Az Oakley jóvoltából volt szerencsénk kipróbálni a Luxottica Oakley Prizm Gaming szemüvegét, amit kifejezetten gamerek számára fejlesztettek ki.

Megmondom őszintén, ami a gamer szemüvegeket illeti, jómagam igen szkeptikus voltam a témában. Az elmúlt években ugyanis egyre több olyan termék jelent meg a piacon, amit kifejezetten gamereknek szántak, ám sok esetben csupán egyszerű hétköznapi tárgyakra aggadták rá a gamer jelzőt. Gamer rágó, gamer zokni, gamer cipő stb. A gamer szemüvegeket sokáig ebbe a kategóriába soroltam, így különösen örültem, hogy az Oakley jóvoltából kipróbálhatok egyet. Ami tovább fokozta a kíváncsiságomat az az, hogy itt egy dioptriás szemüvegről van szó, ami azt jelenti, hogy azok is élvezhetik az előnyeit, akik amúgy szemüvegesek. Persze az Oakley Prizm Gaming nem csak ebben különleges.

De mit is tud egy dioptriás Oakley Prizm Gaming szemüveg?

Mielőtt belemegyünk, talán érdemes arról is beszélni, hogy egyáltalán miért jöttek létre a gamer szemüvegek, és mitől is gamer egy szemüveg?

A The Vision Council of America szerint az amerikai felnőttek 70 százaléka tapasztal valamilyen szemproblémát a digitális eszközök növekvő használata miatt. Természetesen a gamer szemüvegek ezekre nyújtanak megoldást, ráadásul többféle lencse is létezik a piacon. Igen, ezek a lencse színárnyalataiban is megnyilvánulnak. Vannak teljesen átlátszó lencsék, és vannak olyanok, melyek valamilyen sárga színárnyalatot kapnak. Jól gondolod: a sárga lencsék alapvetően nagyobb védelmet nyújtanak. Előfordulhat azonban az is, hogy nem mindegyik lencsetípus válik be valakinél, így érdemes tisztázni a különbségeket.

Mi az a gamer szemüveg?

A gamer szemüveg általában nem dioptriás szemüveget, hanem olyan kiegészítők, melyek a játék során segítenek védeni a szemet. A lencsék jellemzően polikarbonátból készülnek, céljuk pedig, hogy megvédjék a szemét az irritáló és potenciálisan káros kékfényektől.

Hogyan működik a gamer szemüveg?

Egyszerűen fogalmazva a lencsén olyan bevonat van, mely nem engedi át a káros kékfény-sugarakat, ezzel pedig védi a szemet a digitális kijelzők okozta terheléstől. Minden alkalommal, amikor ránézel egy képernyőre, ki vagy téve annak, hogy valamilyen negatív hatása lesz a kékfénynek a szemedre. A New York Post cikke szerint az amerikaiak napjuk felét már képernyők előtt töltik. A koronavírus-járvány miatt ez nálunk Magyarországon is hatványozottan igaz lehet, hiszen egyre többen ülünk le otthon játszani, vagy filmezni, mobilozni stb.

Sajnos az a helyzet, hogy idővel az ellenőrizetlen képernyőnézés retinakárosodáshoz vezethet, vagyis fokozatosan romlik a szem, hamarabb elfárad, illetve további problémák okozója lehet (például fejfájás).

Ettől nem tudsz aludni

Tudtad, hogy a kékfény elnyomja az agyban lévő delta hullámokat, amelyek felelősek az alvás kiváltásáért? Ha valaha is éjszakába nyúlóan játszottál, és gondjaid voltak az elalvással, ez az oka.

Lencseárnyalatok

Hogy elég alaposak legyünk ezen a téren, nézzük hogy milyen típusú lencsék léteznek. Az úgynevezett kékfény-védelmi tényező (BLPF) arra hivatott, hogy meghatározza, mennyire védi a szemünket a lencse. Minél magasabb a BLPF, annál jobban védi a lencse árnyalata a szemet.

Mint látható az alábbi képen, a gamer szemüveglencséknek több fajátja van, attól függően, hogy mekkora a BLPF. A 65-ös Amber az, ami a legmegfelelőbb a gamerek számára, így az

Oakley jóvoltából mi is egy Amber lencsét próbálhattunk ki.

