Gaming

Hamarosan PC-re is megérkezik az Xbox játékstreamingje, méghozzá 1080p-vel kísérve

Ha nagyon le szeretném egyszerűsíteni a Microsoft taktikáját és helyzetét, akkor azt mondanám, hogy a videojátékos divíziójuk jövőjét egyetlen lapra, az Xbox Game Pass-ra és az abba épített xCloud játékstreamingre tették fel. Persze nem ilyen egyszerű a dolog, de azért mégis milyen szerencse, hogy a szolgáltatás előfizetőinek száma egyre csak nő.

Sőt, ha ilyen ütemben növögetnek, akkor nyárra simán meglehet a 20 milliós álomhatár is, bár addig még igen sokat kell fejlődniük. Ez utóbbi eddig sem volt kérdéses a redmondiak részéről, hiszen megállás nélkül toldozgatják-foldozgatják a Game Pass-t, melynek következő megállója a PC lesz.

Hamarosan ugyanis PC-n is elérhető lesz az Xbox Game Streaming alkalmazás, mellyel az Xboxunkról, illetve az xCloud-ból is streamelhetjük majd a játékokat egyenesen a PC-re.

Mikor először szembejött velem a hír, akkor feltettem magamnak a kérdést, hogy mire lesz jó, hogy Xboxról PC-re küldöm a képet, a válasz pedig a laptop lesz. Ugyanis míg az xClouddal csupán azokat a játékokat érjük el, melyeket tartalmaz a Game Pass streaming listája, így viszont távolról is elérhetjük a konzolon lévő játékokat.

Nyilvánvalóan nem ez a funkció, hanem a Game Pass Streamingje lesz a nagyobb durranás, ezzel ugyanis komoly konkurenciát állít a GeForce NOW, a Stadia, az Amazon Luna és egy kicsit talán a PlayStation Now szolgáltatásoknak. 

A Game Pass persze eddig is elérhető volt PC-re, eddig viszont csak a játékkönyvtárhoz engedett hozzáférni, amiből választva számolnunk kell az adott játék gépigényével. Ez fog megváltozni hamarosan, ugyanis – ahogyan mobil eszközökön, úgy – PC-n is választható opció lesz a felhőből való játék, melynek szinte egyetlen feltétele a gyors és stabil internetkapcsolat.

Ezzel úgy gondolom a Microsoft komolyan kibővítheti az előfizetőinek számát, ugyanis PC-n a GeForce NOW mellett az Xbox Game Pass Ultimate lesz a másik legjobb választás, ha játékstreamingről van szó. Míg a NOW rendkívül olcsón enged hozzáférni egy távoli géphez úgy, hogy arról használhatjuk a UPlay-es, az Epic Games-es és Steames fiókunkat az összes támogatott játékkal, addig az Xbox megoldása ár-arány értékben szintén rendkívül olcsón enged hozzáférni több száz játékot tartalmazó könytárhoz.

Hamarosan pedig a PC-s Game Pass-ba is becsatlakozik az EA Play, 80+ játékot adva az amúgy sem szegényes kínálathoz.

Xbox Series X-re cserélik a szerver gépeket is!

Az xCloud jelenleg távoli ugye távoli Xboxokhoz enged hozzáférni, ami most javarészt Xbox One S gépekből áll. Ezt még elméletileg idén tervezik Xbox Series X konzolokra cserélni, így a játékstreaming hamarosan már újgenerációs konzolokról, azok látványával és betöltési sebességével fog történni. Ez sajnos a készlethiány miatt sokkal tovább tarthat a tervezettnél, mindenesetre jó tudni, hogy az előfizetők belátható időn belül next-gen grafikával számolhatnak.

Ennek megfelelően a felbontás is fejlődik. Az eddig elérhető 720p-ról 1080p-re méghozzá. Továbbá már a PC-s streaming bétájában elérhető az érintőképernyős mód, amit kifejezetten a Windows alapú tabletekhez és a Microsoft Surface hibridekhez fejlesztenek.

A következő lépcsőfok természetesen a konzolos bővülés, ami pontosan azt jelenti, aminek hangzik: hamarosan – ha úgy akarjuk – konzolon is választhatjuk a streaming opciót, mellyel nem kell többet letöltenünk a játékot, amivel játszani szeretnénk.

A PC-s streaming egyelőre béta fázisban tart, egyelőre nincsen kitűzött megjelenési dátum, ahogyan publikus bétatesztről sem tudnunk még.

 

Neked hogy tetszik az Xbox játékstreamingje?

sys.init(0,function(){
sys.themeFirstLoadCB.push(function() {
var pfn = sys.dthemes.renderCB;
sys.dthemes.renderCB = function(pfn){return function() {
pfn();
if(notRandom=='True') {
notRandom = '';
var parent = document.getElementById("poll-layouts");
for(var i = 0; i < parent.children.length; i++){
//parent.appendChild(parent.children[Math.random() * i | 0]);
}
}
}}(pfn);
});
});
}catch(e){console.log('error',e)}

Created with Poll Maker

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Ez egy hordozható PlayStation 1, ami egy kontrollerből készült

2024.04.05. - A 90-es években óriási dolog volt, ha volt otthon vagy a haveroknál egy…

52 perc telt el azóta...

8300 helyett INGYENES lesz az utóbbi évek egyik legjobb sci-fi játéka

Gábor János 2024.04.05. - Újabb nagyvonalú ajándék érkezik a Steammel folyamatosan versengő Epic Games Store-tól.…

1 óra telt el azóta...

Sötét fordulattal folytatódik az egyik legérdekesebb Star Wars-sorozat

Bódi Dániel 2024.04.04. - Mióta a Disney a mindenható ura a Star Wars fantáziavilágának, nagyjából…

13 óra telt el azóta...

A San Andreas fejlesztője 20 év után rántotta le a leplet a játék egy vicces titkáról

Bódi Dániel 2024.04.04. - A GTA-játékokat részben az teszi oly nagyszerűvé, hogy a megjelenésük után…

14 óra telt el azóta...

Úgy tűnik, hogy a 2024-es Call of Duty még a loadoutokon is alakít

2024.04.04. – Éppen a napokban debütált a Modern Warfare III és Warzone legutóbbi szezonja, ám…

15 óra telt el azóta...

Érkeznek az új AMD CPU-k, a régi alaplapok tulajdonosai is örülhetnek

2024.04.04. – Az AMD Zen 5 processzorairól egyre több friss információ érkezett március utolsó napjaiban.…

15 óra telt el azóta...