Bruce Lee karaktere mellett mostantól már nem a honkongi, hanem a kínai zászlót láthatjuk.

1994-ben – akkor még árkád gépekre – megjelent az óriási sikereket elérő Street Fighter 2 Turbo, méghozzá egy extra karakterrel, Fei Longgal a fedélzeten. Az új bunyóst nem másról, mint Bruce Lee-ről mintázták, és mivel a legendás harcművész-színész hongkongi születésű, a karaktere mellett nem a kínai, hanem előbb egy brit variáns, majd Hong Kong zászlaja volt látható.

Ez most a Nintendo Switch-es kiadással megváltozott, többen ugyanis kiszúrták, hogy Bruce Lee – Fei Long mellett immáron a kínai zászló jelenik meg.

 

Mindez ugye azért fontos, mert a Kínai Népköztársaság tulajdonképpen úgy működik, mint annak idején a Szovjetúnió. Egy nagy kínai állam létezik, de különböző tartományok-országok megőrizhetik a szuveneritásukat, identitásukat, saját politikát folytathatnak, saját pénzügyekkel. Ilyen Tajvan, Makaó, és sokáig ilyen volt Hong Kong is.

2019-ben azonban komoly tüntetések törtek ki Hong Kongban egy olyan törvényjavaslat miatt, ami számos ott élő szerint az önállóságukat fenyegeti, túlzott kontrollt adva Kína kezébe. 

A tüntetések a videojátékok világát sem kímélték, a Blizzard például azért tiltott egy profi Hearthstone játékost, Blitzchungot, mert a Hearthstone Grandmasters stream során szimpátiát mutatott a hongkongi tüntetőkkel szemben. (A szabályzat szerint elméletileg tilos a bárminemű politikai állásfoglalás.) Ezek után számos amerikai szenátor – köztük is  Alexandria Ocasio-Cortez – levelet írt a Blizzardnak, hogy mielőbb oldják fel a játékos banját.

A Capcom fenti döntését viszont nem igazán érti senki, sokan ugyanis ezt is egyfajta politikai állásfoglalásként értelmezik, melynek elméletileg nem lenne helye a videojátékokban.

De nem ez az egyetlen érdekesség a Switches kiadás kapcsán: eltüntették ugyanis a régi (de valóban megkérdőjelezhető) Japán Birodalmi jelképeket is a játékból:

 

A Capcom egyelőre nem válaszolt a külföldi újságírók kérdéseire a változtatásokkal kapcsolatban. A Street Fighter 2 Turbo a Capcom Arcade Stadium részeként jelent meg Nintendo Switch-re.

https://leet.hu/?s=%22Xiaomi%22+%22Redmi%22+%221More%22+%22YEELIGHT%22&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×