Az orosz vezetés tiltással fenyegeti a Twittert, ha az nem töröl olyan tartalmakat, amikre rámutatnak.

A minap számolt be arról a hírről a HVG, mely szerint az orosz vezérkar kész lenne tiltatni Oroszországban a Twittert, ha az nem tesz eleget a bizonyos típusú tartalmakat érintő törlési kéréseknek. Az orosz beszámolók szerint a Roszkomnadzor távközlési hatóság a héten 3168 kifogásolható tartalomra hivatkozva már lassította a kék madaras közösségi oldal videó és kép, le és feltöltési sebességét.

Hogy pontosan miféle tartalmakra mutattak rá, azt nem tették publikussá.

Az indokláshoz azonban hozzátették, hogy a platform 2017 óta nem tesz eleget az orosz vezetés kérésének arra vonatkozóan, hogy lehetetlenítsék el az öngyilkosságra és kábítószer fogyasztásra buzdító, illetve pedofil tartalmakat.

Oroszországban teljesen lekapcsolhatják a globális internetet

Vagyim Szubbotyin, a Roszkomnadzor helyettes vezetője kilátásba helyezte a Twitter teljes blokkolását az országban, amit az oldal magatartásától, a hatóságokkal való együttműködéstől tett függővé. 

Aki követi az orosz tech szférában történő eseményeket, ez az eset aligha lepte meg. Február elején ugyanis arról számolt be Dimitrij Medvegyev, hogy üzemképes állapotba került az orosz internet, vagyis a RuNet, ami tulajdonképpen már csak arra vár, hogy mikor léphet a globális internet helyébe Oroszországban.

A RuNet belengetésekor természetesen az amerikai székhelyű és fejlesztésű közösségi portálakról is szót ejtettek, amiben szintén azt emelte ki a politikus, hogy elérhetőségük csupán az együttműködésük mértékén múlik. Ha ennek notóriusan nem tesznek eleget, akkor kérdés nélkül tiltják őket.

A Facebook és a Twitter elleni határozott orosz fellépéshez valószínűleg annak is sok köze van, hogy korábban Alekszej Navalnij mellett kiálló tüntetők ezeken az oldalakon szerveződtek és adtak hangot a tiltakozásuknak. Korábban hasonló történt Burmában is, ahol szintén a tüntetések miatt tiltották a Facebookot.

Borítókép: HT Tech

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×