Idén márciusban elindul a Digital Warriors, a Honvédelmi Sportszövetség CS:GO versenye. A Kadét programmal kapcsolatban Kocsis Zsombor CS:GO vezetőedzőt kérdeztük.

Honvédelmi Sportszövetség nemrég jelentette be legújabb CS:GO versenyét, a Digital Warriorst, melyet egyébként a Leet Esport csatornáján követhettek nyomon. Az esemény célja a honvédelem iránti érdeklődés felkeltése, a hazafias és honvédelmi nevelés megvalósítása, a közösségépítés, illetve a Honvéd Kadét Program népszerűsítése.

A kadét kategóriában, a Honvéd Kadét Programban résztvevő 15 kiemelt partneriskola kadétjai vesznek részt. Ezekből a középiskolákból összesen 32 csapat, több mint 160 diákja nevezett, akik februárban a Lenovo Legion Honvéd Esport Akadémia félkészítő CS:GO edzésein vesznek részt.

A felkészülésről, a Kadét programról és a edzésekről kérdeztük Kocsis Zsombort, a Lenovo Legion Honvéd Esport Akadémia CS:GO vezetőedzőjét.

Mi a szerepe a Lenovo Legion Honvéd Esport Akadémiának a Digital Warrios versenyen?

A verseny egyik fő célja, hogy a Honvéd Kadét Programban szereplő iskoláknak egy plusz és különleges aktivitást tudjon nyújtani a Honvédelmi Sportszövetség. Itt kapcsolódunk be mi. A versenyzésen kívül már az edzéseken is közös és egyedi programot tudjunk nyújtani, mindezt úgy, hogy tulajdonképpen egy oktatáson vesznek rész. Csak nem matekot vagy irodalmat „tanítunk” hanem CS:GO-t.

Az akadémiánkon mindig is fontos szempont volt, hogy ne csak a pusztán eljöjjenek hozzánk és játszanak, hanem hogy fejlődjenek, tanuljanak is. És persze igyekszünk a lehető legjobban felkészíteni a versenyre jelentkező kadét csapatokat.

Milyen mezőny gyűlt össze a Digital Warriors kadét kategóriájában? Hány edzésen vesznek részt a játékosok, és hogy épül fel egy ilyen felkészítő edzés?

Minket is meglepett mekkora az érdeklődés, a 15 kiemelt iskolából több mint 160 diák nevezett, összesen 32 csapattal. A szint elég változatos, akár már csapaton belül is. Vannak, akik még csak most ismerkednek a játékkal, vannak akik már 2000-3000 órát eltöltöttek CS-vel. Két edzést tartunk minden csapatnak. Inferno és Mirage pályák alapjaira próbáljuk felkészíteni őket, azonban ahol több a kezdő játékos, ejtünk pár szót alapvető vásárlási stratégiákról is.

Struktúráját tekintve minden edzés elején tartunk egy fél órás elméleti oktatást, amit egymás elleni játék szokott követni, az edzés utolsó szakaszában pedig ezt a játékot játsszuk vissza, és igyekszünk tanácsokat adni a hibák javítására.

Az edzéseken kívül milyen segítséget tudtok nyújtani nekik?

A gyakran előforduló hibákból készítettünk a csapatoknak egy pár videót, amit mindenki a saját tempójában fel tud dolgozni, és el tudja sajátítani az ott látottakat. Ezenkívül egyik-másik diák az edzéseken kívül is megkeres minket egy-egy kérdéssel, természetesen ilyenkor is örömmel segítünk nekik.

Mennyiben más iskolai osztálytársakból álló csapatot edzeni, mint mondjuk random CS:GO játékosokat, akik korábban jelentkeztek az akadémiára?

Amiben jobb, hogy jobban ismerik egymást a kadétok, mint az akadémiás edzésekre jelentkezők, így már rögtön az első edzéstől kezdve több a kommunikáció, láthatóan kevésbé érzik magukat feszélyezve. A nehézség ebben a helyzetben, hogy csapatok belül is nagy eltérések lehetnek a játékosok tapasztaltságában, míg azért az akadémiás edzéseken ezeket könnyebb megszervezni.

Hogy látjátok, átlagosan milyen játéktudással érkeznek a játékosok az edzésekre, és mennyit tudnak fejlődni ennyi idő alatt?

