A videojátékok világának egyik elveszett formája, a nyomtatott stratégiai útmutató talán már nem ismert számunkra. A Kongresszusi Könyvtár néhányat megmentett.

A washingtoni Kongresszusi Könyvtár hihetetlen tudásgyűjteménynek ad otthont, több mint 167 millió tétellel. Könyvek, hangfelvételek, fényképek, térképek; a könyvtár szinte minden információt őriz az utókor számára. A Kongresszusi Könyvtárnak persze van videojáték-gyűjteménye is, ami eredetileg 10 játékra korlátozódott, amelyek közül az egyik a Super Mario Bros. 3. Úgy tűnik, hogy ezen kívül a könyvtár a múlt néhány igen értékes relikviáját is tárolja.

Ilyen a videojáték stratégiai útmutató.

Annak idején, amikor még nem volt internet, az ilyen játékútmutató értékes eszköz volt egy-egy gamer kezében. Ma már, ha bármikor elakadunk egy játékban, csak rákeresünk a neten és mindent megtalálunk leírás, vagy guide videó formájában. Ám nem volt ez mindig így. Régen amikor egy elveszett relikviát kellett megtalálni egy játékban, ezekre a könyvekre hagyatkozhattak a gamerek. Vagy a videojáték-segítő forródrótra. Igen, ilyen is volt. Mivel ma már minden útmutatóért elég egy linkre kattintani, a nyomtatott útmutatók bizony történelemnek számítanak.

Így talán nem meglepő, hogy a játéktörténelem eme fontos szeletét a Kongresszusi Könyvtár is szeretné megőrizni. A könyvtát ráadásul az utóbbi időben egyre több hangsúlyt fektet erre. Bővítették a videojáték-gyűjteményt, és az említett stratégiai útmutatókat is. A Doomhoz, a Duke Nukemhez és a Rogue Galaxy-hoz például megvan az útmutató a Kongresszusi Könyvtárban.

 

Természetesen a könyvtárban fellelhető útmutatók száma meg sem közelíti azt a mennyiséget, amennyi útmutatót a világon játékokhoz kiadtak. Régen szinte minden játékhoz csatoltak ilyen könyveket, akár hivatalos volt, akár nem. A gyűjtemény ellenben segít megőrizni a történelem eme fontos és mára feledésbe merült szeletét.

Az is érdekes, hogy a történészek, a kulturális értékek megőrzéséért felelős szakértők egyre többször tekintenek a videojátékok világára. Nagyon jó látni, hogy a játékkultúra minden aspektusa megmarad a jövő generációi számára.

×