Doboz

Egy igazán impozáns dobozban érkezik az új vezeték nélküli Cloud II, ami szolidan hirdeti a legkelendőbb gamer fejhallgatója címet a jobb felső sarkában. A 2 év garancia már alapnak mondható, de a doboz tartalmában sajnos hasonlóképp nem volt túl sok meglepetés.

A használathoz elengedhetetlen 2,4 GHz-es USB-s külső hangkártyán túl egy mikrofont, egy Type-C töltőkábelt, illetve némi szóróanyagot találunk. Se egy extra párna, hogy hordótáskáról ne is beszéljünk. Kár, pedig annak idején a Cloud I esetén még megkaptuk ezeket az extrákat, pedig akkoriban 20 ezer forint környéki árcédulákról beszéltünk.

Külső

Aki látott már életében Cloudot, az valószínűleg nem fog hanyatt esni, dizájnváltoztatás ugyanis egyáltalán nem történt. A jól megszokott vonalakkal hódít továbbra is a HyperX. Óriási, 53 mm-es hangszórókat kaptunk, ennek megfelelően ovális, műbőr memóriapárnák gondoskodnak a kényelemről.

A színek még mindig jól mutatnak, a forma pedig változatlanul ütős. Az anyagminőséget vizsgálva hamar világossá válik, hogy felsőkategóriás termékkel van dolgunk.

A fémváz továbbra is remek szolgálatot tesz, és ez az a pont, ami mellett nem szabad elmenni, az anyagminőség ugyanis továbbra is pompás. Jómagam 6 éve tettem le a voksom, az akkor még első Cloud mellett. A fémváznak köszönhetően pedig olyan baleseteket is átvészelt, aminek már csak a puszta gondolatától tönkre mentek volna a műanyagból készült vetélytársai. Viccet félretéve, nem mindegy, hogy 2-3 vagy adott esetben akár 10 év után kell fejhallgatót váltanunk.

Az olyan kopóalkatrészek, mint a párna viszont ezúttal sem a legjobb. Érdekes, pedig az Alpha esetén azért bemutatta a HyperX, hogy tudnak ők, ha akarnak. Itt a Cloud II párnáit kaptuk meg, ami már egy javított verzió, igazából túl sok negatívumot nem lehet róla elmondani. Óriási, kényelmes, ahogyan egy memóriahabos párnától elvárja az ember, emellett a mélyeket is szépen átadja. Ugyanakkor 3-4 év után ezt valószínűleg cserélni kell majd, de erre is megvan a lehetőség, tekintve hogy cserélhető párnákkal is támad a Cloud II Wireless.

A fejhallgatóról gyakorlatilag minden fontos funkciót elérünk. Van itt hangerőszabályzó, ami a Windows hangerejét képes dinamikusan állítani. Van egy Type-C csatlakozó a túloldalt, ami mellett egy mikrofonnémító és a bekapcsológomb foglal helyet. A mikrofon ezúttal is lecsatlakoztatható, szóval akár utcán is használhatnánk, ha lenne beépített Bluetooth, de sajnos nincs. A telefonokkal így nem is lehet összehangolni, hacsak valaki nem kezd el mókolni egy Type-C – USB átalakítóval, ami azért nem túl hétköznapi, valljuk be. A 30 órás akkuidő és a 20 méteres hatótáv nem hazudik, de így azért nem lehet annyi mindenre használni, mintha egy BT modul is bekerült volna a repertoárba.

Hang

Ezúttal nem volt túl sok választásunk, ugyanis a Cloud II Wireless beépített hangkártyával érkezik, ami egyik előnye és hátránya is egyben. Egyrészt a Type-C csatlakozó miatt a 3,5″-os jack csatlakozónak búcsút mondhatunk, ami azért megnehezítheti a mindennapokat. Másrészt a hangkártya roppant jól működik. Plug&play, azaz csak be kell dugnunk és már működik is. Nincs szükség semmiféle szoftverre.

A gyűlöletes zsinórok elhagyásával azonnal felmerült a kérdés: vajon milyen lesz így a hangminőség? Nos, a dinamikát, az erőteljesebb basszussal és magasakkal operáló világos hangkép a továbbiakban is probléma nélkül teszi a dolgát. Nincs semmiféle hátránya zenei minőség szempontjából a kábel elhagyásának. Ez nem újdonság, hiszen az utóbbi időben bizony járt nálunk több vezeték nélküli gamer fejhallgató, a 2,4 GHz-es rádiófrekvenciának köszönhetően pedig a válaszidő is remek, azaz játékra is gond nélkül használható.

Maga a hang nem változott, azaz aki ismeri a Cloud dinamikus teljesítményét, az nem fog csalódni, viszont igazán nem is nagy előrelépés, mondjuk egy vezetékes változathoz képest. A fátyolos hangzás legapróbb részletei sem mutatkoznak a Cloud II Wireless hangkeltőiben. Direkt, közvetlen és pontos hang, gyárilag emelt mélyek és magasak társaságában, azaz a sokak által kedvelt V alakzatra hangolták a fejhallgatót.

Testvérek egymás között

Ami pedig a szoftvert illeti, sajnos nem kapunk mellé semmiféle dedikált megoldást, így a Windows alapokra kell hagyatkoznunk. A hang vezérlőpultjában találjuk az olyan extrákat, mint a virtuális 7.1, a mélykiemelés vagy épp a loudness beállítása. Az EQ például kimaradt a repertoárból, szóval ezt külső alkalmazással lehet megoldani.

