Mennyit gyakorol egy e-sportoló? És mikor mennek „nyugdíjba”?

Az olyan esport játékok népszerűsége, mint például a Fortnite és a League of Legends, folyamatosan növekszik. Ám a versenyzők szinte biztos, hogy nem játszanak addig, amíg el nem érik a tényleges nyugdíjkorhatárt. A legjobban fizető esport játékok friss listája persze pontosan megmutatja nekünk, hogy miért is vált olyan népszerűvé az e-sport. 

A legjobbak kényelmesen biztosíthatják megélhetésüket mesterségükből.

A nagyok még arról is szót ejtenek néha, hogy egy napon akár az olimpián is szerepelhetnek majd az e-sportok. A világ egyik legnagyobb e-sport csapata, a Team Liquid, nemrégiben készített exkluzív interjút a metro.co.uk oldallal. Ebben elmagyarázzák, mi kell ahhoz, hogy valaki profi játékos legyen. Mit gondolsz, mégis mennyit kell gyakorolnia egy e-sport játékosnak?

A Brit Esports Szövetség szerint nem szokatlan jelenség az, hogy egy játékos akár 16 órát gyakoroljon egyetlen nap leforgása alatt. Bár ez a sport nem lehet annyira fizikailag megterhelő, mint a „normál” sportok, a mentális oldal és a folyamatos koncentráció bizony megviselheti azokat, akik hosszú évekig folytatják ezt az életmódot.

A szövetség azt tanácsolja mindenkinek,  aki profi játékossá szeretne válni, hogy hozzon létre egy ütemtervet és rutint, amit mindig követnie kell.

A szünetek fontosságára is felhívják a figyelmet: két vagy három meccs után mindig álljunk fel egy picit, pihentessük az elménket. Ez segít megtartani az összpontosítás képességét valamint enyhíti az elvesztett játékok utáni frusztrációt is. Az esti rutin sem elhanyagolható, KELL az egészséges mennyiségű alvás és lazítás is. A ⁠G2 Esports egy profi League of Legends játékosa, Martin ‘Rekkles’ Larsson, szintén ezen a véleményen van.

„A leállás nagyon fontos, mert nagyjából ez az egyetlen dolog, amely perspektívát nyújt arra, hogy hogyan állsz és hogy vagy az életben. Például, amikor találkozom a családommal és barátaimmal, gyakran adnak nekem olyan tanácsokat, amelyek nem feltétlenül szakértői szintűek, de mégis nagyon alapvető életviteli fontossággal bírnak. Úgy gondolom,  karrierem elején ezt egyáltalán nem értékeltem. Csak arra gondoltam, ha egy  éven át minden nap 16 órát játszanék, én lennék a legjobb játékos.”osztotta meg velünk Rekkles.

A Business Insidernek adott interjúban például a Team Liquid is kijelentette, hogy heti több, mint 50 órán keresztül gyakorolnak, és a legtöbbjük ettől még sokkal többet játszik.

És mikor mennek nyugdíjba az e-sportolók?

A Brit Esports Szövetség szerint a húszas évek közepétől a végéig bármi megszokott ezen a területen. Bár ez nyilván nagyon korainak tűnhet egy átlagos sportolóhoz képest. Ők simán versenyeznek a harmincas-negyvenes éveik végéig, azonban az e-sport játékosoknak ez szükségszerű lépés, jóval hamarabb. Ebben a világban sokan már öregnek számítanak, akik még mindig játszanak 30 évesen.

A reflexek és a gyors döntéshozatal miatt ennyire fontos ez.

Sokan nem is gondolják, hogy más hátrányai is lehetnek ennek az életmódnak. Egy orvos nemrégiben arra kérte társait, hogy vegyék nagyon komolyan az e-sport sérüléseket, hiszen ezeket elég gyakran figyelmen kívül hagyják. A kínai játékos, Jian ‘Uzi’ Zi-Hao, tavaly orvosa tanácsa miatt jelentette be végül a visszavonulását a League of Legends profi szintű játékából.

Azt mondta: „Az évekig tartó késői ébrenlét, a zsíros étrend és a leküzdhetetlen stressz miatt tavaly kiderült, hogy 2-es típusú cukorbeteg vagyok … Az orvosom azt mondta, hogy ha tovább folytatom, az életem is veszélybe kerül.”

https://www.facebook.com/groups/lolhungary/

×