A legjobb középkategóriás billentyűzet nyomában.

Kisebb kihagyás után ismét izgalmas témával tértünk vissza. Ezúttal négy mechanikus gamer billentyűzetet eresztettünk egymásnak, hogy kiderítsük melyik a legjobb választás 20 ezer forint környékén.

A versenyzők

A Redragon Kumara RGB a legkisebb és egyben a legolcsóbb tagja az együttesnek, 17 990 forinttól már elhozható. Amennyiben maradnánk a Redragonnál, de nem TKL-ben gondolkozunk, akkor ott a Redragon Mitra 20 990 forintért, a teljes kiosztás pompájával. Szorosan mellettük a 21 450 forintos Genesis Thor 300 RGB, ami a Redragonhoz hasonlóan elképesztő népszerűségnek örvend a középkategóriában. A negyedik versenyző pedig a L33T MEGINGJÖRD 26 739 forintos árcédulával. Nem, nincs közünk a márkához egyébként azon túl, hogy a webshopban elérhetőek a termékeik.

Doboz, extrák

Mindkét dobozban ugyanazzal találkoztunk

A középkategóriás mezőnyben már azért találkozhatunk némi extrával, ettől függetlenül nem várjuk el úgy, mint a prémium termékek esetén. A feltörekvő gyártók általában jobban igyekeznek, igaz ez a Redragonra is, akik egy kupak, illetve kapcsoló kiszedő szettet is biztosítanak. Úgyám, ugyanis mindkét Redragon billentyűzet cserélhető kapcsolókkal érkezik gyárilag. Ezen felül 4 extra switch is lapul a dobozban, illetve kapunk még egy Redragon matricát is, ami leginkább a 2000-es évek elején a töretlen népszerűségnek örvendő piaci sárkány motívumra emlékeztet.

Élőben mennyivel jobban néz ki!

A Genesis már kevésbé kényeztet, itt a kapcsolók lemaradtak a listáról, viszont egy matrica és egy nehezen használható kupakkiszedő szett is lapul a csomagban.

A L33T pedig csak pár kézikönyvvel kedveskedik. Igazán nem kellett volna.

Külső

Ízlések és pofonok, ez a részleg valamennyire mindig szubjektív. Első ránézésre a Redragon Kumara RGB és a Genesis Thor 300 RGB tűnik a legízlésesebbnek. Amennyire hasonló a két Redragon a képeken, élőben azért van némi eltérés. A Kumara pofás TKL kivitelben feszít, míg a Mitra vonalai jóval szolidabbak, ez pedig a külsejében is visszaköszön. Persze, ha kell a Numpad, akkor nincs mese.

A Thor 300 RGB-re jó ránézni, ízléses feliratok, minimalista mégis RGB-vel tarkított dizájn és kellemes anyagok dobják fel a képet. A L33T MEGINGJÖRD pedig a másik véglet, ez vagy valakinek nagyon bejön vagy nagyon nem. Jópofa, hogy kapunk egyfajta beépített csuklótámaszt, viszont ezzel elvesszük a lehetőséget az utólagos párnáktól, amelyek kivétel nélkül jobbak, minta MEGINGJÖRD kemény műanyagja. Ettől függetlenül a semminél jobb, cserébe kicsit bumszlinak tűnik a többiek mellett.

Anyagminőség

Amennyiben jobban belemegyünk a részletekbe, akkor azért kissé vegyes a kép. Itt a Redragonok és a L33T kizárólag műanyagot tartalmaznak, egyértelműen kiemelkedik a Genesis Thor 300 RGB, ami némi fémet is tartalmaz. Itt pedig valóban jó minőségről van szó, nem valami olcsó trükkről, ami igencsak meglepő a 20 ezer forintos ársávban. A billentyűzet váza csaknem teljesen fém, ami egyben masszívabb tartást is kölcsönöz.

A műanyag is lehet minőségi, elég ha csak a SteelSeries billentyűzeteire gondolunk. A Redragon esetén is pozitív benyomásokról számolhatok be. Nyilván nem a prémium minőséghez kell hasonlítani, viszont a kategóriájához képest igencsak kellemes a matt anyaghasználat, ami szerencsére nem igazán gyűjti az ujjlenyomatot. Az ABS kupakok lenyomása is kellemes.

A L33T MEGINGJÖRD kupakokban nem igazán tért el a konkurensekből, viszont a készülékház esetén már jól látszik a különbség. Ez pedig elég meglepő, hiszen ez a négyes legdrágább tagja. Temérdek kamu karbon fóliát találunk, amiről nem épp a jó minőség jut eszébe az embernek. Az US kiosztás pedig csak tovább ront az összképen.

Teljesítmény, használat

Úgyis minden menet közben dől el. Ez a billentyűzetek esetén hatványozottan igaz, hiszen hiába virítanak a dobozon a jól csengő marketing fogások, ha menet közben ghostingol a billentyűzet. Szerencsére ghostinggal egy esetben sem volt dolgunk, ezúttal viszont nem túl izgalmas a kapcsolók mezőnye.

A Redragon valamiért nagyon titkolja a kapcsolók származását, de a jelek szerint ezek bizony az Outemu gyártósorairól érkeztek. Csakúgy mint a másik két versenyző esetében. A különbség a színekben keresendő. A Thor 300 RGB és a MEGINGJÖRD Outemu Blue alapokon a „hagyományos” hangosabb, klikkelősebb vonalat viszi tovább, míg a Redragon Kumara RGB-t Outemu Reddel szerelték, azaz  halk, lineáris kivitelt kapunk. Ellenben a Mitra RGB már barna, vagyis Outemu Brown switch-ekkel kecsegtet. Ez utóbbi taktilis, azaz érezzük a lenyomási pontot, viszont a pirosakhoz hasonlóan halk.

