Ha úgy gondoltad, hogy bárki is biztonságban érezheti magát, itt a bizonyíték, hogy a DMCA tiltás bárkit utolérhet, még a hivatalos Twitch Gaming csatornát is.

Tegnap este hivatalosan is elstartolt a BlizzCon, vagyis annak online formája, a BlizzConline. Az eseményt persze a legnépszerűbb videojáték streaming platformon is közvetítették, a Twitchen. Az esemény elején a Metallica együttes játszott egy kis zenét, hogy fokozza a hangulatot. Ez azonban nem mindenki számára volt elérhető, ugyanis

a Twitch hamar elnémította a jogdíjasnak nyilvánított Metallica zenét.

Ehelyett egy 8 bites zene került a műsor alá. A jelenség legmegdöbbentőbb aspektusa az, hogy az eseményt a hivatalos Twitch Gaming csatornán közvetítették. Természetesen tudjuk, hogy ezt azért tették, hogy eltávolítsák a jogdíjas zenei tartalmat. Ez már több hónapja probléma a platformon, és miközben a zenei kiadók egyre inkább rászállnak emiatt a Twitchre, úgy a Twitch is egyre szigorúbb szabályokat hoz a felhasználókkal szemben. Igen, még magukkal szemben is.

 

Persze meglehetősen kicsi annak a valószínűsége, hogy a Metallica, amelynek saját kiadója van, eltávolítási kérelmet nyújtott volna be a Twitch hivatalos csatornája ellen, miután beleegyeztek, hogy a BlizzConline-on játszanak. A Metallica részvétele közben azért is érdekes, mert a zenekar az elsők között indított pert korábban egy harmadik cég ellen, amiért az engedélyezte a szerzői jog által védett zene lejátszását az előadó beleegyezése nélkül.

Miközben a Twitch évekig meglehetősen lazán kezelte a szerzői jog alatt álló zenei tartalmakat, 2020 végén a lemezkiadók a felhasználókat vették célba, ami csatornatiltásokkal és figyelmeztetések hullámával járt. A Twitch 2020 novemberében azt mondta, hogy „korábban kevesebb mint 50 zenei DMCA-értesítést kaptak egy évben”, aztán hirtelen heti ezret. Így sokan elkezdték törölni azokat a tartalmakat, melyben jogdíjas zene hallható.

Így tett a hivatalos Twitch Gaming csatorna is a BlizzConline alatt. Ez „gyönyörű”…

×