Van jövője a cenzúramentes Facebook másolatnak?

December elején startolt el a Hundub weboldala, egy új magyar közösségi weboldal, ahol a készítők állításuk szerint sokkal nagyobb szabadságot adnak, mint amit például a Facebook felületein kaphatnak a hazai felhasználók. Nincs “értelmetlen” és automata tiltás vagy cenzúra bizonyos témákra vagy kulcsszavakra. 

Üdv a Hundubon!

Hiba lenne azt állítani, hogy ez az első ilyen próbálkozás. Sőt, igazából a Facebook előtt is létezett ilyen. A WiW (később iWiW) Magyarország leglátogatottabb weboldala volt 2005 és 2010 között. Ám nem nehéz kitalálni, hogy 2010 után már a felhasználók egy része elkezdett átszivárogni a Facebookra. Nem szabad megfeledkeznünk a 2006-ban elstartolt MyVIP-ről sem, mely valamilyen különös oknál fogva a mai napig működik. Ezt inkább a fiatalabb generáció érezhette/érezte magáénak, ismerőseim/barátaim nagy részét is inkább itt találhattam meg akkoriban. 

Így vette át az uralmat a Facebook

Két hónappal a start után elvárhatja az ember, hogy a kezdeti hibákat már biztosan kiküszöbölték a Hundubon, így bizakodva vághatok neki a kipróbálásának.

Ideje beregisztrálni!

Pár válasz és bent is vagyunk

Egy teljesen egyszerű login felület fogad, ahol a regisztráció gombra kattintva máris írhatom be az adataimat. Szerencsére nem kérdez túl sokat az oldal, az email címen, a felhasználónéven és a jelszón kívül gyakorlatilag csak a nemünket kell megadni első lépésben és máris várhatjuk a regisztrációt visszaigazoló emailünket. Pillanatokon belül megérkezett, egy kattintás és máris bent vagyunk. 

Az első benyomások és az alap funkciók

A hundub főoldalán azért erőteljesen látszódik, hogy volt honnan meríteni. Ha akarnák sem tudnánk eltitkolni, hogy a Facebook aktuális designja előtti verzió volt az ihletadó. Az biztos, hogy aki a nagy óriástól érkezik ide, az nem fog tudni eltévedni, annyira azonos helyen van minden. 

Bejegyzés írása

Posztok írásánál is hasonlót érezhetünk, az alap szöveges írások mellett beilleszthetünk képeket/videókat, indíthatunk szavazásokat vagy épp az aktuális érzelmi állapotunkat is közszemlére tehetjük a “Feeling” funkciót használva. Ami kapásból feltűnt, hogy a feltölthető formátumok erőteljesen limitálva vannak. PNG kiterjesztésű képet valamiért nem engedett feltölteni, míg például .GIF-et igen.

Publikáltuk is az első bejegyzésünket

Ezen kívül a bejegyzések közzétételével nem volt semmilyen probléma. A bejegyzések láthatóságát is személyre szabhattuk, hasonlóan a többi ilyen típusú oldalhoz.

A plusz egy lehetőség

A bejegyzésekre, kommentekre a Facebookhoz azonos módon lehet reagálni, sőt a fejlesztők beraktak egy plusz reakciót (-“Nagy Testvér biztos tiltana”-) a kék óriás túl agresszív cenzúráját kifigurázva. Szintén hasonló kiutalás lehet az is, hogy a felhasználók alap profilképe erőteljesen emlékeztet egy Guy Fawkes maszkra.

Az „extrák”

Az oldal többi funkciója sem okoz meglepetést, itt is találunk csoportokat, oldalakat vagy eseményeket. Sőt, a “Bevásárlóközpont” aloldal alatt a Marketplace-re erőteljesen hajazó adok-veszek felületet is elérünk. A beállítások alatt tovább finomíthatjuk profilunkat az alapvető és extra adataink megadásával. Az oldal nem kötelez minket a vezetéknév és keresztnév használatára, ha valaki csak szimpla felhasználónévvel szeretné használni az oldalt arra is lehetősége van.

Nem kötelező a vezetéknév és keresztnév használata

A biztonság szekcióban meglepő módon megtalálható a kétfaktoros hitelesítés is, így aki extra módon szeretné bebiztosítani magát az pár kattintás alatt bekapcsolhatja a 2FA beléptetést. Ez egyelőre csak e-mailben authentikál, sms vagy auth applikáció nem állítható be. 

Nagyon egyszerű chat felület

A legnagyobb meglepetést az oldal üzenetküldő/chat része okozta, ez gyorsabban működött mint a Facebook saját megoldása. Testreszabhatóságot nem igazán érdemes keresni, de ha ez az ára a fürgébb működésnek, akkor Facebookon is kikapcsolnám szívesen.

Hova tovább – Van jövője?

Felemás érzéseim voltak az oldal használata során. Aláírom, tényleg néha sok vagy túlbuzgó lehet a Facebook automatizált cenzúrája, több ismerősömet is tiltották akár napokra is teljesen indokolatlanul egy-egy ártatlan poszt miatt. A másik oldalról viszont eléggé érdekes dolog a Facebook mellé/ellen egy hazai konkurenciát állítani, úgy, hogy közben az oldal felépítését és kinézetét is szinte teljes mértékben arról másoljuk. Ez sok potenciális felhasználóban is erős visszatetszést váltott ki a közösségi oldalakon olvasott visszajelzések alapján.

Nem hiszem, hogy egy pár százas/ezres keménymagon kívül többen átpártolnának a Hundubra. Az oldal aktivitását, csoportjait és oldalait elnézve sincs igazán élet az oldalon, nem látok rá sok esélyt, hogy ez később megváltozna. Ti kipróbáltátok már a Hundubot?

×