Megmutatták a rendszerük működési elvét, ezzel is bizonyítva, hogy nincs script az EA sportjátékokban.

Ejtették az EA elleni egyik keresetet, amiben azzal vádolták meg a kanadai kiadót, hogy a „Dynamic Difficulty Adjustment” (DDA) rendszerüket használva befolyásolják az online Ultimate Team meccseket, amitől a játékosok rosszabbnak érzik a csapatukat, ezzel is ösztönözve őket a játék szerves részét képző lootboxok megvásárlására.

A DDA lényege tulajdonképpen a játékos játékának és eredményeinek folyamatos figyelése és elemzése; ha jól megy a játék, akkor feljebb állt a nehézségi szinten, ha viszont sokat bénázik, akkor könnyít rajta. 

Sok játékos szerint ez a Fifában úgy működik, hogy ha egy játékos jól szerepel, akkor a csapatának képességeibe kavar bele, kvázi esélytelenné téve az ellenféllel szemben. A fifások ezt hívják szkriptnek, mivel szerintük a rendszer kvázi előre eldönti, hogy melyik játékos fog nyerni, így kedvezve azoknak, akik folyamatosan költenek lootboxokra.

2020 végén be is perelték az EA-t ezekkel a vádakkal, aminek most került pont a végére.

Az EA bizonyította (?) ártatlanságát, ejtették az ügyet.

 

A vállalat nem csak tagadta, hogy használnának bármilyen DDA-t a sportjátékaiban, hanem meg is mutatták az egyébként valóban birtokukban lévő szabadalmat, ami egyébként sem lenne alkalmas a meccsek ilyen szintű befolyásolására.

A vádat tehát hivatalosan is ejtették, de ezzel közel sincs még vége az ügynek. A játékosok zömét ugyanis ez aligha hatja meg, hiszen nem csak a csapatok képességeinek befolyásolásáról van szó, hanem olyan hibák és lehetetlen helyzetek is segítik sokszor az ellenfélt, amit sokak szerint szintén előre elrendeltek.

A DDA szabadalom első oldala – EA

2017-ben például egy játékos elvileg ráakadt a játék kódjai között erről árulkodó sorokra, amit nem volt rest Redditen is megosztani, aminek hatására petíciót is indítottak az EA ellen – akkor kevés sikerrel.

Akkoriban ezt az egyik fejlesztő, a kreatív direktor Matt Prior szintén tagadta, majd hozzátette, hogy az ilyen jelenetek, a szorult helyzetek, a balszerencsés mellérúgások, vagy a szerencsés potyák mind-mind a futball részei – úgy pedig a játékaiké is. Szerinte ezért is olyan gyönyörű ez a sport, bármi megtörténhet, ez pedig sokszor bizony frusztráló, olykor pedig felemelő tud lenni, de ez is a futball része.

De az EA-nek nem csak a FIFA játékosok script vádjaival kell szembe néznie. Egyre több országban gondolják úgy, hogy ideje lenne komolyan megregulázni, vagy akár betiltani az Ultimate Team lootbox rendszerét, hiszen nem csak ez az egész probléma katalizátora, hanem már-már a szerencsejáték határait súrolja.

 

https://www.facebook.com/groups/fifaultimatehungary

×