Példamutatásból a Microsoft minden kétséget kizáróan az élen jár.

Milyen véletlen időzítés, ugyanis pont a napokban körmöltem egy hosszabb cikket a sérült játékosok lehetőségeiről, illetve arról, hogy mire lenne szükségük. Az ő játékélményük legalább annyira fontos kell legyen, mint az egészségesebb társaiké, a fejlesztőstúdiók és kiadók viszont csak az utóbbi időkben kezdtek jobban odafigyelni a kisegítő lehetőségek mélyebb játékba implementálására.

Ugyan bőven van még hova fejlődni ezen a téren, az azért egészen üdítő, hogy már erre is egyre inkább szánnak fejlesztési időt és figyelmet. Ha erről van szó, akkor sem a Sony-t, sem a Microsoftot nem érheti sok kritika, hiszen az új konzoljaikat mindketten eleve úgy alakították ki, hogy az a legspeciálisabb igényűek számára is használható legyen, de ezen túlmenően sem áll meg a tudományuk.

A Sony a saját fejlesztésű játékait rendre a legkorszerűbb kisegítő beállításokkal látja el (The Last of Us 2, Spider-Man: Miles Morales), de a Microsoft se marad el a 2018-ban megjelentetett Adaptive kontrollerével, amivel tényleg határtalan lehetőségek nyílnak meg a mozgásban részlegesen, vagy súlyosan korlátozottak számára. A nagy gyártók közül viszont elsőként a Microsoft lép újabb szintet, bejelentették ugyanis,

hogy egy új program keretein belül minden Xbox-ra és PC-re megjelenő játék kisegítő beállításainak kialakításában segítséget nyújt – függetlenül attól, hogy ki fejleszti a játékot.

Mit jelent ez?

XAC Updates and Testing Hero Asset

Kép: Microsoft

A gyakorlatban először is tanácsokkal látják el a fejlesztőket, hogy milyen szempontok szerint érdemes megközelíteni a kisegítő beállításokat. Ezt a kifejezetten e célból – még 2019-ben – létrehozott oldalon ellenőrizhetik a készítők, ahol mostantól szinte minden részletre és aspektusra kapnak írott segítséget – melyeken újabb, korszerűbb tudás birtokában folyamatosan frissítenek.

Ha bármilyen fejlesztőstúdió, vagy indie fejlesztő úgy érzi, hogy ennél többre van szüksége, vagy csak le akarja teszteltetni ezeket a beállításokat, akkor fel lehet venni a Microsoft szakembereivel is a kapcsolatot, akikhez eljuttatva a játék kívánt verzióját letesztelik, majd segítő instrukciókat adnak, ha valamiben hibát, vagy változtatni valót találnak. Ezeket videókkal, képekkel illusztrálják is, sőt, tanácsokkal is ellátják majd őket, ha szükséges.

A tesztelésekbe sérült játékosokat is bevon a Microsoft.

A redmondiak mindezért egy vasat sem kérnek, sőt, remélik ezáltal sikerül felhívniuk a kisegítő lehetőségek-beállítások kiemelt fontosságára. Remélem, hogy egyre többen fognak majd élni ezzel a segítő jobbal, ugyanis ha mindenki játszhat, akkor mi mind nyertünk.

https://leet.hu/?s=%22Xiaomi%22+%22Redmi%22+%221More%22+%22YEELIGHT%22&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×