A tesztpadon az ASUS egyik legnépszerűbb gamer billentyűzete.

Az ASUS-t valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. Aki valaha beleásta magát a gamer perifériák mélyébe, az biztosan belebotlott már a Strix Scope termékcsaládba, ami elképesztő népszerűségnek örvend a gamerek körében. Hozzánk pedig megérkezett a Strix Scope Deluxe kiadása, ami némi extrával kecsegtet. De vajon tényleg olyan jó?

Doboz

Sajnos hozzánk egy tesztelői példány érkezett, ami azt jelenti, hogy ez alkalommal nem mi bontottuk ki először a dobozt. Épp ezért nem tudunk teljes egészében beszámolni a dobot tartalmáról. A leírás és a ROG matricák például teljesen kimaradtak a csomagból, viszont kapunk két különböző kábelt, illetve ott lapul a doboz mélyén az ajándék csuklótámasz, ami igencsak hasznos gépelésnél.

Külső

Az ASUS-nál a mérnökök semmit nem bíztak a véletlenre. Az RGB színpompából kapunk bőven, persze aki szeretné, lejjebb veheti a fényeket, este ugyanis tényleg már-már vakít maximum fényerőn. A gombok mint matt, gumis anyaggal lettek bevonva, így egyrészt elképesztő jó érzés hozzájuk érni, másrészről pedig kevésbé látszanak meg a szennyeződések rajtuk.

A TKL kivitel jól jöhet azoknak, akik csak elvétve használják a Numpadot, emellett helyet is spórolunk az asztalon. Az alumínium fedlapnak köszönhetően minőségi érzést nyújt, viszont gondoltak a hordozhatóságra is, épp ezért több helyen műanyagot találunk. Ezzel még nincs is óriási gond, de ez a betűtípus valahogy nem az igazi. Persze ízlés kérdése, hogy ki mit szeret, de azért dolgozhattak volna kicsit többet a magyar kiosztáson, ugyanis a kizárólag magyar ábécében használt betűt esetén tök más betűtípust alkalmaztak. Ezt azért nehezen nyeli le az ember, főleg ebben az árkategóriában.

A hátulsó részlegen már többnyire csak műanyaggal találkozunk. A kábelmenedzsment is kimaradt, ami azért fájó pont, hiszen a lecsatlakoztatható Type-C csatlakozó ott figyel. A talpak igencsak stabilnak tűnnek, ráadásul mindenfelé gumírozott területekbe botlunk. Ennek megfelelően nem igazán kell attól tartani, hogy csúszni fog a Strix Scope TKL Deluxe.

A Deluxe kiadásban lévő csuklótámasz igazi minőségi darab, viszont miután levesszük, akkor tárul elénk az igazi meglepetés, ugyanis ide is jutott a LED csíkokból. Így pedig olyan a billentyűzet, mintha neont dobtak volna alá, akár csak a Need for Speed Underground esetén.

Teljesítmény, használat

ROG termékhez méltóan minőségi kapcsolók rejlenek a gombok alatt, méghozzá a Cherry MX Redet használtak. A lineáris kialakítású kapcsoló lenyomásához 45 cN erő kifejtésére van szükség. Arról sem árt megfeledkezni, hogy amíg a lineáris karakterisztikánál lenyomás közben sehol sem jelzi a kapcsoló, pontosan hol is történt a regisztráció, addig taktilis változatoknál ezt már megérezhetjük.

Piros kapcsolókhoz méltóan remek rajta gépelni és játszani egyaránt.

Kapható egyébként számos kapcsolóval, a piroson túl kék, barna, silent red, speed silver switch-ekkel is választható, de az üzletekben javarészt piros, illetve barna kivitelben árulják őket.

Az 50 millió garantált leütés mellett a kupakok is igencsak jó minőségűre sikeredtek, pedig nem duplafalú darabokról van szó.

Szoftver

A billentyűzethez egyből két szoftver is tartozik. Ezúttal AAA kategóriás megoldással állunk szembe, azaz minden egyes játéknak külön profilt készíthetünk, makrózhatunk, sőt mindezt egy precíziós szerkesztő segítségével tehetjük meg.

Több előre beállított színkombináció közül választhatunk, amire szemmel láthatóan odafigyeltek a szoftver készítői. Egy biztos, szoftver tekintetében nem lesz panaszunk, hiszen rengeteg opció közül választhatunk, testreszabhatóságból 5 csillag, ez nem vitás.

Verdikt

Akármennyire is tetszetős a ROG Strix Scope TKL Deluxe változata, azért van pár dolog ami mellett nehéz elmenni. Egyik ilyen a kupakokon látható magyar betűkészlet, amit nem igazán lett eltalálva. Kicsit sajnáljuk még a a kábelmenedzsmentet, ami kimaradt a repertoárból. Ezzel szemben minőségi kapcsolók, kellemes anyaghasználatú kupakok és RGB fényáradat tárháza tárul a szemünk elé. A lecsatlakoztatható kábel és a magyar kiosztás szintén jó pont. Könnyű beleszeretni a Strix Scope TKL Deluxe-ba, de az igazság, hogy az ASUS önmagának állított konkurenciát a Strix Scope TKL-lel, ugyanis 9100 forinttal olcsóbban megkapjuk a csuklótámasz-mentes verziót. Ettől függetlenül természetesen a ROG Strix Scope TKL Deluxe is ajánlott plecsnit kap.

Galéria

Összefoglalás

Minőségi gamer billentyűzet egy csavarral – ROG Strix Scope TKL Deluxe teszt


Szerzői értékelés

8

Ezúttal sem csalódtunk az ASUS-ban. Minőségi anyaghasználat, kellemes dizájn és borsos ár az, ami a ROG Strix Scope TKL Deluxe-ot jellemzi. Értjük, hogy miért szeretik annyian.

minőségi anyaghasználat

MX Cherry kapcsolók

magyar kiosztás

lecsatlakoztatható kábel

jó minőségű kupakok

könnyen kezelhető szoftver

(kikapcsolható) RGB fényáradat

extra csuklótámasz

borsos árcédula

a magyar karakterek nem passzolnak tökéletesen

 

Olvasói értékelés

0

×