A fejlesztő a Steam egy évek óta létező hibáját használta ki, amiért a játékával együtt azonnal tiltotta is a Valve.

A felhasználási etikettel és az alapvető irányelveivel azért a Steam sem árul zsákbamacskát. A szexuális tartalmak vagy tilólistára kerülnek, vagy jobb esetben cenzúrázzák őket, ahogyan az ultra-erőszakos tartalmakra is hasonló sors vár. Ellenben a hasonló jelzőkkel illethető magatartást demonstráló felhasználókkal és trollokkal, akiket sokszor kérdés nélkül, azonnal kipurgálnak.

Most viszont azért bannoltak egy indie fejlesztőt, mert a neve ‘nagyon pozitív’ töltetű volt.

De úgy szó szerint!

Nem vicc, a fejlesztő ‘Very Positive’ névvel regisztrálta fiókját, majd miután publikálta első, Emoji Evolution című játékát még 2020 decemberében, a neve megtévesztően jelent meg annak Steames adatlapján azt sugallva, hogy a játék nagyon pozitív kritikákat, értékeléseket kapott.

An archived copy of <em>Emoji Evolution</em>'s Steam store page shows how hard it is to distinguish the developer's "Very Positive" name from the merely "Positive" review summary (on the right).

Kép: Arstechnica

No persze ez alapján semmi nem utalna a szándékosságra, hiszen el vannak szeparálva egymástól a rubrikák, az a játékos, aki meg figyelmetlen, hát magára vessék. Gondolhatnánk naivan, azonban a nagyon pozitív fejlesztő, igazi nevén Mike, a Vice magazinnak adott interjújában bevallja, hogy valóban a megtévesztés volt az elsődleges szándéka ezzel.

„Igazából csak kiszúrtam, hogy a fejlesztő és a kiadó neve nagyon közel van az értékelésekhez, és még a színük is teljesen ugyanolyan. Ezért döntöttem úgy, hogy végülis ezt ki is használhatom.” – mondta a fejlesztő.

A játék persze nem egy rendkívüli alkotás, de azért nem is egy katasztrófa, összességében tényleg jó visszajelzéseket kapott. De mindez ér-e tiltást, hiszen a fejlesztő banjával a játéka is eltűnt?!

Nos erről igencsak megoszlanak a vélemények. Én úgy gondolom, hogy tiltást semmiképp sem ért a dolog, hiszen a fejlesztő a Steam – valószínűleg a pontozásos rendszerének fennállása óta létező – hibáját használta ki. Emiatt a munkája, ha rövid időre is, de eltűnt. Természetesen elvitathatatlan ‘Very Positive’ Mike bűne, ahogyan az is, hogy büntetést érdemelt, én csak ez utóbbi mértékét tartom túlzónak.

Úgy meg pláne, hogy a játék 3 hónapon keresztül zavartalanul fent lehetett.

A Vice interjújában a miértekre is kitértek. Mike szerint a Valve teljesen tisztában van a dolog problematikusságával, amit pár óra, de maximum pár nap alatt könnyedén javíthatnának is, de mégsem tesznek meg. Hogy miért, az nagyon egyszerű: ezzel kedveznek a nagyobb stúdióknak és kiadóknak. A játékosok többségének figyelme ezeken felszínesen átsiklik, így sokszor nem is az értékelések, hanem csak a nagy név az, ami mérvadó lesz.

Mindenesetre a Valve indoklása is felettébb érdekes, szerintük a fejlesztő ezzel manipulálta az Emoji Evolution értékeléseit, amiről azért tudjuk jól, hogy nem igaz.

https://leet.hu/?s=%22Xiaomi%22+%22Redmi%22+%221More%22+%22YEELIGHT%22&post_type=product

 

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×