Ki kell emelni, hogy fontos a megfelelő földelés is a gépek esetén, máskülönben tapasztalhatunk némi halk zúgást, ami egy halk lakásban zavaró lehet, az erre fogékonyak számára. Esetemben ezúttal is előjött, viszont a Cloud II Wireless számlájára írható, hogy ez a statikus zaj kétszer ilyen hangos volt a felsőkategóriás Audio Technica ATH G1WL esetén. Ezt ki lehet küszöbölni persze, laptoppal pedig semmilyen hasonlót nem tapasztaltam.

Mikrofon

A Cloud II mikrofon tekintetében nem igazán emelkedett ki a középkategóriás társai közül. Hozta a kötelezőt, de inkább a hangzásvilágban hozott igazán újat, ez pedig a Cloud II Wireless esetén is hasonlóképp alakul. Sőt, itt nem hogy a felsőbb kategóriával szállna szembe, hanem bizony még a korábbi Cloudokhoz képest is csökkent a dinamikatartomány.

 

Alapból már mono hangzással kell beérnünk, a mikrofon pedig hozz a kötelezőt, de semmi több. Szerencsére a dobozhangtól távol áll, de érezni a dinamikai hiányosságokat. Érdekes egyébként, hogy a vezeték nélküli fejhallgatók esetén többnyire hasonlókat tapasztalunk, szóval nem csak egy Cloud II Wireless sajátosságról beszélünk.

Hasonlítsátok össze magatok a referenciákkal:

Hyperx Cloud I. – középkategóriás versenyző – :

Meglepően jó középkategóriás :

Az olcsóbb vezeték nélküli vetélytárs – Cooler Master MH670

Wild Shark – Alsó kategóriás versenyző:

 

 Trust GXT 258 kondenzátoros gamer mikrofon:

Verdikt

A kép tisztulni látszik, ám nem olyan egyértelmű a helyzet, mint azt gondoltuk. Az jól látszik, hogy az évek alatt a HyperX nagy gyártóvá vált és a korábbi extráit a múltban hagyta, viszont jól látják, hogy mire van szüksége a vásárlóknak. Manapság a vezetékek már lassan olyan szinten mennek ki a divatból, mint régebben a CD-k. A vezetéket mindenki utálja, a vezeték nélküli megoldások pedig minimális kompromisszumokkal képesek kiváltani.

A hangminőség továbbra is kiváló, az anyaghasználatról nem is beszélve. Itt a műanyag helyett a fém dominál, azaz a tartósság miatt ezúttal sem kell aggódni. A 30 órás üzemidőt valóban tudja, sőt ha nem bömböltetjük rajta a zenét, akár többet is kibír.

De kinek is való a Cloud II Wireless? Nos, azoknak, akiknek már van egy Cloudja, elégedett is a hangjával, de gyűlöli a hozzá tartozó kábeleket. Aki pedig vezeték nélküli fejhallgatóra vadászik, és egyből egy minőségi termékre tenné le a voksát, annak szintén jó döntés lehet a Cloud II Wireless.

Nem szabad viszont túl sokat várni tőle, még a 70 ezer forintos hazai árcédula ellenére sem. A Cloud széria kezdeti elképesztő ár-érték aránya már a múlt, ugyanis megkérik a Cloud II Wireless árát. Ami a Cloudot sikeressé tette, az itt is megtalálható, szóval értjük is, hogy miért viszik úgy, mint a cukrot. A kezdeti időszakban az eredeti 71 990 forintos árcédula helyett 64 990 forintos bevezetőáron lehet behúzni a Cloud II Wireless-t. Nincs mese, ha valaki az egyik legjobb vezeték nélküli gamer fejhallgatóra vágyik, annak mostantól itt a Cloud II Wireless, számolni kell vele, üde színfolt, amit már korábban is megléphetett volna a gyártó.

 

Galéria

Köszönjük a lehetőséget a HyperX-nek.

Összefoglalás

Cloud, vezetékek nélkül – HyperX Cloud II Wireless teszt


Szerzői értékelés

9

A minőségi váz, a jó anyagminőség és a tiszta, dinamikus hang már a Cloud széria védjegyeivé váltak. Nincs ez másképp a Cloud II Wireless esetén sem, hozza a kötelezőt, ugyanakkor megkímél minket a vezeték nyűgjeitől. Nincs kábeltörés, helyette 3-4 naponta töltőre kell dugni a fejest, utána pedig ismét kapunk 30 óra üzemidőt. A mikrofon lehetett volna egy hajszállal jobb és az árcédulánál is elég erősen fogott a ceruza, ettől függetlenül ez most az egyik legjobb választás, ha valaki vezeték nélküli gamer fejhallgatóra vágyik.

vezeték nélküli technológia (2,4 GHz)

dinamikus hangzás

elképesztő kényelem

jó üzemidő

minőségi anyaghasználat

cserélhető fülpárnák

cserélhető mikrofon

opcionális 7.1 térhatás

Type-C csatlakozó

borsos árcédula

közepes mikrofon

kimaradt a Bluetooth, ami jól jött volna még

Olvasói értékelés

0

×