Ők azok a hölgyek, akik nélkül teljesen másként festene a videojátékos világ, mint amilyennek most ismerjük.

Mert a játék mindenkié! – szokás mondani, ez alól pedig nem képeznek kivételt mélyen tisztelt hölgytársaink sem. Ahogyan nyílik ki a világ, úgy dől meg a játékosokról alkotott sztereotípia, miszerint többségük fiatal férfi/fiú és derül ki, hogy bizony egyáltalán nem elhanyagolható a női gamerek száma sem, sőt! De nem csak a felhasználói oldalon találunk bőséggel hölgyeket, hanem a fejlesztői szférában is.

Mivel a cikk írásának pillanatában a Nőnapot ünnepeljük, úgy éreztük, hogy keresve sem találnánk jobb alkalmat arra, hogy köszönetet mondjunk a videojátékipar legnagyobb hatású női fejlesztőjének. 

Az Ő szerepük nem csak megkérdőjelezhetetlen, de nélkülük egyáltalán nem lenne olyan a videojátékos világ, mint amilyennek most ismerjük.

Siobhan Reddy

Ha a hölgyről még nem is, de az általa vezetett fejlesztőstúdió játékairól bizonyosan hallottál már. Siobhan egyészen kisgyermekkorától kezdve élénk érdeklődést mutatott a játékok iránt, testvéreivel is általában így múlatták az időt. Sokáig ugyan nem kifejezetten a játékfejlesztés felé képezte magát, később mégis igen fontos szereplője lett az iparágnak.

Első videojátékos munkahelye a Perfect Entertainment volt (Wipeout), majd 1999-ben a Criterion csapatához igazolt, ahol a Burnout játékok valamennyi részén, illetve a Black-en dolgozott. 2006-ban csatlakozott a frissel megalakult Media Molecule-hoz, amit immáron 12 éve ő irányít.

Olyan játékokat köszönhettünk neki, mint a LittleBigPlanet sorozat, a Tearaway és a csodálatos Dreams.

Roberta Williams

Roberta Williams hatása a videojátékiparra megkérdőjelezhetetlen és megkerülhetetlen. A hölgy úgy fektette le megannyi játéksorozat és zsáner alapkövét, hogy jómaga alig értett a játékfejlesztéshez, a jó játékokhoz viszont annál inkább.

Férje, Ken Williams programozóként dolgozott, akinek gépét Roberta szívesen használta szöveges kalandjátékokkal múlatni az idejét. Aztán egyik nap összedugták a fejüket és kitalálták, hogy olyan játékot alkotnak meg együtt, amilyet még nem látott a világ. Ken programozói tudása Roberta határtalan fantáziájával és dizájneri tehetségével párosulva olyan játékokat eredményezett, mint a Mystery House, a Phantasmagoria, vagy a King’s Quest sorozat.

Ő alapította meg a legendás Sierra On-Line-t is, ami később csak Sierra Entertainmentként vált legendássá. A 2014-es The Game Awards-on iparági ikonná választották.

Kim Swift

Nem ismered??? Elég nagy baj az! Pedig a játékosvilág legimádottabb játékait konkrétan neki (is) köszönhetjük. Első játéka a Narbacular Drop volt, amivel azonnal felhívta magára Gabe Newell figyelmét, aki személyesen kiválasztva állította olyan projektek élére, mint a Portal, a Half Life 2: Episode 1-Episode 2, de ismerhetitek még a Lef 4 Dead 1-2-ről is.

Nem állítom, hogy ha ő nem lenne, akkor ezek a játékok sem születtek volna meg, de az egészen biztos, hogy nélküle fele olyan jók nem lettek volna. 

Kim 2009-ben végül otthagyta a Valve-ot, hogy a Square Enix-nek szállítson egy Quantum Conundrum-ot, majd vezető dizájnerként csatlakozott a Motive Studios-hoz, hogy a Star Wars: Battlefront 2-t dirigálja. Most a Google Stadia belsős csapatát erősíti, de mivel már nem fejlesztenek saját játékot, hamarosan máshol látjuk majd viszont.

Bonnie Ross

Na kitalálod, hogy melyik legendás sorozatért felelős Bonnie? 

Bonnie Ross nem csak a Halo sorozat fejlesztéséért felelős, de Phil Spencer után ő a második ember az Xbox Game Studios fedélzetén. A bájos külső ne tévesszen meg senkit: a hölgy egy iparági veterán. Karrierje 1994-ben vette kezdetét, és mostanság a világ 10 legbefolyásosabb női fejlesztője között tartják számon – nyilván nem véletlenül.

Olyan játékok kötődnek a nevéhez, mint az NBA: Inside Drive, Pandora’s Box, Zoo Tycoon, Dungeon Siege, Counter Strike, Gears of War, Jade Empire, Psychonauts és a Mass Effect, mostanában pedig a Halo sorozat fölött bábáskodik. 

Jade Raymond

Jade Raymond napjaink egyik legfoglalkoztatottabb szakembere a videojátékiparban. Első munkahelye a Sony volt, ahol programozóként komolyan kivette a részét a Sony Online létrehozásából. Útja ezután az Electronic Arts-hoz vezette, hogy a The Sims Online produceri munkáját lássa el, majd 2004-ben a Ubisoft Montreal-nál kezdett el dolgozni.

Itt olyan játékokat talált ki és vezette a fejlesztésüket, mint az Assassin’s Creed, az Assassin’s Creed II, és a Watch Dogs.

2015-ben Jade visszatért az EA-hez, ahol a Visceral élére állva vezette a később elkaszált Star Wars játékot, majd 2019-ben a Google-höz igazolt, ahol a Stadia belsős fejlesztéseit vezette, egészen 2021-es távozásáig. Ezzel egy időben pedig be is jelentették, hogy lelövik a Stadia-exkluzív játékok készítését.

Amy Henning

Megvan a Blood Omen-Legacy of Kain-Soul Reaver, esetleg a Jak & Daxter? Nem? Az Uncharted azért egészen biztosan. Nos, többek között ezekért a legendás sorozatokért lehetünk hálásak Amy Henningnek.

A zseniális feljesztőhölgy 1980 óta tevékenykedik, és dolgozott már a Nintendonál, készített játékokat Atari 7800-ra és Lynxre. Megfordult az EA-nél, a Crystal Dynamics-nél, a Naughty Dog kreatív igazgatója volt 2014-ig, majd Jade Raymonddal összefogva a Visceral Star Wars játékán dolgozott.

2019-ben egy kisebb stúdióhoz, a Skydance Media videojátékos divíziójához csatlakozott, de sajnos még nem jelent meg innen játéka. Reméljük hamarosan ez megváltozik.

Ők lennének hát szerintem a játékipar legmeghatározóbb női szereplői.

Természetesen akadnak meghatározó női fejlesztők még bőséggel, a listáról való hiányzásuk egyáltalán nem degradálja érdemeiket, csupán a helyhiányról tanúskodik.

Boldog Nőnapok kíván a szerkesztőség minden női fejlesztőnek és játékosnak!

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

 

×