Egyeseknél komplex sztori húzódik meg a háttérben, de akad, aki csak felütötte a szótárat.

A játékosok többsége szereti elkülöníti a valós és az internetes életét, amelynek egyik sarkalatos pontja, hogy az online térben nicknevet választanak maguknak. Valakinél ez egy hosszú folyamat, kísérletezgetés, állandó variálás, amíg meg nem találja a tökéletes nevet, míg mások nem tulajdonítanak neki nagy jelentőséget. Utóbbiak sokszor egy becenevet, egy rövidítést vagy egy könyvben elsőként meglátott szót használnak, de léteznek olyanok is, akiknél egy kiterjedt történet eredményezte a választott elnevezést.

Lássuk, hogy állnak ezzel a profi CS:GO játékosok!

Egyszerű, de nagyszerű

Ők azok, akik nem bonyolították túl a dolgokat és nicknevüket a valós nevük ihlette. Ilyen például a német denis (Denis Howell) és a svéd dennis (Dennis Edman), vagy éppen a két Major-győztes játékos, friberg (Adam Friberg) és tarik (Tarik Celik).

Némi formázás belefér

Rövidített keresztnév és vezetéknév, esetleg azok becézése, netán egy plusz betű vagy egy szám – de semmi esetre sem több. Ezt az elvet követte többek között a brazil ikerpár LUCAS1 és HEN1 (Lucas és Henrique Teles), az ukrán markeloff (Yegor Markelov), a szlovák STYKO (Martin Styk) és a brazil TACO (Epitáció de Melo).

Na, ezek már ötletesek…vagy mégsem?

Első ránézésre úgy tűnhet, hogy nicknevüknek semmi köze a valós nevükhöz, aztán egy kis gondolkodást követően rájövünk, hogy a következő játékosok sem voltak túlságosan fantáziadúsak. Ide tartoznak azok, akik fordítva használják (vagy használták) a nevüket, így például reltuC (Steve Cutler) és nahtE (Ethan Arnold), vagy azok, akik a nevük kezdőbetűit használják, mint MSL (Mathias Sommer Lauridsen) és JW (Jesper Wecksell).

Vegyük komolyra a figurát!

Lássunk végre olyan játékosokat is, akiknél kicsit komolyabb története is van a nickneveknek. Lesz köztük szomorú, vicces és kevésbé érdekes egyaránt, de a kreativitás fogalmához mindegyik közelebb áll, mint a fentebb részletezett elnevezések.

NAF: A Team Liquid kanadai játékosa még gyerekként rukkolt elő a nicknevével, ami a „nutty as fuck” kifejezés rövidítése. Emellett gyakran láthatjuk a „-FLY” utótaggal (NAF-FLY), ami egykori Counter-Strike: Source-os csapattársára, a 2012-ben cserbenhagyásos gázolásban elhunyt Joshua „BRUNDLE-FLY” Switzer-re utal.

Edward: Kiskorában kapta a nevet, ugyanis a frizurája nagyon hasonlított Ollókezű Edward hajára.

Dosia: A Major-győztes orosz játékos szűkszavúan felelt, amikor ezzel kapcsolatban kérdezték: „Láttam egy hirdetést és megtetszett.” (A Dosia egy mosószergyártó cég – a szerk.)

pashaBiceps: Állítása szerint gyerekkorában evett a sertésetetőből (a „pasza” szó lengyelül takarmányt jelent). A nicknév „Biceps” részét valószínűleg nem kell magyarázni, elég ránézni.

A Team Liquid streamere és a Virtus.pro egykori játékosa, pashaBiceps.

felps: Nagy rajongója Michael Phelps huszonháromszoros olimpiai bajnok amerikai úszónak, így a nicknevét is tőle eredeztette.

shox: A francia játékost a Nike Shox cipő ihlette meg, ugyanis ilyen lábbelit hordott, amikor azon gondolkodott, hogy mi legyen a nickneve.

yeL: Kiskorában a nagybátyja mindig „amarelo”-nak hívta, ami a sárga színt jelöli portugál nyelven. Ezt lefordította angolra (yellow), egy kicsit formázott rajta és attól fogva ezt használja.