Az, hogy melyik a legjobb, elég nehéz kérdés. Nyilván mindegyiket a saját ligájában kell nézni. Ennyi pénzért a legtöbb gyártó csak kék kapcsolókat kínál, a Redragon palettájáról viszont akár egy barna vagy épp piros kapcsolót is elhozhatunk, ami mindenképp üdítő.

Játszani és gépelni mindegyikkel remek volt. Persze, akinek számít a hang, az élből elfelejtheti a kékeket.

Aki szereti tudni, hogy mikor nyomja le a billentyűt, annak ott a barna, aki pedig a lineáris kivitelt kedveli, annak ott a gamerek által hőn szeretett piros kapcsoló. Érdemes persze az Outemu kapcsolókat a helyükön kezelni, ezek mind alsó-középkategóriás megoldások, azaz megvan az MX Cherry kompatibilitás, így bármilyen kupakot szabadon rátehetünk, de érzetre azért nem egy Cherry, Gateron vagy épp Kalih, hogy a felsőbb kategóriás egyedi darabokat ne is említsük. Nem óriási a különbség, de azért megfigyelhető.

A Redragonok egy nem túl szokványos extrát is felvonultatnak, ami nem más, mint a hot swap, azaz az azonnali kapcsolócsere lehetősége. Ezt az alaplap forrasztásmentes felépítésének köszönhetjük, aminek hála számos különféle kapcsolóval megörvendeztethetjük magunkat, sőt akár egyesével is kevergethetjük a különféle switch-eket, arról nem is beszélve, hogy mindez milyen jól jön, amikor pár év múlva (3-5-10 év, kinek mennyi)  kezdenek döglődni a switch-ek, akkor egy mozdulattal pattinthatjuk be az újat, ami újabb 50, vagy akár 100 millió leütésig hiba mentesen szolgálhat. Figyelni kell ugyanakkor a kompatibilitásra, sajnos nem minden kapcsolótípussal működik, de lesz miből válogatni.

Verdikt

A kezdetekben, amikor az árcédulák szerinti tornasort néztünk, nem pont erre a végeredményre számítottunk. A 26 ezer forintos L33T MEGINGJÖRD egy érdekes választás, de igazából csak egy a sok közül. A már jól ismert Outemu Blue kapcsolókkal nem igazán nyúlunk mellé, persze ha valami kezdő billentyűzetet keresünk. Annak meg túl drága, hiszen közel 9 ezer forinttal olcsóbban ott a Redragon Kumara RGB, ami szexi TKL dizájnnal, jobb anyagminőséggel, piros kapcsolókkal, amelyeket bármikor cserélgethetünk, ráadásul a kedvező ár ellenére itt kapjuk a legtöbb extrát a dobozban.

Ott van még a barna kapcsolókkal és NumPaddal szerelt teljes kiosztású Mitra 20 990 forintért, ez nem sokkal különbözik a Kumarától, de hasonlóképp jó vételnek bizonyul. A Genesis Thor 300 RGB pedig hozta a kötelező kék kapcsolókat, ugyanakkor minőségi vázban, kellemes anyaghasználat mellett villantott maradandót 21 450 forintos árcédula mellett. Teljesen megértjük, akit elvarázsolt a Thor 300 RGB dizájnja.

Ugyanakkor, ha sorrendet kell állítanunk, az extráktól kezdve a kapcsolókon, anyagminőségen át az ár-érték arányig bezárólag, akkor a következő lenne a lista:

1.Redragon Kumara RGB – 17 990 Ft

8/10

 

2.Redragon Mitra RGB – 20 990 Ft

8/10

3.Genesis Thor 300 RGB – 21 450 Ft

7/10

 

4.L33T MEGINGJÖRD – 26 739 Ft

5/10

A győzelem bizony a Redragon Kumara RGB-t illeti, ami az alacsony árcédulája ellenére elképesztő erősre sikeredett. Magyar nyelv, cserélhető piros kapcsolók, kellemes anyaghasználat, RGB színkavalkád és egy ütős dizájn jut eszembe, ha a Kumarára gondolok. Játékra nagyon jó választás.

A második helyen álló Redragon Mitra RGB igazából csak pár dologban különbözik a TKL féltestvérétől, ez pedig a barna kapcsolókban és a teljes kiosztásban ki is merül. Aki szeretné élvezni az összes nyomáspontot, az jó helyen jár. A 20 990 forintos árcéduláját bőven megéri. Gépelésre, játékra, egyaránt alkalmas.

Nem vitás, hogy a Genesis Thor 300 RGB is egy remek magyar nyelvű billentyűzet. A mezőny legjobb anyaghasználata mellett az asztalon is jól mutat a Thor 300 RGB. Egyedül a kék kapcsolók és az árcédula volt az, ami miatt a harmadik helyre került (na meg persze a cserélhető kapcsolóknak is örültünk volna).

A L33T MEGINJÖRD nem igazán győzött meg. Nincs vele gond, de az árához képest nemhogy többet, inkább kevesebbet nyújtott, mint a fentebbi versenyzők. Kedvezőbb árcédulával jó választás lehet, persze csak ha nem hiányzik a magyar nyelv.

Galéria

Köszönjük a tesztterméket a Genesis-nek, a Redragonnak és a L33T-nek!

×