Többre képes, mint elsőre hihetnénk.

Az Apple 2020 közepén jelentette be, hogy az év vége felé érkeznek a saját SoC-ra épülő számítógépeik. Azt lehetett sejteni, hogy várhatóan nem lesz annyira rossz konstrukció, hiszen az iPhone/iPad készülékekben már évek óta bizonyítanak a saját A sorozatú lapkáik.

2020 novemberében egy szokásos Apple keynote keretein belül leleplezték a három M1 chipre épülő gépet: az új MacBook Air, MacBook Pro és Mac Mini kapta meg a fejlesztést. Külön érdekesség, hogy a MacBook Air modellek aktív hűtést sem kaptak, annyira bízott az Apple a saját chipjének hőleadási képességeiben.

Mi is az az M1?

Az M1 egy SoC, azaz System on (a) Chip, azaz egylapkás rendszer. Ez azt jelenti, hogy egy integrált áramkörön kap helyett az összes vagy a legtöbb komponens. Jelen esetben ezen találjuk a 8 magos processzort és a 7 vagy 8 magos GPU magokat is. Itt kapott helyett a 16 magos Neural Engine is, melyet kiválóan használhatunk AI/gépi tanulásra is. Mindezt 5 nanométeres gyártástechnológián szállította le a TSMC.

A processzor 4 nagyteljesítményű Firestorm magból és 4 nagy energiahatékonyságú Icestorm magból épül fel, hasonlóan az ARM big.LITTLE/DynamIQ architektúrájához. A gépekben pedig 7 vagy 8 GPU egységet találunk.

Mire lehet ez elég a valóságban? Nézzük is meg!

A megjelenés után rengeteg szintetikus benchmark bizonyította az M1 létjogosultságát és elképesztő erejét. Így a saját MacBook Air M1 8/256 modellem beszerzése után kíváncsian vártam mire lesz képes játékokban. Fontos kiemelni, hogy a játszott játékok nem támogatják az Apple Silicion architektúrát direktben, így gyakorlatilag egy emulált környezetben futtatja őket a gép a Rosetta 2 segítségével. Így sem lesz okunk panaszra.

Counter-Strike: Global Offensive

A Valve játékát hiba lett volna kihagyni, hiszen már régóta elérhető a Mac OS operációs rendszerre. Nem okozott csalódást a kis gép, 120 FPS alatt ritkán láthattuk a mutatót. A kijelző natív felbontását (2560×1600) természetesen nem tudta volna kihajtani a játék, így az 1280×800 mellett döntöttünk, ami a natív felbontás fele, így pont arányosan néz ki a játék, nem kell életlen képet néznünk.

120 FPS

134 FPS

A CS:GO MacOS változata már az Inteles időkben is sokkal rosszabbul futott ugyanazon a gépen a Windows-os társához képest, így ha az emulálást is hozzá kalkuláljuk, akkor a későbbiekben megfelelő Windows ARM támogatással a fix 144 FPS sem lesz majd elképzelhetetlen. A „fix” 110 is kellemes meglepetés volt.

Rocket League

~120 fix FPS

Az Epic Games játéka régóta elérhető az Apple operációs rendszerére, de sajnos 2020 elején elvágták a Mac és Linux játékosokat a többiektől. Így egy régebbi verzión tesztelhettük le a gép erejét, itt sem kellett csalódni, itt is megvolt a 120 FPS-es átlagérték. Természetesen itt is emulálni kellett a dolgokat, így bőven lenne tartalék még a gépben.

LoL és Fortnite

Bár a League of Legends amúgy sem igényel hatalmas erőforrást, azért ezt is megnéztük egy gyors csekkolás erejéig. Natív (2560×1600) felbontáson, maximumra húzva simán hozta a 80-90-es értéket, így ezzel sem lesz gondunk.

 

A Fortnite egy fokkal keményebb dió, hiszen hivatalosan a v13.40-es verzió óta nem is nagyon érhető el Mac és iOS platformokra. Ha valahonnan sikerül beszerezni ezt a verziót, akkor viszont kiválóan látszódik, hogy a gép medium beállításokon játszi könnyedséggel képes tartani a 60 FPS-t, kompetitív beállításokon pedig akár még a 100 körüli értékeket is.

Verdikt

A tesztkörnyezet

A teszt során tökéletesen kiderült, hogy az Apple M1 legalapabb verziója is kiváló lehet casual szintű játszadozásra, sőt, még egy kicsit annál is többre. MacBook Air alatt ráadásul bármiféle hűtés beindulása nélkül, hiszen nincs ventillátor a gépben.

Mindegyik játéknál használnia kellett a gépnek a Rosetta 2-t az x86-64 -> ARM architektúra emulálásához, így ha valaha elkészülnek a natív verziók a fenti játékokból, legalább másfélszeres értékekre számíthatunk. Mégegyszer mondom: teljesen hangtalanul, persze azért a fém burkolat melegszik szépen. Órákig tartó játszadozásnál egy kicsit visszavesz az órajeléből a SoC, de az aktív hűtéssel rendelkező MacBook Pro és Mac Mini modelleknél még ezzel sem kell számolnunk.

https://leet.hu/?s=%22Xiaomi%22+%22Redmi%22+%221More%22+%22YEELIGHT%22&post_type=product

×