GeT_RiGhT: Neve az amerikai GetRight letöltéskezelő programból ered, amit eredetileg a bátyja használt, ám végül átvette tőle.

fnx: A testvére javasolta a Fenix (Phoenix) nevet, amely egy általuk kedvelt anime, a Saint Seiya egyik karakterére utal.

Az Imperial Esports játékosa, fnx.

EliGE: Korábban StarCraft II-vel játszott, ahol az egyik kedvenc játékosát SeleCT-nek hívták. EliGE éppen spanyolórán ült, amikor a nicknevén törte a fejét (a „select” szó spanyolul: elije/elige), a többi pedig már történelem.

NBK: A Battle Royale nevű mangát olvasta, amelyben az egyik szereplő egy „Natural Born Killer” című filmről beszélt. Ez egyébként egy valós film, magyarul a „Született gyilkosok” elnevezést kapta.

gob b: A „gob” a goblin szó rövidítése, míg a „b” betűvel egy barátjára emlékezik meg, aki öngyilkos lett.

f0rest: Tinédzserként rengeteget játszott a Warcraft-tal, ahol gyorsan felfigyelt arra, hogy milyen sok a fa. Elkezdett olyan neveket használni, mint az Undeadf0rest, a Livingf0rest és a Treef0rest, végül utóbbit egészen a Counter-Strike-os időkig magával vitte. Ekkor egy játékos elmagyarázta neki, hogy a nevének semmi értelme, így a svéd legenda elhagyta a „Tree” előtagot és f0rest néven folytatta tovább.

A Dignitas játékosa, f0rest.

Hobbit: Körülbelül tíz éves lehetett, amikor a testvérével és a nagybátyjával közösen játszottak. A kazah játékos akkoriban a „BOSS” nevet használta, de ezt éretlennek vélte, így elkezdtek gondolkodni egy új néven. Végül a bácsikája állt elő a „Hobbit” névvel, s bár az nem derült ki, hogy az inspirációt honnan szedte (feltehetőleg a Gyűrűk urából, hiszen Hobbit 2004-ben, a LOTR hype idején volt tízéves – a szerk.), de onnantól kezdve ezen a néven játszott.

FalleN: Úgy néz ki, hogy a testvérek szeretnek segítő kezet nyújtani, ugyanis neki is a bátyja segített a nicknév kitalálásában. A Magic: The Gathering-ben van egy Fallen Angel nevű kártya, innen kapta az ihletet. Később az „Angel”-t elhagyta a nevéből.

FugLy: Kilencévesen, 2004-ben ismerkedett meg a Runescape nevű játékkal. Édesapját is megkérdezte, hogy készítsen -e neki egy profilt, aki igent mondott és azt kérte, hogy „Fugly” (angol szó, jelentése: ocsmány, ronda) legyen a neve. Az észak-amerikai játékos később CS-ben a Wrestler nevet használta, amivel nem volt túlságosan megelégedve, így az apja által korábban használt FugLy mellett tette le a voksot.

És a személyes kedvencem:

Devilwalk: A neve egy Gudrun Schyman nevű svéd női politikushoz köthető, akit angolosan Godrun Skyman-nek is hívhatnának. Na most, a svéd játékos fogta és minden szótagnak az ellentettjét vette, azaz God helyett Devil, Run helyett Walk, Sky helyett Ground és Man helyett Woman. Így lett Devilwalk Groundwoman, amelynek a második felét később végül elengedte. Nem találok szavakat.

A FunPlus Phoenix edzője, Devilwalk.

Na és a te nicknevednek mi a története? Írd meg nekünk kommentben!

×