A német hatóságok nem csak a gyanúsan olcsó aktiváló kulcsokat értékesítő oldalakat, hanem a vásárlókat is komolyan büntetik.

Németország megannyi szempontból egy vasszigorú állam. Néhol példamutatóan lépnek fel bizonyos szoftvergyártókkal szemben (legutóbb a lootboxokról hoztak gyermekvédelmi törvényt), de akad olyan eset is, amikor túlzóan viseltetnek akár még a vásárlókkal szemben is.

Ez utóbbit erősíti a Golem.de beszámolója azokról az esetekről, melyekben a hatóságok 2020-ban az Ebay-ről vásárolt olcsó Windows 10 aktiváló kulcsokat vásárló felhasználókra és vállalatokra csap le, és citálja őket akár bíróság elé is.

A portál szerint a rendőrség nem csak azokra az eladókra vadászik, melyek rendkívül olcsón, pár száz, vagy pár ezer forintért kínálnak Win10 kulcsokat, hanem azokra is, akik megvették azokat.

A Microsoft megszámlálhatatlanul sokszor vette fel a jogi boxkesztyűt azokkal az oldalakkal szemben, amelyek magukat megbízhatónak címkézve adnak túl feltehetőleg illegális kulcsokon. A redmondi tech óriás különösen kiemeli azt is, hogy attól még, hogy egy kulcs működik az nem egyenlő az operációs rendszer jogszerű használatával.

A működő aktiváló kulcsok ugyanis önmagukban még nem licenszek.

Az oldal azt is megemlíti, hogy az országos akció keretében több mint 100 alkalommal kellett házkutatást is tartani az olcsó kulcsokat vásárlóknál további jogszerűtlen szoftvereket keresve. Továbbá kiemelten vizsgálják azokat, akik üzleti, vállalati célból használnak ilyen kulcsokat.

A vásárlókat továbbá nem csupán a szerzői jogi törvények megsértésével vádolják, hanem pénzmosásban való bűnrészességgel is.

A hatóságok szerint ugyanis nem állhat fenn a vásárlók jóhiszeműsége, vagy naivitása, hiszen valódi forrásból, a Microsoft oldaláról ezeknek az áraknak a sokszorosáért juthatnának aktiváló kódokhoz. Ezeket az ügyeket pedig a vevők előéletére való tekintettel fognak elbírálni, amely 3 évig terjedő szabadságvesztést vagy pénzbüntetést, extrémebb esetben (több ilyen vásárlás, kereskedelmi használat) 3 évig terjedő börtönbüntetést vonhat maga után.

A portál kérdésére a hatóságok nem árulták el, hogy történt-e már bírósági döntés ezekben az esetekben. Bár az azért erősen kérdéses, hogy mennyire etikus ilyen súlyos mértékben elővenni a vásárlókat, függetlenül attól, hogy tisztában voltak-e azzal, hogy amit tesznek az a Microsoft megkárosítása. 

Magyarországon nem mellesleg a legnagyobb hírportálok és tech-gamer oldalak is reklámoznak ilyen olcsó kulcsokat, de hazánkban még nem volt precedens arra, hogy vásárlókat büntessenek.

Forrás: PC Fórum, Golem.de

https://leet.hu/?s=glorious&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×