Tényleg nagyon változó. Vannak, akik 2-3ezer órával érkeznek, ők általában kimagaslók, és vannak, akik 40-50 óránál járnak. Személyes véleményem szerint két edzéssel még nem lehet csodát tenni, de akadnak, akik szorgalmasan próbálják gyakorolni a megbeszélt dolgokat. Azt gondolom, hogy leginkább útmutatást tudunk nyújtani, emellett természetesen, mint bármelyik más sportágban, oda kell hogy tegyék magukat az egyének/csapatok.

Mennyire élvezik magát az edzést a csapatok, és hogy látjátok a CS:GO mennyire népszerű, mint játék ebben a korosztályban?

Nagyon pozitív visszajelzéseket kapunk a csapatoktól, de alapvetően szerintem ezt az edzés alatt is tapasztaljuk, hiszen általában elég jó a hangulat. Ezt abból is lehet látni, hogy ezek az edzések természetesen nem kötelezők, mégis akinek ideje engedi, mindig ott van.

Mikor dőlt el, hogy nálad a játékból munka lesz? Hogyan lett hobbiból karrier?

Esetemben nehéz elválasztani a kettőt, szerencsére a munkám a hobbim. De ha egy konkrét pontot meg kellene határozzak, akkor azt mondanám, amikor az első edzéseimet elkezdtem megtartani a Honvédnál.

Miért pont a CS / CS:GO került közel a szívedhez? Hogy került hozzád közel, milyen szerepet tölt be az életedben?

Igazából a CS számomra sokáig nem volt egy túlzottan magával ragadó játék. Informatika órákon persze, mikor szabadfoglalkozás volt, játszottunk vele néhanapján a többiekkel, de annyira nem értékeltem akkor még. Kb. 5 éve kezdtem el foglalkozni a játékkal (CS:GO-val), gyakorlatilag mások unszolására. Volt egy nagyon jó baráti társaságunk CoD-ban, ők áttértek erre, én meg úgy voltam vele, hogy adjunk neki egy lehetőséget, azóta pedig a mindennapjaim szerves részévé vált.

Mi vezetett odáig, hogy végül edző lettél a Lenovo Legion Honvéd Esport Akadémián?

Eredetileg még tanulni jelentkeztem az akadémiára. Telt-múlt az idő, változtak a dolgok, és érkezett egy felkérés az edzések kapcsán, hogy lenne-e esetleg motivációm besegíteni oktatási szempontból.

Szerinted mi kell ahhoz, hogy valaki jó CS:GO edző legyen?

Nehéz kérdés, azt gondolom a kezdők esetében leginkább a kitartás, ahhoz, hogy az alapokat segíts elmélyíteni. Megint teljesen más, ha olyanokkal dolgozol, akik valamennyire vagy ténylegesen értenek a játékhoz. Fel kell készülni edzésről edzésre, hogy újat tudj mondani és mutatni, tehát azt gondolom, hogy mint az élet minden területén, fontos, hogy elszánt legyél és szeresd, amit csinálsz.

Milyen egy CS:GO edző élete? Szerinted bárkiből lehet esport edző?

Személy szerint próbálom a lehető legtöbb profi meccset követni, innen ötleteket meríteni, ezeket összeszedni és átadni másoknak. Itt szerintem az is kérdés, hogy kiket edzel: egyénileg próbálsz fejleszteni játékosokat, vagy csoportosan? És persze az is teljesen más, ha konkrétan egy adott csapatnál edzősködsz. Én mindig úgy gondoltam, hogyha valaki szeret valamit és ténylegesen tesz azért, hogy jó legyen az adott szakmában, akkor elérheti célját. Persze ez nem azt jelenti, hogy mindenki alkalmas például edzőnek.

Milyen jövőt látsz a Kadét-programban?

Mivel jelen helyzetben viszonylag sok csapatnak adunk edzést, relatíve kevés idő alatt, így nehéz magas hatásfokon dolgozni, főleg, hogy a játékosok tudása akár csapaton belül is nagyon eltérő lehet. Személy szerint örülnék neki, ha a jövőben ennek kapcsán kialakulna egy olyan struktúra, ami lehetővé teszi, hogy minél effektívebben edzhessük a tanulni vágyókat. Ehhez persze a játékosok fejlődni akarására is szükségünk van.

Kocsis Zsombor, köszönjük szépen a válaszokat. Sok sikert a Kadétoknak!

Ne feledjétek, hogy a Digital Warriors selejtezőit, valamint a GamerLand finálé összes mérkőzését a Leet Esport Twitch csatornáján követhetik majd figyelemmel.

A borítókép illusztráció.

×