Oakley Prizm Gaming

Talán az egyik legfontosabb, hogy a gamer szemüvegek a legtöbb esetben csupán kékfény-szűrőt kapnak, illetve leginkább azok számára volt kiváltság, akik alapvetően nem szemüvegesek. Akik számára a mindennapi élethez szükség van a szemüvegre, ők meg voltak lőve. Mostanáig. Azért is örültem ennek a lehetőségnek, mert az Oakley sorozata nem csak dioptriás szemüvegeket kínál, de a kékfény-védelmen túl több több érdekes dolgot tapasztaltam.

Az Oakley ugyanis speciális lencséket fejlesztett ki gamerek számára. A Prizm Gaming sorozat szemüvegei növelik a kontrasztot, segítik az éleslátást, és kékfény-szűrőjükkel csökkentik a szemek fáradását. A szemüvegek kékfény-szűrője 40%-kal csökkenti a fényt a 380-550 nanométeres tartományban, így védi a szemet a mesterséges fénytől, és csökkenti annak fáradását. Az Oakley úgy tervezte meg a lencséket, hogy a kékfény-szűrés mellékhatásaként gyakran jelentkező sárgásodást is minimalizálja. Emellett a vékony szárú keretek headset-kompatibilisek, és egész napos viselésre is alkalmasak.

Sárgásodás

A sárga Amber lencsét tehát elsősorban azoknak ajánlják, akik naponta több mint 3 órát töltenek a kijelzők előtt. Természetesen a szemüveg nem csak játékra való, minden esetben alkalmazható. Legyen a gép előtt töltött idő munka, online óra stb. Ami engem illet, mivel dioptriás szemüvegről van szó, a hétköznapokban is használtam, az utcán is.

Oakley PRIZM GAMING – HOLBROOK kerettel

Nos, jogos lehet a kérdés, hogy zavaró-e, amikor az ember egy sárga színű lencsét tesz a szeme elég? Amikor a szemüveget először feltettem, magam is feltettem pár kérdést. Ebben így picit sárgán látok? Sárgább a fehér a monitoron, ezt így kell használni? Nos, valóban a lencse sárgasága ugye segít védeni a szemet, de ennek ára az, hogy némi sárga árnyalatot kapott a lencse. Őszinte leszek, először aggódtam emiatt, de egy hét használat után az aggodalmam elmúlt.

A szemüveg ugyanis mind a hétköznapi használat, mind a monitor/játék előtt tökéletes színhelyességet produkál (vagyis fehér a fehér). A színek élénkebbek lettek, élesebbek, valahogy máshogy lehet tekinteni a világra. Sokszor azt csináltam, hogy játék/munka közben levettem egy pillanatra a szemüveget. Számomra ekkor lett megdöbbentő, hogy milyen szinten kék amúgy a képernyő, amit addig néztem.

Egyébként akit esetleg mégis zavar, hogy kissé sárgán lát benne, minden játékban be lehet állítani a színhelyességet. Ez arra hivatott, hogy ha színes lencse van rajtunk, a játék akkor is helyes színeket fogja mutatni.

Hatások

Oakley PRIZM GAMING – METALINK SATIN BLACK kerettel

Mivel a Leet.hu főszerkesztőjeként egész nap a gép előtt ülök, számomra különösen fontos volt, hogy milyen hatása lehet rám ez a szemüveg. Itt fontos megjegyezni, hogy az Oakly teljesen szabad kezet adott a véleményalkotásban, amivel élek is.

Az Oakley Prizm Gaming tesztelése természetesen egy szemvizsgálattal indult az Arena Mallban található Optic World Exclusive optikában, így szememnek megfelelő lencsét kaptam, természetesen az általam választott menő kerettel. A szemüveg nagyon jól illeszkedik az archoz, valóban füleskompatibilis, egyáltalán nem észrevehető a viselése.

A szemüveg mellé egy szép, elegáns tok is jár.

