Karaténban, kijárási tilalomban gyorsabban megunjuk az otthoni darabokat, úgyhogy megnéztünk három budapesti társaskölcsönzőt.

A Játszóház Projekt kicsit loot-szerűen csinálja: ki kell töltened egy kérdőívet, mit szeretsz, mit nem szeretsz, majd a válaszaid alapján kiválogatnak neked játékokat, melyeket kéthavonta, havonta vagy kéthetente hoz a futár. Neki akkor kell visszaadni az előzőleg kapott csomagot, amikor jön a következővel. Egy ideje pedig már Foxpost-automatába is kérhető a csomag.

Azt nagyon megígérik, hogy kétszer ugyanazt nem fogod kapni, meg olyat sem, ami megvan otthon; utóbbira nyilván rákérdeznek a kérdőívben. Készítenek hozzá szabálymagyarázó videókat is a saját játékmestereikkel, illetve még egy szabálysegítség-kérő csetet is üzemeltetnek. Ha pedig nem tetszik a portéka, és ha ezt közvetlen az első szállítás után jelzed, akkor a teljes előfizetést visszafizetik.

Az előfizetés három vagy hat hónapra szólhat, ami talán jelzi is, hogy azért ez a szolgáltatás alapból nem a karanténra lett kitalálva. Ha az A-csomagot választod, 3 hónapon át kapsz 3 játékot hetente havi 8000 forintért, ha a B-t, ugyanennyit kapsz, de havonta és 5000-ért, míg a C-csomagban fél éven át küldenek kéthavonta 4 játékot, havi egész pontosan 3325 forintért.

A legnagyobb és legszebb hazai társasjátékos hely, az V. kerületi Játsz/Ma februárban a már akkor tapasztalható járványügyi kilátástalanságra válaszul hirdette meg kölcsönzési opcióját. Két csomagot alakítottak ki, egy Játsz/Ma- és egy Kívánságcsomagot. Mindkettő kéthetes kölcsönzést biztosít, az előbbibe random kerül három játék (ebből egy tutira nagydobozos) 4000-ért, a kívánságos 6000-be kerül és három általad választott játékot küldenek.

Erre jön még a szállítási költség, ami nyilván szállítási helytől függő, ezért ennek a költségét nem is részletezik a weboldalukon. De nem muszáj futárral kérni, személyesen is lehet hozni-vinni. Visszahozás/küldés után 72 óráig másnak nem adják a játékot, hogy biztosan elpusztuljon róla minden vírus; valószínűleg azért nem fertőtlenítenek, mert attól tartanak, hogy az árt az alkatrészek minőségének. Illetve felhívják a figyelmet arra is, hogy ha tőlük kölcsönzöl, a majdani újranyitásukat is támogatod.

Akárcsak a VI. kerületi Game Up, mely már decemberben elindította társasjáték-kölcsönzését. Ők nem randomizálnak, válassz egy játékot a kábé kétszázas listájukról, beszélsz/egyeztetsz velük, majd ők maguk viszik el a hétköznapokon dél és – kijárásitilalom-kompatibilisen – este 7 között. Vannak preferált kerületeik, elég sok amúgy, a tágabban értelmezett pesti és budai belváros mellett simán mennek Ó- és Újbudára, a Hegyvidékre (XII. kerület), Békás- és Káposztásmegyerre, Kőbányára, Zuglóba, Rákospalotára is.

Náluk a legrövidebb a kölcsönzési idő, egy hétre adják a dobozokat, és – emiatt is – ők tűnnek a legdrágábbnak: 1000, 2000, 3000 forint a díj, amire jön még az 500 forintos szállítás.  És még minimum rendelési összeg is meghatároztak, 2000 forintot. Ők sem élik a fertőtlenítést, hanem szintén inkább pihentetik három napig a játékot, plusz adnak némi extra műanyagszemét-terhelést is a bolygónak azzal, hogy még jól körbe is tekerik a dobozokat „steril” műanyag fóliával, hogy szállítás közben se tapadjon rá egy nyomorult koronavírus se. Ők azért a rozsdamentes acélból készült komponenseket fertőtlenítik.

 

Keressük 2020 legjobb társasjátékát – a szakértők megmondják

×