Egy haszonleső képes volt 20 ezer angol fontért meghirdetni egy PS5 konzolt, miközben egy játékfejlesztő a konzolos aukciókat sürgeti a jelenség ellen.

Talán már senki nem lepődik meg azon, hogy a PS5 készlethiány közepette a scalperek képesek többszörös áron kínálni a konzolokat. Mégis megdöbbentő az az eBay hirdetés, ami nemrég jelent meg.

Valaki 20 ezer fontért, több mint 8 millió forintért kínál egy PS5-öt.

 

A TopRatedCasinos szerint egyébként a PlayStation 5 átlagos ára az eBay-en jelenleg 710 font körül van, ami majdnem 300 ezer forint. Ha figyelembe vesszük, hogy a konzol a boltban nagyjából 180 ezer forint lenne, láthatjuk, hogy mekkora felárral kínálják a Sony gépét. A 20 ezer fontos ajánlat azonban valóban elképesztő, és elképzelni sem tudjuk, hogy ki lenne képes ennyi pénzt kiadni érte. A jelenség egyébként úgy tűnik, megállíthatatlan. Persze nem mindenki gondolja így.

Konzolaukció?!

Az Id Software társalapítója, John Carmack újszerű megközelítéssel állt elő nemrég a skalperek csapata ellen. Ötletének lényege az új konzolok és PC-hardverek árverése. Ez megakadályozná, hogy botokkal azonnal fel lehessen vásárolni a konzolokat, amint egy készlet megjelenik egy internetes oldalon. Természetesen ez járna némi bonyodalommal.

Jelenleg nem csak a PS5 készlethiány keseríti meg a gamerek életét, de ugyanez a helyzet videokártya-fronton is. Az új RTX kártyákat szintén többszörös áron lehet most megvenni, ha éppen van rá lehetőség, miközben a haszonlesők és a bitcoin-bányászok felvásárolnak mindent. Az utolsó adatok szerint a haszonlesők már több mint 82 millió dolláros bevételt szereztek így.

Carmack ötlete az, hogy a Sony, a Microsoft és az Nvidia kivonja a kiskereskedőket a bizniszből, és maguk árulják a készleteket, egy árverés során. Ez persze azt eredményezné, hogy hihetetlenül magas ajánlatokat tennének az érdeklődők. Carmack úgy véli, hogy ez a stratégia megakadályozná, hogy a resellerek olcsón jussanak konzolhoz, videokártyához, majd elképesztő haszonra tegyenek szert. Carmack szerint ez a fogyasztókat szolgálná.

Sajnos a Sony már valamilyen formában nyilvánosságra hozta, hogy a gyártást nehezítő tényezők miatt a PS5 készlethiány valószínűleg 2021-ben is folytatódik majd. A haszonlesők, akik valamilyen formában, például botokkal hozzájutnak a konzolokhoz, úgy tűnik, egyre pofátlanabbak. Az Egyesült Királyságban már törvényt is szeretnének ez ellen létrehozni. Kérdés, hogy a fenti aukciós ötlet mennyire szorítaná vissza a jelenséget.

Szerinted?

×