Hétköznapi használat

Mivel alapvetően távolra nem látok, szerettem volna kipróbálni a szemüveget a szabadban. Az elmúlt hetekben mindenhová ezt a szemüveget vettem fel, és megmondom őszintén, nagyon szeretem. Az emberek megjegyzik, hogy menő a sárga hatás, nem a hagyományos szemüveg. Mivel most maszkot kell hordani, hirtelen ha kimegyek a hidegbe, vagy hidegből meleg helyre megyek, sokkal kevésbé párásodik, mint a hagyományos szemüvegem. Vezetés közben is jó hasznát veszem, hiszen enyhe napszemüveg hatása is van, bizonyos fényviszonyok között. Szemüvegesként nem hordhatok vezetéskor napszemüveget, de ebben is picit segített az Oakley. Kevésbé zavarnak az erős fények, jobban tudok figyelni.

Munka

Amit most mondok, vegyétek szó szerint. Én reggel 9 és este 11 között szinte folyamatosan a gép előtt ülök, vagy a monitorokat nézem, vagy a mobilomat. Éppen ezért nagyon gyakori nálam a szemfáradtság, a szemcsípés, az erek vörösödése, valamint a szemfáradság miatt bekövetkező fejfájás.

Az elmúlt két hétben, míg az Oakley szemüveget használtam, azt tapasztaltam, hogy kevésbé fárad a szemem és nem fáj annyit a fejem. Persze ez lehet mástól is, de én ezt a szemüveg használata óta figyeltem meg. Szóval bármennyire is voltam szkeptikus a gamer szemüvegeket illetően, azt kell hogy mondjam, tévedtem. Ezen én lepődtem meg a leginkább.

Oakley PRIZM GAMING – PITCHMAN R SATIN BLACK kerettel

Játék

Természetesen ez egy gamer szemüveg, így fontos volt kipróbálni a játékoknál is.

Rainbow Six: Siege

Talán az egyik legtöbb koncentrációt és figyelmet igénylő játékok az FPS-ek, így mindenképp bevetettem a szemüveget a Rainbow Six: Siege esetében. Aki nem ismerné annyira a játékot, talán annyit érdemes tudni, hogy ez egy 5v5 taktikai shooter, amit a közösségben gyakran neveznek pixelharcnak is. Itt ugyanis néha valóban egy-egy pixelen múlik a fejlövés, így nagyon sokszor van az, hogy az ember közelebb hajol a monitorhoz, hogy jól lássa az ellenfelet.

A menübe lépve rögtön láttam a sárga lencse miatt a színkülönbséget, ám a megfelelő beállítás ezen könnyen segített. Tényleg azt gondoltam, hogy a sárgaság zavarni fog, de a játék közben azt vettem észre, hogy jobban látom a színeket, éleket. A szemüveget levéve vettem észre, hogy amúgy mennyire zavarók a Siege színei. Erősen a szemembe csapnak a éles fények, és láthatóan rengeteg kékfény jön a képernyőről. Addig észre sem vettem, hogy a monitor tényleg ilyen kék tud lenni.

A szemüveggel viszont olyan, mint amikor valaki eléd áll, hogy ne süssön annyira a szemedbe a nap.

Egyszerűen kényelmesebb a monitorra nézni, jobban lehet koncentrálni, és tudni, hogy a szemem védve van. Természetesen a szemüveg a skillen nem segít, de összességében nagyon hasznos kiegészítő tud lenni, hiszen az FPS játékokban valóban a fókusz és a koncentráció a legfontosabb. Ha sokáig kell nézünk egy pontot, akkor fárad el a legjobban a szem, így talán az ilyen játékoknál a legfontosabb egy ilyen szemüveg.

Ghost of Tsushima

Hogy konzolon is teszteljem a szemüveget, olyan játékot választottam, ami híres arról, hogy gyönyörű látványt tár a játékosok elé. A Ghost of Tsushimát a mai napig úgy játszom, hogy elámulok a részletességén. Gyönyörű naplementék, virágzó mezők, bambuszerdők a szemerkélő esőben. Hogy nézhet ki ez egy gamer szemüveggel?

