Multimédiás monitorok 40 ezer forint környékén.

Ezúttal kicsit háttérbe szorul a gaming, ugyanis multimédiás monitorokat eresztettünk egymásnak, hogy kiderítsük, melyik a legjobb választás. Ameddig a gamer monitorokat a magas frissítési frekvencia és az alacsonyabb válaszidő miatt kedveljük, addig a multimédiás monitorok esetén a színek, a dizájn az egyik legfontosabb az árcédula mellett. Manapság 40 ezer forint körül már rengeteg választási lehetőségünk van, ha másodlagos monitor után nézünk. Ebből választottunk ki két népszerű IPS panellal szerelt variánst, a ring bal sarkában az AOC 24E1Q, a jobb sarkában pedig a Xiaomi Mi Desktop 23,8″.

Külső

Legyen szó akár elsődleges, akár másodlagos monitorról, a dizájn fontos szempont, hiszen a tudáson túl nap mint nap szembe fogunk nézni a választottunkkal, így nem hátrány, ha tetszik is. Az AOC és a Xiaomi monitorja is extravékony kávával érkezik, ami kifejezetten előnyös a többmonitoros felállás esetén, ettől függetlenül eléggé eltérő a dizájn.

Ameddig az AOC inkább robusztusabb talpazattal próbálja a stabilitást sugallni, addig a Xiaomi teljesen más vonalat képvisel. Itt a dizájnercsapat nagyobb teret kaphatott, ugyanis az Mi Desktop elképesztő jól fest IRL.

Egyszerűen megkívánja az ember, élőben sokkal szebb, mint a képeken.

A vékony káva mellett az alsó rész sem nőtt túl nagyra, ráadásul a talpon sem spóroltak, ugyanis kellemes, matt tapintású fémet használtak. Külön pirospont, hogy az elülső rész után sem rakták le a tervezőceruzát, ugyanis a Xiaomi monitorja még hátulról is igen vadul fest.

Ellenben az AOC 24E1Q praktikumban maga mögé utasítja az Mi Desktopot, ugyanis itt kapunk kábelelvezetőt, illetve VESA kompatibilitást, így ezen modellt állványon is használhatjuk.

Dönthetőségben is szinte ugyanazt tudja a két versenyző, a Xiaomi itt tud 1-2 extra fokot, ez is inkább a talpazat kialakítása miatt volt lehetséges.

Menü, csatlakozók

A Xiaomi Mi Desktop esetén egy HDMI és egy VGA csatlakozó fogad, amíg az AOC egy DisplayPort és két 3,5″ jack csatlakozóval emeli a tétet. A csatlakozók láttán egyből nyilvánvalóvá válik, hogy az AOC 24E1Q-ban egy beépített hangszóró is helyet kapott. Erről azt kell tudni, hogy szól, de semmi több. Persze nyilván nem is egy 5.1-es házimozit vár az ember, de hogy ezt csak a legvégsőbb esetben fogja bárki is használni, az biztos. Ezt a versenyt pedig egyértelműen az AOC nyerte, viszont felhívnám a figyelmet a Xiaomi bekapcsológombjára, ami egyben egy joystick is, ezzel tudunk a menüben kalandozni.

Ellenben az AOC esetén a fenti gombokat kell kezelésbe vennünk. A korábbi gamer AOC monitorok után egyébként eszemben sincs panaszkodni, nem is értem, hogy hogy kerülhettek itt jobb gombok egy alacsonyabb árkategóriájú termékre, mint a jóval drágább gaming monitorok esetén.

A menüben pedig nem dúskálunk a lehetőségek között. A fényerőn, gammán és a színeken kívül nem találunk itt túl sok extrát, de persze nem is várja el az ember egy belépő kategóriás versenyzőtől.

Képminőség

Mindkét esetben FullHD (1920×1080) felbontásról és IPS panelről beszélünk. Ez utóbbi után telt színeket vár az ember, főleg magasabb fényerő és feltolt kontraszt esetén.

Az az igazság, hogy mindkét panel remek, azaz gyorsabb mozgókép esetén is állják a sarat, nem esnek szét, nincs ghosting, nincs semmiféle probléma.

Ha választani kellene, akkor az AOC 24E1Q szaturációját emelném ki, ami egy hajszállal élénkebb a Xiaomihoz képest. Ez persze minimális előny, hiszen a videókártyánk vezérlőpultjában 2 kattintás alatt módosíthatjuk a Digital Vibrance címszó alatt (kb 3%-nyi eltérés lehet).

Ugyanakkor a Xiaomi mellett szól a 75 Hz-es panel, amihez trükközni sem kell. Szinte biztos, hogy az AOC-t is feljebb lehet tornázni 60 Hz-ről, de ehhez manuálisan kell felparaméterezni a monitort a videókártyánk szoftverében.

A különbségek ellenére mindkét monitor hiba nélkül megállta helyét. Munkára, esetleg második monitorként mindkettő remek választás. Korábban azt gondoltam volna, hogy a 22″ is bőven elég ilyesmi célra, de egyszerűen jobban átlátható a 24″ és már nincs is akkora felára, mint pár évvel ezelőtt. Szóval tényleg érdemes minimum 24″-os darabot választani, amennyiben a pénztárcánk is megengedi persze.

Verdikt

Az biztos, hogy nem könnyű dönteni az AOC 24E1Q és a Xiaomi Mi Desktopja között. Mindkettő másban erős, valahogy olyan ez, mint az Apple vs Android vita. Amíg a Xiaomi monitorja díszként áll az asztalon, addig az AOC egy visszafogottabb területre kalauzol el bennünket. Csatlakozókban és extrákban az AOC vezet, viszont többet is kell a pénztárnál hagynunk, ugyanakkor panelban a Xiaomi vezet a 75 Hz-es panelnek köszönhetően. Az biztos, hogy mindkét monitor remek választás. Az árcédula és a dizájn miatt viszont én inkább a Xiaomit vinném, de teljesen megértem azt is, aki az AOC mellett teszi le a voksát.

Xiaomi Mi Desktop 23.8″ – 42.990.-

8/10

AOC 24E1Q – 45.323.-

7/10

Galéria

×