Kérdéseinkre Hagymási Balázs, a csapat menedzsere válaszolt.

Az iPon Team Horizon Reapers a kezdetek óta jelen van a VALORANT esport világában, az utóbbi időben pedig egyre többet hallatnak magukról. December végén másodikak lettek a Nemzeti Gaming és Esport Sportági Szövetség (NGES) által szervezett Magyar Esport Kupa VALORANT versenyén, majd számos kisebb tornát is megnyertek. Ezt követően edzőt és játékost cseréltek, előbbi pozícióba Pandany, utóbbiba pedig a HEET egykori játékosa, Tigene érkezett.

Az új felállás – a kevés együtt töltött idő ellenére – gyorsan hozta az eredményeket, hiszen több erős csapatot is megszorongattak, vagy akár le is győztek. Utóbbi kategóriába tartozik a Vitality elleni parádés siker – erről, és még sok más dologról faggattam az iTHR menedzserét, Hagymási „XeqtR” Balázst, aki készséggel válaszolt minden kérdésemre.

Kezdjük a legelején: az iTHR viszonylag gyorsan belevetette magát a VALORANT világába. Már akkor körvonalazódott bennetek, hogy ebből a játékból lehet valami?

A Riot Games nagyon-nagy tapasztalattal rendelkezik kompetitív téren, így nagyon bíztunk abban, hogy igazi kihívója lesz a CS:GO-nak. Bejött.

A csapat felállása sokszor módosult, főleg a játék korai szakaszában. Mi eredményezte a változtatásokat?

A magyar VALORANT közösség percről-percre duzzadt és folyamatosan kerestük azt a felállást, ami nemzetközi szinten is ütőképes tud majd lenni. Sokszor van előtérben a személyes tényező, de minden szempontból igyekszünk szakmai alapokon döntést hozni.

TRuve és az iTHR neve gyakorlatilag összeforrt egymással. Mi vezetett oda, hogy végül elváltak útjaitok?

Az angolszász kultúrkörben a „chemistry” lenne a megfelelő kifejezés, azaz nem működött jól a csapategység. Döntést kellett hoznunk, hogy TRuve köré építünk csapatot, vagy a meglévő felállást szeretnénk tovább erősíteni. TRuve az egyik legjobb és legnagyobb múlttal rendelkező hazai játékos, de végül a csapategység mellett tettük le a voksunkat.

TRuve, még az iTHR színeiben. (Kép: TRuve Facebook)

TRuve távozása után három hónapig nem változott a felállás, februárban viszont Lana helyére érkezett Tigene. Minek köszönhető ez a csere?

TRuve helyére ikke érkezett a csapathoz és vele egy olyan játékost nyertünk, aki tökéletesen illeszkedett az egységbe. Nagyon komolyan veszi a játékot, és kiváló teljesítmény nyújt. Három hónap elteltével kezdett egy erős kontraszt kialakulni a hozzáállás és a gyakorlásba tett energia tekintetében. Ekkor döntöttünk úgy, hogy Lana helyére más játékost keresünk. Kicsit szerencsés volt a helyzet abból a szempontból, hogy a HEET átalakulásával Tigene padra került, így nem volt kérdés, hogy vele próbálkozunk.

Tigene érkezését követően a Giants és a Dfuse ellen pályát, a Vitality ellen pedig mérkőzést is nyertek a srácok. Ő hozhatta meg az áttörést?

A csapat a benne rejlő erő nagyjából 70%-át hozta ki magából az elmúlt hetek versenyei során. Ez részben köszönhető annak is, hogy Tigene még friss, így szokniuk kell a srácoknak egymást, illetve számos ügynök alapú változtatást is eszközöltünk. Tigene rengeteg tapasztalattal rendelkezik és a jelenléte nagyon pozitív hatással van, mind a csapatmorál, mind pedig a teljesítmény tekintetében. Jó vásárt csináltunk vele.

Hogy látod, ez az eddigi legerősebb felállás?

Úgy látom, hogy most teljesítmény és hozzáállás tekintetében is a leghomogénebb összeállítást sikerült megvalósítani, amiben hatalmas potenciál rejlik.

Korábban crazysound, most pedig Pandany segíti a csapatot, mint edző. Neki milyen feladatai vannak?

Dani a taktikák kidolgozásával és az ellenfelek elemzésével foglalkozik. Folyamatosan monitorozza a csapat teljesítményét (még azt is vezeti, hogy hogyan aludtak a srácok) és folyamatosan támogatja a csapat fejlődését. A Vitality elleni győzelem sokban köszönhető neki, tekintve, hogy szinte mindent tudtunk az ellenfélről – hogy milyen pályákon és milyen formációban játszanak, illetve, hogy milyen köröket hívnak. Dani az élő playbookunk.

Hogy néz ki a csapat egy napja?

Egy átlagos napon a bemelegítést követően minimum négy edzőmérkőzést játszanak külföldi top csapatokkal, továbbá általában van egy óra, ami csak a ,,taxolásról” szól, utána pedig egyéni gyakorlás következik. Ha versenynap van, akkor a kupa kezdéséhez igazítva kezdünk bemelegítő mérkőzésekkel.

Tigene, az iTHR újdonsült játékosa. (Kép: Infinity Esports)

Mik a jelenlegi célok, legyen szó akár a közeljövőről, akár a távlati tervekről?

Szeretnénk a VALORANT Champions Tour-on top 8-ba kerülni. Ez a közel-távoli tervünk.

Mi a helyzet a többi divízió háza táján?

Jelenleg egy nagyon stabil Rocket League csapattal rendelkezünk, mégpedig ZeNeDaR, Spectra és Horvinho személyében. Ők minden versenyen képesek meglepetést okozni. Emellett folyamatosan nézelődünk itthon, ugyanis célunk a magyar esport aktív támogatása. Többször felmerült már az ötlet, hogy a közösség fejlődése érdekében indítunk VALORANT akadémiát, ez még egy kicsit várat magára, de a háttérben folyamatosan dolgozunk a megvalósítási kereteken. Ezenfelül persze fél szemünket a League of Legends közösségen tartjuk, végtére is, anno a THR a LoL-lal indult hódító útjára.

Végezetül, mikor láthatjuk legközelebb a VALORANT csapatot?

Február 26-án az epic.WAN 32 eventen fogunk szerepelni, és ha minden igaz, akkor Tigene és ikke Twitch-csatornáján tudja majd a publikum követni a szereplésünket.

Balázsnak köszönjük a válaszokat, az iPon Team Horizon Reapers-nek pedig sikeres folytatást kívánunk! Ha kíváncsiak vagytok a THR-rel kapcsolatos aktualitásokra, akkor kövessétek a szervezetet a Facebook oldalukon és Twitteren is!

https://www.facebook.com/groups/valoranthun/

×