A Ghost of Tsushima közben leginkább a környezet az, ami megragadja az embert, így itt is nagyon meglepő volt számomra, hogy mennyivel új élményt tud adni ebben a szemüveg. Gyakran figyeltem meg a játékot szemüveggel és anélkül. Arra jöttem rá, hogy talán a szemüveggel még szebb a játék. Lehetséges egyébként, hogy csak azért gondolom így, mert a szemüveggel kevésbé volt erős a fényerő és kényelmesebb volt a képernyőre nézni, de egy-egy szituációnál azt éreztem, hogy támogatja a szememet. Nem voltak olyan zavarók a hirtelen váltások, a fényváltozások, a villámbecsapódások.

A harcok közben hasonlóan jobban tudtam koncentrálni, a vonalak élesek voltak, a mozgás könnyen kiszúrható a kép oldalán is. A Ghost of Tsushima kifejezetten az a játék, ami játszatja magát, vagyis nehéz abbahagyni. Mégis, talán a szemüvegnek köszönhetően, talán nem, a késő esti játék során sem éreztem különösebb fejfájást, pedig amúgy tényleg szoktam. És ha már itt tartunk, valóban hamarabb alszom el a sokáig tartó játék után. Nem biztos, hogy ez a szemüveg, vagy a védelem hatása, hiszen sok oka lehet. De ezt tapasztaltam.

Összegzés

Az igazság az, hogy valóban úgy ültem le használni az Oakley szemüvegét, hogy nem hittem a gamer szemüveg valódi hasznában. Az elején pedig valóban zavart engem is a sárga lencse, ami kissé más színeket mutat a képernyőn.

Összességében mára azonban azt kell mondanom, hogy valódi hatást ért el nálam. Nagyon jól néz ki, amit sokan megjegyeznek, ezért menő hordani. A keret minősége kiváló, a lencsét könnyű tisztítani, kevésbé párásodik. A hétköznapi használat során valóban támogatja a szemet, a játék sokkal élvezetesebb, kevésbé megterhelő lesz, a hétköznapi, és utcai használat során pedig, mivel dioptriás, mindig jó szolgálatot tesz. Valóban azt érzem, hogy amióta használom, kevésbé fáj a fejem. Ami talán zavaró lehet valakinek, a sárga lencse miatti színeltérés.

Nagyon szépen köszönöm a Oakley Magyarország munkatársainak a lehetőséget. Az Oakley Prizm Gamer szemüvegeit a szemüvegeseknek csak ajánlani tudom. A komplett termék egyénként (lencse + keret) 170 ezer forinttól érhető el, az ár pedig természetesen a dioptriától függ.

Az Oakley-ról

Az 1975-ben alakult Oakley vállalat a világ egyik vezető sportmárkája. A dél-kaliforniai székhelyű vállalat a sportolás közben felmerülő problémák megoldására új, művészien csomagolt találmányaival próbál választ adni. Ez a filozófia, valamint azok az innovációk, amelyekhez a leghíresebb és elismertebb sportolók ragaszkodnak, tette az Oakley-t az egyik legsikeresebb márkává a piacon. Az Oakley vezető pozícióját a napszemüvegen kívül ruházati cikkekre, lábbelikre és kiegészítőkre is kiterjesztette. Az Oakley mind a női és mind a férfi vásárlóira egyformán koncentrál, mindkét nem számos termékcsalád készletéből választhat. Az Oakley a Luxottica csoport egyik leányvállalata.

A Prizm Gaming modellek elérhetőek az Oakley.com weboldalon, a kijelölt Oakley üzletekben és optikákban.

Összefoglalás

Mit tud egy dioptriás gamer szemüveg? – Oakley Prizm Gaming teszt


Szerzői értékelés

9

Az Oakley Prizm Gaming szemüveget ajánlani tudom azoknak, akik szemüvegesek, és több mint 3 órát töltenek a monitorok előtt, játék vagy munka céljából. A szemünk védelme egyre fontosabb, amiben a gamer szemüvegek egyre többet segítenek majd.

Kiváló keret

Jó minőségű lencse

Dioptriás

Menő külső

Megfelelő szemvédelem

A lencse sárgaság egyeseknek zavaró lehet

Olvasói értékelés

10

×