A Google elég nagy bajban van, miután beismerték, hogy a Chrome inkognitómódja is adatokat tárolhat a felhasználókról netezés közben.

Azok, akik alapvetően nem használják a Chrome böngészőt, vagy csak nem kívánnak mindenhova bejelentkezni, vagy felhasználói adatokat rögzíteni, hasznos funkció az inkognitóablak. Bár az elképzelés szerint ez egy privát böngészést tesz lehetővé az interneten, most beperelték a Google-t, mert elvileg így is rögzítik, hogy milyen oldalakat böngészünk. A Google azt állítja, hogy az inkognitóablak használatakor a vállalat nem menti el a böngészési előzményeket, a cookie-kat és a webhelyek adatait, valamint a felhasználók által használt űrlapokban megadott adatokat. Kiderült azonban, hogy ez nem feltétlenül igaz, hiszen

a Google állítólag akkor is összegyűjt felhasználói adatokat, amikor inkognitó módban böngészünk.

 

Tavaly felhasználók csoportok keresetet nyújtottak be a Google ellen, azt állítva, hogy annak ellenére, hogy kikapcsolták az adatgyűjtést a Chrome-ban, a Google egyéb eszközökkel továbbra is statisztikákat gyűjt az internetes tevékenységről. Ilyenek az IP-címek, a böngészési előzmények, melyeket a Google Analytics és a Google Ad Manager szolgáltatásokhoz csatlakoztatott alkalmazással gyűjtenek.

A felrepesek szerint ez nem csak a magánélet megsértését jelenti, de hatalmas mennyiségű személyes adatbázist hoz létre, melyet illetéktelen személyek is felhasználhatnak, ha feltörik a rendszert. Az ügy kapcsán tehát per indult, ahol a Google természetesen igyekezett megvédeni az érdekeit – írja a Bloomberg.

„Erősen vitatjuk ezeket az állításokat, és megvédjük magunkat” – mondta Jose Castaneda, a Google szóvivője a Bloombergnek adott nyilatkozatában. „A Chrome inkognitómódja lehetővé teszi a böngészést az interneten anélkül, hogy a tevékenységet a böngészőbe vagy eszközre mentené. Kijelentjük ugyanakkor, hogy minden egyes alkalommal, amikor új inkognitólapot nyit valaki, a webhelyek képesek lehetnek információkat gyűjteni a böngészési tevékenységről.”

Ez a magyarázat azonban sajnos nem hatotta meg Lucy Koh bírót, így visszautasította a Google anyavállalatának, a Alphabet Inc.-nek a kérését, hogy ejtsék a vádakat.

„A bíróság arra a következtetésre jutott, hogy a Google nem értesítette a felhasználókat arról, hogy akkor is folytatja az adatgyűjtést, amikor a felhasználó privát módban van” – mondta.

Az ügyben ítélet akkor születik majd, amikor a Google és az Alphabet Inc. intenzív ellenőrzéssel néz szembe adatgyűjtési gyakorlatukkal kapcsolatban. A per során egyébként a felperesek 5 milliárd dolláros kártérítést követelnek, minden felhasználónak 5000 dollárt. Kíváncsian várjuk, hogy mi lesz az ügy vége.

https://leet.hu/?s=glorious&post_type=product

×